21 јул 2012

Ojhagraničeno


Evo jedno moje telekomunikaciono (a kakvo bi drugo i bilo) iskustvo iz Crne Gore ovog ljeta:

Ponesem ja svoj pripejd data 3G modem iz srpske mreže, ko velim, operator je i srpski i crnogorski valjda mogu uređaj isti da koristim, a kupiću njihovu data SIM karticu, nije problem.

Dođem u poslovnicu, niđe nikog unutra, tek đevojke ulaze iznenađeno za mnom. Ene, oklen vi meni iza leđa, đevojke, rečem ja i izložim što mi je namjera. Al' kaže jedna: Neće to da radi sa srpski modem, bez obzira što je isti gazda. Bila je jedna đevojka, veli, al' ona je dekodirala modem, pa je mogla da kupi samo karticu i radilo je. Insistiram ja da proba moj modem, učinje mi ona, al' stvarno ne radi. Tehnički pismena đevojka, a radi u poslovnicu - baš mi beše milo! Da je u Srbiju, bila bi neđe direktorka sigurno. Dobro, rekoh, kol'ko je da kupim i modem i karticu za 15 dana. Kaže, 26 €. Uuuuu! Ajd' da ja pogledam ponudu, rekoše za 7 €  15 dana neograničen Internet. Neograničen, konstatujem, znači ne meri se protok i to. A, kaže, meri se, imate 1GB po maksimalnu 3G brzini koju navatate (jer nije vi to 7,2 Mbps ko što piše, no manje), a kad to potrošite onda je brzina 128kbps. Molim, kažem, 128 kbps (skoro ko GPRS), pa što onda kažete neograničen, kad je 3G ograničen na 1GB? E, tako vi je, sleže ramenima staložena đevojka. Ja, što ću, rečem doviđenja i izađem.  

E sad, lepo je taj mobilni SCG operator ostao bez 7€ što sam šćeo da mu ostavim za 15 dana, makar i takvog škrbavog Interneta. Al' da kupim još jedan 3G modem za 15 dana privremenog boravka – nijesam ma'nit. To što je za njih neograničen Internet jedno, a za mene drugo – nije tako strašno, to je marketinška zamka za one što malo misle i malo pitaju, a takvih je većina. Pošto sam ja manjina,  mojih se 7€ računaju valjda u kolateralnu štetu. Sića! Al' kad ih tad nisu uzeli, ne znam ka'će! No, ko mi je kriv kad nisam na vreme dekodirao modem ko svi normalni. Ja, koji nisam nešto lak na parama, baš se iznerviram kad nešto hoću da platim, a prodavci ne znaju da mi uzmu novac.  

Opet se ja pitam da li je moguće da kod istog operatora ne možete da koristite njegov kodirani 3G modem i koja je to «biiiiiip» politika? Koja je onda svrha da se zovete isto u različitim državama i koja je u tom slučaju prednost vaših korisnika da budu vaši korisnici? Zbog slične «beeeeep» politike, ja u CG ne mogu da koristim svoj mobilni broj koji svi znaju. Zato opet moj provajder ostane bez nekih dinara koje bi možda uplatio da mogu da koristim, ali i to je valjda sića. Zašto i kako da ne objašnjavam razloge. Leto je, može se bez koječega!

6 коментара:

Анониман је рекао...

VIP daje popuste u Mobilkomovim mrezama sto je logicno.
Telenor nesto malo u CG ali vec u Madjarskoj potpuno svejedno da li Telenor, Tmobile itd.

Vlado је рекао...

Nadam se da je ostalo sve bilo ok. Pozdrav o Vlada iz Pg. Meni se desila slicna stvar, nisam bio uplatio internet roming i bio sam u maticnoj zemlji operatera, bio sam podesio Data servise i nije mjeza dopustila da koristim samo 3G

Vladan је рекао...

Pa tako je to kad si Telekom orijentisan (zaposlen) pa očekuješ samo neke beneficije od svoje kuće !
Slažem se da nisu iskoristili svoju glavnu prednost koju imaju (prisutnost u obe zemlje i povezanost) u ovom slučaju kroz ponudu a još više tvoja firma koja nije omogućila da vaše VPN brojeve možete da koristite u roamingu ako to platiš kao prepaid ili posle od plate (to je smaračina za tamo nekog u HRu) a mogli bi nešto i da zarade tako. Pa zato nemoj ni da se čudiš (prethodni tvoj blog) što ti firma u kojoj imaš i akcije lošije prave pare sa više korisnika od Telenora. Oni svakkao nemaju tu socijalno zaštitničku komponentu za svoje zaposlene.
Istina ta ponuda od 7EUR ako imaš svoj modem ili smart telefon (npr. Android koji ti postane i WiFi teeter) je zaosta najpovoljnija cenovno za tvojih 15 dana boravka.
Da si pogledao u komšijsku ponudu onda bi za 20 EUR imao i modem i 1GB saobraćaja ali mogućnost da dopuniš pa ako treba i sledeće godine dopuniš i korsitiš ako preferiraš MN za letovnaje.
Dobro onda si se sigurno odmorio od svakodnevnice a možda si se vratio i nekim tradicionalnim načinima informisanja u papirnom obliku.
Skup je taj "Internet bilo gdje" !

Saša Stamenković је рекао...

@Vlado iz PG:

Vlado, druže, ostalo je naravno bilo OK, a i ovo o čemu sam pisao je OK i legitimno, samo je malo bezveze u vreme kad mobilnim operatorima padaju prihodi.
Crnogorci su super kad su u Crnu Goru, hahahaha!!!! Šalim se, Vlado, iskustva uvek mogu da budu nezgodna, ali to sa ljudima nema veze! Samo sa onima drugima.

@Vladan:
Baš me krenulo sa tim beneficijama, ti me sad ureče!

Ja gledam da lične stvari ne dotičem ovde kol'ko-tol'ko, al' kad si navalio, neka ljudi čitaju, pa kome šta bude jasno.

Ovde je suština u pristupu i ideji da od i nekih privremenih korisnika nešto zaradiš, može se odnositi na bilo kog operatora koji deluje (ima ćerka firme)u više zemalja.

Komšijske ponude me ne zanimaju, ja sam čovek lojalan, toliko da ove godine nisam kupio nijedan broj crnogorskih operatora. A i što bih kad imam beneficije da mi broj ne radi kad sam u inostranstvu.

Što reče Olja Bećković onomad, to sa onom firmom nema veze, to je neka očigledno nova firma. Ko razume, razume...

Vladan је рекао...

e baš si me nasmejao slatko ovim tvojim i Oljinim komentarom ali to je ta suština.
Ja se danas vracam iz MN i ja nisam bio toliko lojalan firmi gde imam neke akcije.
Ta bolest me je prošla :)

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Kod mene izgleda prešlo u hronično, a ni lekovi(ći) mi nisu pomogli ;)))