31 август 2012

Srpska u klubu 100G


Telekom Srpske je nedavno implementirao 100Gbps optičku transportnu OTN/DWDM platformu proizvođača Alcatel-Lucent. Uređaj 1830 PSS koristi tzv. koherentnu optičku tehnologiju i omogućava protok 10G, 40G i 100G kanala po istom paru vlakana na velikim rastojanjima (ukupno i istovremeno 80 različitih „lambdi“ po jednom paru vlakana). Pogodan je za primenu u velikim data centrima, za cloud servise i za prenos intenzivnih video aplikacija i stream-ova.

Tako se Republika Srpska pridružila zemljama kao što su Argentina, Kanada, Meksiko i Velika Britanija, gde je Alcatel-Lucent do sada prodao pomenutu opremu. U ovim zemljama kupci su kablovski operatori koji imaju bar po oko milion korisnika, što prema ovoj investiciji sigurno namerava dostići i Telekom Srpske.
Ja sam nekako mislio da je Srpska ipak geografski mala država da bi “pucala” na 100G kapacitete, ali poznato je da sam ja vrlo štedljiv u proceni kapaciteta. Ovo je verovatno ulaganje u budućnost, a možda je i trend data saobraćaja u Srpskoj obećavajući. Sve u svemu, napredno rešenje za ovaj trenutak! Svako bi poželeo da ima većinskog vlasnika kao što ga ima Telekom Srpske.

2 коментара:

nick је рекао...

A sta ako bih ti rekao da postoji tako dobar razlog da su i drugi poceli da kopiraju ideju. Steta sto je nismo zastitili i trazili placanje patenta. Vise o 100G i zasto je mala drzava "upucala" 100G na http://nextgenerationoptical.com/

Saša Stamenković је рекао...

Uh, nick, šta te je nateralo na komentar posle 10 meseci od pojave ovog teksta?
Nešto te opasno pogodilo! Da pogađam, ili si iz Alcatela ili iz Telekoma Srpske, direktno "odgovoran" za rešenje? Zna Saša da čita između redova ;).

Sa gledišta prodavca opreme, lako ćemo se ja i ti složiti da će sve više operatora da "kopira" 100G rešenje u mreži.

Suština je, ipak, u efikasnom korišćenju linkova! Znaš kako proveravaju da li se autoput isplati za gradnju? Sednu i broje protok vozila.

A za male zemlje i velike transportne kapacitete...hm... nisam siguran da i sam veruješ u tu priču.
Ako si iz Alcatela (a slutim i po imenu), ne znam što bi se sekirao, vase je da prodate ako neko misli da mu treba. To je OK.