20 јул 2012

Veliki promet, mala zarada


Ratel je objavio svoj godišnji izveštaj o stanju tržišta telekomunikacija u Srbiji u “davno” prošloj 2011. godini. Na prvi pogled, a dodatne analize i komentare ću ostaviti za kasno leto, jedna možda ali i sasvim sigurno šokantna stvar!

Telenor je prestigao MTS u godišnjem prihodu u mobilnoj telefoniji! Ili, MTS je uspeo da prihoduje manje od Telenora. Aferim (i za jedne i za druge)!

Telenor je u 2011-oj imao 43,6% učešća u prihodima srpskih mobilnih operatora, MTS 38,8%, a VIP 17,6%. U isto vreme MTS ima 53,3% učešća u broju korisnika usluga, Telenor 30,8%, a VIP 16,3%. Srećom, oni koji po internetu pišu u komentarima da se Telekom izdržava od mobilne, ne čitaju ovaj blog. A i što bi kad sve znaju i razumeju (se).

Imati preko 20% više korisnika (a to je oko 2 miliona, jer je ukupan broj “aktivnih” SIM kartica u Srbiji po podacima RATEL-a 10,2 miliona), a imati prihod manji za 5% od konkurenta – pa, recite mi šta je to? Nema valjda tol’ko političara u Srbiji?! Ili ja ne znam kako je to moguće?! Meni i rekoše onomad da nisam dovoljno stručan za njih...

Telekom je postao otvoreno akcionarsko društvo i nedavno u to ime promenio čitav top menadžment. Generalni već ima novo radno mesto, čeka formiranje nove Vlade i očigledno postavljanje novog generalnog direktora. Na sajtu kompanije danas uredno stoji (samo) finansijski izveštaj za 2010. godinu. Čekamo izveštaj Ratel za ovu godinu da vidimo kako otprilike stoje stvari ne samo u srpskim telekomunikacijama.

Da li ja kao akcionar Telekoma imam pravo da pišem i pitam o tome kako posluje kompanija ili kao “reakcionar” mogu po ko zna koji put ponovo da na#ebem, da prostite? Ima li smisla i jedno i drugo ili je najbolje da svi i sve odemo u tri... Jedan moj drugar mi je neki dan poslao članak iz novina – psovanje stišava bes, ali pojačava stres! Logično, a stalno sam govorio da se oslobađam stresa. Kad ono... Štagod da čovek radi, ne valja! Jbg! Osim toga, kad mislite da nešto znate i u nešto ste sigurni – cvrc! – i nije baš tako! Ovo je Srbija, ovde ništa nije nemoguće.

6 коментара:

Miloš је рекао...

Generalno gledano, situacija je takva jer Telenor ima najveći ARPU po korisniku od svih operatera, snizio je operativne troskove unapredjenjem mreže, brine se o postojećim korisnicima, potpuno je personalizovao ponude u pri pejdu i ima najveću bazu postpejd korisnika u Srbiji, što je možda i ključni element za njegov rast. Ova godina će sigurno biti još bolja za Telenor jer je mts u dugom procesu modernizacije mreže, i reorganizacije a VIP-ov udeo se vrlo sporo menja uprkos naporima iz godine u godinu.

Telekom Srbija je očigledno ostao malo zarobljen u vremenu što se sad obija o glavu. Telenor očigledno vrlo dobro zna šta radi, tako da će biti izazov za druge operatere da ga preteknu u ovoj i narednim godinama.

Saša Stamenković је рекао...

"Miloš:
Hvala na objašnjenju, mada je meni jasno da Telenor zna šta radi. Ja lično mislim da i VIP zna šta radi i da će jednog dana da napravi BUM.

JA se samo pitam kad će Telekom da se trgne, jer ovo je očigledna JAVNA opomena svima. Ja moram ovako da apelujem dok ne bude kasno, ako već i nije.

Pročitao sam u nekoj vesti na Tehnopolisu B92 da je Telenor zavšio modernizaciju mreže na HSPA+. Tačno pred ponovno ovogodišnje testiranje mreža koje radi magazin Connect (ja bar mislim da će biti).
Mislim da su rešili da ovoga puta uzmu I mesto od VIP-a.

Анониман је рекао...

MTS ima nerealan sistem prebrojavanja aktivnih prepaid korisnika - 1 dopuna u god. dana. Telenor i VIP 1 dopuna u 3 meseca.
Tako da, u stvari, MTS ima manje korisnika a samim tim veci ARPU.
Ali posto ide prodaja Telekoma - ko sljivi ARPU :)

Miloš је рекао...

mts, prema izjavi njegovog direktora sa Twittera, ima ARPU izmedju 3-4 eura, što je duplo niže od Telenora, ali i VIP-a.

Verujem da mts ima oko 44-47% realan udeo na tržištu, ali da im je politika poslovanja usmerena na finansijski osetljivije kategorije stanovništva, što posledično utiče na manji ARPU.

Nije više cilj dobiti bilo kog korisnika, već vrednog korisnika, i uspeti ga zadržati.

Vladan је рекао...

Taj trend da Telenor prihoduje više po jedinici (ARPU) od MTSa je bio uvek samo je u početku razlika u broju korisnika bila velika a ona se iz godine u godinu smanjuje kako se i prepaid baza korinsika prebacuje u postpaid a korišćenje uvećava i sa drugim uslugama data tipa.
Trend je samo došao do tačke kada je taj prihod pretekao MTS prihod. Ja sam mislim baš tebi na ovom blogu u nekoj ranijoj temi već o tome pričao spominjuči sada već bivšeg prvog čoveka prodaje, koji je galvni krivac tome sa svojim ludim akcijama 500K prepaid kartica uz Čolin album i još kakvim sličnim akcijama gde je veštački povećavao broj korisnika od kojih 80% njih nikad posle nije dopunilo kredit na tom broju. Ne verujem da je on zbog toga dobio nogu sada ali u realnom biznis svetu bi poodavno mu se zahvalili na tim genijalnim idejama.

Saša Stamenković је рекао...

@Miloš:
Sviđa mi se ovo što si rekao "politika poslovanja". To treba da postoji i da bude prepoznatljivo.

@Vladan:
Ja ne bih rekao da je taj koga spominješ bivši, uostalom videćemo šta će se izdešavati.
Kad već pominješ stara pisanija, i ja sam sto puta rekao da su inženjeri generalno gledano loši prodavci. Ostale okolnosti nećemo da pominjemo - verovatno mislimo isto.

Suština je da je situacija toliko ozbiljna....