25 јул 2013

Nokia, no Simens



Na pomolu je, kao malo iznenađenje, raskid jednog moćnog telekomunikacionog saveza između finske Nokie i nemačkog Siemensa – nakon punih 6 godina nema više kompanije Nokia Siemens Networks (NSN)! Nokia će otkupiti 50% Siemensovog vlasništva u zajedničkom preduzeću za 1,7 mlrd €! Samo 1,7 mlrd €, jer su procene bile da NSN vredi 6-9 mlrd €. Izgleda da Siemens u NSN vredi kao domaći Telekom, ili čak i manje?! To je ono što je mene začudilo kad sam pročitao ovu vest. Nešto tu ne štima baš ili upravo baš štima!? Tržišna vrednost opet odlučuje, odnosno realna spremnost kupca da plati onoliko koliko misli da treba i koliko njemu „roba“ vredi. To je lekcija iz ekonomije koju smo, mislim, naučili. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da je vrednost svežeg, keš novca danas posebno naglašena. Od pomenute cifre, Nokia će Siemensu platiti 1,2 mlrd odmah, a 500 miliona € nakon godinu dana. Kako će se zvati novi brend, ostaje nam da vidimo najesen. Uglavnom, baviće se istim poslovima (u mobilnim komunikacijama) koje je, ja bih rekao, manje-više uspešno radio NSN. Odlično im je išlo u segmentu LTE tehnologije, tu imaju dobru perspektivu, iako Nokia telefoni nisu više u velikoj meri u rukama korisnika. Biznis sa telefonskim aparatima čeka novi uzlet (ako ga bude), ali se NSN LTE oprema odlično kotira i prodaje. Stari NSN menadžment se u novoj Nokia kompaniji izgleda neće menjati, to samo znači da je sam Siemens rešio da promeni kolosek delovanja i fokusira se na određene oblasti u kojima misli da može više (ili lakše) da zaradi (industrija, zdravstvo, energetika).

Da li će Nokia kao solista moći bolje da se nosi na tržištu sa kineskim telekomunikacionim gigantima – videćemo! Meni lično je pomalo žao što jedan prepoznatljiv brend u telekomunikacijama, otkad se ja bavim strukom (a i mnogo ranije), neće više do daljnjeg biti u opticaju. Siemens i Siemensova oprema će za nas „električare“ uvek biti sinonim za kvalitet, pouzdanost i postojanost, a možda je ovo nekakva žal za mlados’. Svejedno, naravoučenije ove priče bi bila fokusiranost na delatnost. Mnogi imaju problem upravo sa tom fokusiranošću!

5 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

Novo ime ima staru skraćenicu: Nokia Solutions & Networks (NSN)!

Niko se lako ne odriče prepoznatljivog brenda, naročito što je i guru nove firme stari simensovac Radživ Suri. Fokus: mobilni broadband i LTE.

Oni koji ne znaju i nisu čuli za promenu strukture vlasništva neće ni primetiti da Siemens i Nokia nisu više zajedno.

Sasa Petrovic је рекао...

S'obzirom da redeovno pratim vas blog, rekoh da evo i ja nesto prokomentarisem...cisto da ne posumnjate da nemate citaoce :)

Meni je u vezi NSN-a iznenadjujuca cinjenica da su kumulativni gubici, od spajanja jelte, oko 4.2 milijarde evra?!?

prisetio sam se da sam pre izvesnog vremena procitao da su kumulativni gubici Alcatel-Lucent-a od 2006 dostigli [meni neverovatnih] ~13milijarde dolara!!!
Za Huawei cesto citam da ima pristup drzavnim kineskim kreditima kakve samo mogu da sanjaju "zapadnjacki vendori"!!!
I da pre par godina su pristali da se nagode sa nekom evropskom komisijom i platili 40 miliona evra kao kaznu jer su nerealno spustili cene USB modema za mobilni internet prilikom aukcija kod evropskih operatera [i u nasoj zemlji vidim preovladavaju huawei usb modemi]....

Pa je pitanje za vas Sasa...jel to telekom industrija, odnosno proizvodjaci opreme, globalno i na duze staze zasla u krizu!!! I ko po vasem misljenju placa ovakve gubitke evropskih proizvodjaca opreme?!?

Pitam se da li da batalim trazenje posla u ovoj oblasti i predjem na IT? :(( kako me posavetova jedan ericsson "contractor" koji je kao i vi vec 20godina u telekomunikacijama.

pozdrav

Saša Stamenković је рекао...

Imenjače,
izvini što sam kasnio sa objavljivanjem tvog komentara (suviše piva na Beer Festu ovih dana).

Savet koji ti je dao kolega iz Ericssona je pravi i realan u ovom trenutku. U telekomunikacijama sve manje ima atraktivnog inženjerskog posla, naročito za mlađe kolege koji treba da uče. Ja godinama pričam kako je u digitalnim telekomunikacijama 10 puta teže napraviti dobrog inženjera nego što je to bilo u analognoj tehnici.

Tehnologija je pretekla prodaju i tražnju za uslugama i to će potrajati. Tu su u problemu naročito vendori (evo danas sam pročitao da Cisco smanjuje broj zaposlenih za 5%, oko 4000 radnika ide van). Operatori još ne znaju šta ih je snašlo, sve teže posluju i prave profit, traži se novi biznis model i način poslovanja. Neki će sigurno uspeti u tome. No, ovo sa operatorima je dugačka i kompleksna priča, a odgovori su u mojim pojedinim tekstovima, ako se pažljivo čita.
Ko plaća dugove vendora i troškove razvoja? Sami vendori! Partnerstva se raspadaju (samo čekam ALU), veliki kupuju manje kompanije da obogate portfolio i ponude end-to-end rešenja operatorima, koji opet nemaju toliko para za ulaganja.
Nije ni Huawei (i ZTE) naivan, sigurno će ići na stvaranje zavisnosti od njihove podrške, a onda... Danas je, kao i ranije, dobro imati bar dva vendora za istu stvar, ali je sve skuplje to servisirati. Zavisnost je neminovna, a onda će to nazvati strateškim partnerstvom (kao sa ljudskim pravima).
Telekomunikacije su deo globalne ekonomske priče i ako mi npr. NIN da prostora za tekst, rado ću napisati svoje viđenje ;).

Elem, Saša Petroviću, moja ocena je da u IT sektoru ima više stepena slobode nego u telekomunikacijama, ako se tek trebaš opredeliti. A kako primećujem da već pratiš i ekonomsku komponentu poslovanja, biće od tebe nešto! Samo nastavi da čitaš moj blog, pitaj i komentariši. Srpske telekomunikacije tonu upravo zbog mediokritetstva i pasivnosti struke!
Pozdrav i želim ti uspešnu ICT karijeru!

Saša Stamenković је рекао...

Možda da dodam:
Telekomunikacije i poslovanje operatora biće u krizi u narednih nekoliko godina sigurno. Svi se sad vataju za LTE kao slamku spasa, ali neće se od toga mnogo 'leba najesti.

Vendori nude i prodaju, to im je posao. Operatori - ko nema sveden posao i strukturu mreže - najeb'o je, da izvineš! Ključna je analitika i liderstvo, a to se ne može naučiti i iskoristiti tek tako!
Srpsku scenu čeka ukrupnjavanje i širenje ovih koji su sada "lagani i neopterećeni". Kome su zdravi temelji, imaće se čemu nadati.

Sasa Petrovic је рекао...

"nema nam druge moramo pobediti" je jedna od mojih najomiljenijih replika iz domaćih filmova.

Pozdrav do narednog čitnja