31 август 2012

Nema masovnosti bez isplativosti


Tehnički direktor (CTO) španskog ogranka Orange-a je izjavio da neće biti masovne primene LTE dok se radikalno ne promeni ekonomija imlementacije i eksploatacije LTE (izvor: magazin Mobile Europe). Ja se potpuno slažem sa tim.

LTE nije tako povoljna i jeftina za primenu, iako je 100% spektralno efikasnija i ima 30% niže ukupne troškove (TCO) od 3G tehnologije. Prihodi od mobilnog broadbanda padaju brže nego troškovi i veliki problem je kako monetizovati ulaganja u LTE.

Rešenje ovog problema treba tražiti u zajedničkoj arhitekturi i deljenju RAN i backhaul mreže između dva ili više operatora. Pomenuti CTO procenjuje da deljenje mrežne infrastrukture u razmeri 50-50 može uštedeti 25% ukupnih troškova LTE mreže. Izgleda da profita više neće biti bez ozbiljne štednje i smanjenja svakojakih troškova.

Možda se ponavljam, ali slična je situacija i sa FTTH/FTTB tehnologijom. Podela rizika i troškova infrastrukture omogućila bi brže dolaženje moderne tehnologije do korisnika. Paralelne i višestruke mreže su u principu bacanje para, usled dejstva konkurencije i generalno niskog stepena iskorišćenja kapaciteta. Jednostavnost mreže i optimizacija iskorišćenja – to bi trebalo da bude strateško opredeljenje operatora.

Нема коментара: