31 август 2012

Početak kraja GSM mreže


Američki operator AT&T sprema se da ukine svoju 2G (GSM) mrežu početkom 2017. godine. Spektar koji sada koristi 2G mreža na 850 MHz i 1900 MHz  i koji bi se oslobodio, iskoristiće za mobilne broadband servise u 3G i 4G mreži.

Polovinom ove godine, tek 12% AT&T-ovih postpaid korisnika koristi 2G telefone, a čak 61% postpaid korisnika ima smartfon aparat. Godinu dana ranije, bilo je 49,9% vlasnika smartfonova. U AT&T-u veruju da tranzicija sa 2G neće imati negativne finansijske uticaje i da će izgubiti korisnike, jer imaju priliku da u narednih nekoliko godina budu proaktivni u procesu prelaska korisnika na 3G i 4G aparate. Mislim da ovo nije prvo ukidanje GSM telefonije, čini mi se da su u Japanu (NTT Docomo) to već napravili. Po mnogim procenama analitičara, 2G mreži predviđaju masovno gašenje negde oko 2020. godine.

Kada znate šta hoćete i čime raspolažete, sve je nekako lakše, pa i ovakve, na prvi pogled, drastične odluke i promene. Znaju li, recimo, domaći mobilni operatori strukturu svojih korisnika i njihov "vozni park"?

1 коментар:

Boris је рекао...

Pozdrav,

Mozda i znaju ali po ponasanju bih rekao da ih nije briga da li ce nama biti lakse da koristimo usluge i sve mogucnosti novih tehnologija, mislim da ih je briga samo koliko ce zaraditi..

Ali valjda je to tako normalno..

Boris