25 јун 2013

Konferencija IDS2013



Danas prisustvovao konferenciji Internet dijalog Srbije 2013 (IDS2103; IDS13 me asocira na Boki13, ali ni to marketinški nije loše). Već sam navikao da od konferencija tog tipa ne očekujem previše, tako da mogu reći da je ispunila moja očekivanja. Mnoštvo panelista koji kažu šta imaju i za šta su se pripremili, sve nekako fino i u rukavicama. Ja ipak više volim neku žešću dinamiku. Nju su pokušali da unesu neki tviteraši, malo “iza zavese” tj. prisutni u sali su mogli da prate tvitove na ekranu u sali. To mi se baš dopalo, mogu vam reći i možda konačno poslušam našeg druga Slobu da počnem da tvitujem. Puno mladih kolega, što me raduje i puno i starijih (od mene) kolega, što me takođe raduje, jer se ne daju drukčijim pogledima i navikama. Drugim rečima, posećenost odlična u svakom pogledu!

Organizacija skupa je bila vrhunska u vrhunskom prostoru, sve pohvale organizatorima! Brazil je država koja ima jednu od najboljih e-Uprava u svetu, a upravo je Brazilac bio gost i jedan od panelista. Treba učiti od najboljih i zato još jedna pohvala organizatorima! Koliko sam primetio, bili su tu uglavnom svi relevantni ljudi iz ministarstava i pratećih organa, a i šire, što je takođe dobro. Lično mislim da smo od njih više trebali da čujemo, u akcionom smislu, ali dobro je i što su bili tu. Ukupan moj utisak je da je nekako bilo premalo fokusa, pričalo se naširoko i na kraju (posebno poslednje sesije, koja me je najviše i zanimala) ostalo je malo pitanje: šta smo iz svega zaključili? Ali, važno je da se razgovaralo i da je interesovanje bilo primerno, kao i trud organizatora. Ponavljam, ovo je moj utisak pre jutra (koje je, kažu,  pametnije od večeri).

 
Šta se pametno čulo i saznalo? Npr. uskoro nas čeka mogućnost live streaminga sednica Skupštine i radnih tela preko internet sajta parlamenta. Kao uspešan odjek mog jučerašnjeg blogposta, čuo sam lepu rečenicu:  transparentnost je ogledalo dobrog poslovanja! To me je usrećilo! Upoznali smo se sa programom SIGA Brasil, koji parlamentu Brazila služi za praćenje trošenja državnog budžeta, a građanima omogućava pristup podacima od javnog značaja. Zato su valjda Brazilci onomad blokirali puteve, znaju koliko je već novca potrošeno na pripreme za fudbalski Mundijal i Olimpijadu u Riju. To je apsurdna potvda da ste srećniji ako što manje znate! A tako je, verujte da znam o čemu pričam.

Od tri paralelene podnevne sesije, ja sam odabrao da slušam onu o digitalnim sadržajima. Moj drug Sloba je bio moderator sesije o e-trgovini, ali neće zameriti. Najviše me dojmila gospođica @Miss Cybernaut, tako sam i zamišljao jednu “piraticu” iz Piratske partije. Ovo najviše zbog njenih twit-komentara tokom treće sesije ;).  Saznali smo dosta o aktivnosti Univerzitetske i Narodne biblioteka na digitalizaciji sadržaja (knjiga, novina i sl.). Lepo i korisno za narod! No, utisak sesije za mene je jadikovka jedne kolegenice iz publike koja je rekla da je povratnica iz Skandinavije i da već godinu dana ima kulturološki šok od povratka. Možete misliti kako je nama koji niđe nismo ni odlazili - mi smo kanda u stanju trajnog šoka. Kulturološkog i svakog drugog -ološkog! Šalim se, bilo je simpatično. Suštinu je izneo srpski Brazilac koji je rekao da nam je džaba aktuelna e-Uprava kad ništa ne možemo ne izlazeći iz kuće da završimo!  Da ponovim, za mene je ovo suština korisnosti e-Uprave! Nadam se da će oni koji na tome rade imati to kao ideju vodilju nadalje.

Treća sesija je kao temu postavila pitanje “Kakav će biti Internet za 10 godina?” Ja lično mislim da mi ne treba da razmišljamo o globalnim problemima. Sve i da znamo, šta nam vredi? Mi treba da uživamo u blagodetima Interneta, u mogućnostima da “vidimo” svet i komuniciramo s njim! Da Internet može da bude problem pokazuje to da se na skupovima o Internet problematici sve češće skupljaju oni kojima to nije posao, npr. ministri za spoljnu politiku. Jasno je svima da će se sve vlade moćnih zemalja truditi da Internet  stave pod što veću kontrolu, da će se globalne Interent kompanije  truditi da prigrabe što veći deo kolača za sebe. Kontrola se već “legalizuje” i od strane provajdera i mrežnih operatora, pod firmom informacija za segmentiranje tržišta (tzv. DPI- Deep Packet Inspection). Big data je danas fenomen broj 1 u ICT svetu.
Ako je pitanje da li Internet postaje javno dobro – moj odgovor je apsolutno da. Nije javno dobro uslovljeno pametnim korišćenjem. Neka koristi kako ko hoće, ali neka koristi (slažem se da pritom neka i nečija prava i pravila moraju da poštuju).  To je lepo i slikovito tvitovala pomenuta Miss Cybernaut: Sve na Net i Net za sve! Bravo!  To vam je kao gradska plaža – volj’ vam da se sunčate, volj’ vam da se kupate, ali ne bacajte otpatke po plaži i ne piškite u vodu. No znate da neki i to rade. Tako vam je sa javnim dobrima.

Ne znam zašto je direktor Oriona nije bio na konferenciji, imao je interesantne nastupe u štampi prethodnih dana i moglo se zakuvati  sa predstavnicimas regulatora i državnog operatora. Priznajem da sam to očekivao. Sloba je zaključio: Deluj lokalno, misli globalno. Slažem se i s time je upravo obesmišljena tema o Internetu za 10 godina. Mi za to vreme možemo dosta da uradimo i izvučemo što više koristi od Interneta. Uzgred, nema Interneta kao pojma ako se (mreža i komunikacija) zatvori u državne ili kakve god granice – to je već Intranet! Nisam hteo da se tamo pravim pametan, moje je da se ovde na blogu pravim pametan. Zaintrigirao me naš mladi državni sekretar Stefan svojom dilemom (kokoška ili jaje) – šta je starije servisi ili infrastruktura? Neće zameriti ako mu odavde dam (svoj) odgovor: infrastruktura! Jedna ista infrastruktura danas opslužuje više servisa istovremeno! Ako nisam pisao ovde (znam da za novine jesam), pisaću nešto o SDN – softverski definisanoj mreži, možda pomogne rezrešenju dileme. Slično, šta je starije : fudbaleri ili stadion? Niko neće da sagradi stadion , ako zbere odnekle 15 fudbalera. Ali ako napravi stadion, svakako će potražiti i neke fudbalere da igraju na njemu (shodno stadionu, jel’?). Opet uslut, fama o servisima i infrastrukturi je nametnuta fama, ali o tome nekom drugom prilikom. Treba se baviti suštinom! Ako se bavimo suštinom, sigurno ćemo doći do pravih odgovora i sigurno i do onih koji mogu da ih reše. Uz dijalog svakako!

Pozdrav svima koji su bili na konferenciji (posebno kolegi Vladimiru Ž., u čast našeg susreta),  a Slobu ću drugarski zamoliti da ovo iztvituje svim njemu poznatim učesnicima konferencije, možda se nekome i dopadne ovo što sam izkomentarisao ;). Sigurno mi je dosta toga i promaklo, pa dodajte! Da smo živi i zdravi do sledećeg IDS-a!   

4 коментара:

@ninoslavn је рекао...

najefikasniju e-upravu ima Juzna Koreja http://www.danas.rs/danasrs/svet/globus/juznokorejci_su_najumrezeniji_na_svetu.12.html?news_id=262965

Vladimir Ž. је рекао...

Evo ja sam tvitnuo. Lepo je da se informacije šire.

P.S. Hvala na pozdravu. Bilo je zadovoljstvo družiti se tokom konferencije.

Saša Stamenković је рекао...

@ninislavn:

Hvala na linku. Radi korektnosti, ispravio sam u tekstu "najbolju" u "jednu od najboljih" e-uprava u svetu.

Sloba Marković је рекао...

Propratio sam na Tviteru, a to i inače radim redovno kada su u pitanju tekstovi sa tvog bloga... dok ne dođeš na TW lično to da radiš :)