27 јун 2013

Prvi unapređeni LTE u svetu



Ovde na blogu je zabeleženo komercijalno puštanje u rad prve LTE mreže u svetu (TeliaSonera u Švedskoj), pa smo dočekali i (rekao bih vrlo brzo) puštanje u rad prve komercijalne LTE-Advanced mreže u svetu: SK Telecom u Južnoj Koreji. Neverovatno, jer isti operator je svoju LTE mrežu pustio tek pre dve godine!? LTE-A tehnologija omogućava brzine do 1 Gbps u DL smeru i do 500 Mbps u UL smeru, uz adekvatnu širinu radio-spektra. Trenutno, sa LTE-A, SK Telekom obezbeđuje brzine do 150 Mbps, ali planiraju da omoguće brzine do 300 Mbps uz sprezanje frekvencijskih kanala (20MHz+20MHz) pomoću nekakvih Carrier Aggregation tehnika (da ne smaramo u ovom trenutku). Tih 150 Mbps osigurava npr. download filma od 800 MB za samo 43 sekunde! Lično me ne čudi što je baš u Južnoj Koreji startovao napredni LTE - napredni su i korisnici!

Interesantno je da je SK Telecom svojim korisnicima obećao korišćenje LTE-A po cenama i tarifama koje su iste kao i za „običan“ LTE (koji će biti dva puta sporiji od LTE-A). Neki će se zapitati šta je sa zaradom od ekskluzivnih novih tehnologija? Aparati za LTE-A su spremni, 20 000 komada inicijalno – smartfon Samsung Galaxy S4, jedan ali vredan! No, aparata će ubrzo biti čak 7 tipova, kažu. LTE-A servis je raspoloživ u Seulu, u 42 grada dve korejske pokrajine, na 103 univerziteta, ali uskoro će biti širom zemlje, u 84 grada. Južnokorejanci će uživati u HD video streamingu, ionako su skroz „odlepili“ za naprednim mobilnim tehnologijama. Još 10-ak operatora u svetu planiralo je puštanje LTE-A do kraja ove godine, znači – „ludilo“ je počelo! Fakat je da ćemo, mi u Srbiji, posle mnogo godina, tehnološki malo kasniti za razvijenim svetom, što ne mora da bude loše! Imamo mi u drugim oblastima mnogo prečeg posla.

5 коментара:

Mihajlo је рекао...

Pozdrav autoru bloga. Zanima me kako se frekvencija od 2600 mhz na kojoj LTE radi ponasa u gradu. Tj. u kojoj meri joj smetaju zidovi, zgrade, prostren ves, kisa, magla, park i vece drvo ispred prozora, kakav je signal u sobama koje nemaju spoljasnje zidove itd. U kojoj meri se to razlikuje u odnosu na HSPA ili u odnosu na wi-fi, posto je opste poznato da wi-fi signalu moze da zasmeta iako se prostren ves nadje na putu.
Citao sam i o femto celijama, ali u ovom slucaju me ne zanima offload saobracaja, vec samo penetracija same frekvencije, nevezano da li se ona zraci iz mikro, makro ili femto celije. Hvala unapred.

Saša Stamenković је рекао...

Mihajlo, hvala na pozdravu! Da probam ukratko da malo pojasnim problematiku koja te zanima:

U principu, LTE na 2600 MHz jeste malo osetljiv na prepreke pri propagaciji signala. Zbog toga su male ćelije gotovo neizbežne ukoliko se želi korisnicima obezbediti dobar kvalitet mobilnog broadbanda. Za pokrivanje je mnogo bolji opseg na 800 MHz, od digitalne dividende. No, u gradovima se više koristi upravo frekvencija 2600 MHz. U odnosu na 3G na 1800 MHz mora se postaviti više baznih stanica, što nije uvek realno moguće. Otud heterogene mreže. Kod LTE-a imamo i primenu MIMO antena (više antena za predaju i prijem), što poboljšava prijem uprkos preprekama.
Planiranje LTE mreže je kompleksna stvar... Pomak u odnosu na 2G/3G.

Mihajlo је рекао...

Procitao sam sada (opet na tvom blogu :) ) sta su hibridne mreze... ne znam, malo mi deluju nezgrapne i glomazne, ali daj boze da sve to zazivi kako treba, uprkos svojoj kompleksnosti. Okej, vidim poentu do piko celija (i podrzavam), tipa zelis da pojacas signal i kapacitete u soping molu, aerodromu, areni, uscu, sajmistu, nekom trgu, tvrdjavi, gde su cesta mesta okupljanja i koji su prepuni kafica... Mesta gde ce operater postaviti baznu stanicu, za koju mi necemo ni znati da postoji, da tako kazem. Ali vec femto... okej, vidim joj primenu u kancelarijama, firmama, kod mene, ali recimo ne mogu da zamislim (pa da me ubijes) da moja devojka ima femto celiju u svom stanu. Dalje, opet kad je u pitanju femto, ne vidim poentu pored postojece wi-fi mreze - jer i ona planira da ide kroz istu infrastrukturu. I sto je najgore, kod wi-fija ti psiholoski znas - on vec postojecu mrezu, koja god da je, samo pretvori u bezicnu - imam (bezicni) adsl, imam (bezicnu) kablovsku itd... A ovde kao imam LTE-A femto celiju u stanu, a ona ide preko bakarne parice iz drugog svetskog rata, koja se bori da premasi 10 mbit/s recimo. A kao LTE. Problem je, iz iskustva znam, to sto su korisnici previse aljakavi, a premalo "zaludjeni" da bi se time baktali.
Okej, i wi-fi spada u heterogene mreze, ali tim vise znaci da ce neko pre odabrati unlimited internet preko wi-fija (i tako rasteretiti makro celije), nego se bakcati sa nekakvim femto celijama. JEDINO da operateri ponude unlimited internet i unlimited razgovore, sms, sve, ako si zakacen na svoju piko celiju, i da je ta celija jeftinija od adsl-a i kablovske... e onda bi se mozda i procule da vrede nesto. Iskreno, ja se nadam da ce tako na kraju i biti, ali isto tako nadam se skorom pojeftinjenju interneta u "'makro celijama", posto ja vec odavno imam moju "wi-fi femto celiju", nije da sam sad bas lud za jos jednom. Kazem, trenutno je "frka" za napolje, unutra smo se vec obezbedili, onaj ko se nije do sada, taj nece ni cuti za "femto celiju" jos duuuugo i onda dolazimo na pocetak - da li se uopste isplati ulagati u femto celije, trositi godine na njen razvoj, ako ce one tek za 5 godina preporoditi internet - na isti nacin kao sto wi-fi uveliko vec radi danas. I dobro mu ide, da bi nam sada nuzno trebao nekakav tehnoloski prodor femto celija. Raspisah se ja, ali eto, bar znas kako prosecan korisnik razmislja. Pozdrav.

Lev је рекао...

Femto celije i HD Voice ce ubiti fiksnu telefoniju.
Oni ce biti prvi kojima ce poci za rukom da je ubiju, posto se do sada pokazala poprilicno zilava u borbi sa znatno superiornijim i novijim tehnologijama.
Zasto tako mislim? Femto celije ce ponuditi "fiksne" cene, a LTE zvuk u slusalici "fiksnog" kvaliteta - a sve to mobilnije, fleksibilnije, kvalitetnije, jeftinije i brze, a opet, podjednako pouzdano jer i femto celije ce se oslanjati na "zicu".
Pretpostavljam da ce tada krenuti masovna odjava "fiksnih" telefona, i za te iste pare aktiviranje "fiksnih" femto celija - jer ce ljudi brzo skontati da ovaj put dobijaju bukvalno sve sto su vec imali sa fiksnim telefonom, plus jos dosta toga.
Moja procena, mozda gresim, videcemo...

Saša Stamenković је рекао...

@Mihajlo:
Femto ćelije omogućavaju da mobilni operatori uzmu deo broadband internet kolača. Fiksni operatori sada imaju tu privilegiju bilo preko žice, bilo preko WiFi konekcije koja opet ide preko žice. Femto je žična veza, ali za pretplatnike mobilnih operatora.
Ovo ti je, Mihajlo, suština, koju ćeš teško gde pročitati ovako. S obzirom da si ti moj drug, ja ti to činim ;).
A kao bonus, čim pronađem moj novinski tekst o femto od pre godinu ipo dana stavljam ga na blog!

@Lev:
Ne bih se baš složio oko ovog „ubistva“ fiksne telefonije od strane femto ćelija. Femto tome neće mnogo da doprinesu, jer im to nije ni svrha. Drugo, neće se femto baš tako lako ni primiti u narod iz raznih razloga. Ali o tome ćemo narednih godina sve više diskutovati.
Naravno, ni ja ne predviđam neku svetu perspektivu fiksne telefonije (voice servis), bilo je lepo dok je trajalo. Vremena se menjaju, ima toliko načina da se glas prenese. Kako si i rekao, HD voice mobilni je zaista extra kvalitet.