04 новембар 2015

Keš preči od digitalnog jaza



RATEL je raspisao konkurs za podelu frekvencija od digitalne dividende. Prodaje se opseg iz banda 20 (uparenih 2x30MHz u okolini 800 MHz). Sva tri domaća mobilna operatora su otkupila dokumentaciju, što će reći da su zainteresovani. Ako je suditi po prodaji opsega od 15MHz iz banda 3 (1800 MHz), za očekivati je da će raspodela biti na ravne časti – svakom po 10 MHz, što za korisnike znači max 75 Mbps bitske LTE brzine. Cena za jedan blok od 5 MHz je 17,5 miliona € za period od 10 godina.  Direktor Telenora je rekao da je to skupo za današnje prilike. Može biti da jeste, ali daj da i Srbija proda nešto svoje za skupe pare! Država, dakle, može da očekuje minimalno 105 miliona € od prodaje nacionalnog resursa zvanog spektar frekvencija. Sa onih 21 milion € za prodaju blokova na 1800 MHz, to je 126 miliona – za vazduh! Jasno je već da kod nas najbolje ide prodaja magle. 

Elem, ja ne verujem da će biti nekog nadmetanja i otimanja za MHz. Ali, jedna druga stvar je propuštena, a to je da se kupac frekvencija obaveže (uz određene uslove) da mora najpre da pokrije ruralne delove Srbije! Opseg 800 MHz je upravo „kao stvoren“ za pokrivanje neurbanog prostora. Mogla je cena zakupa da se spusti  za izvođenje ovakvog poduhvata. Ovako, ne očekujem ništa spektakularno od LTE-a u Srbiji u narednom periodu. Ja bih uvek nacionalno dobro (frekvencije) iskoristio za nacionalno dobro (premošćenje digitalnog jaza). Pare koje uđu u budžet se lako potroše. Život u Srbiji  nije samo život u gradovima. 

5 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

Kako sam i pretpostavio - podela 30 MHz na ravne časti, svakom po 10!

http://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/18464-drzava-dobila-105-miliona-evra-od-mobilnih-operatera

Sad mi pade na pamet: kako li je država odredila cenu?

Милан је рекао...

Свака част за чланак, посебно за коментар о руралним подручјима! Јер још много људи нема ни (правог) пута, па барем бежично... Е моја државо, тачније - државници!

Saša Stamenković је рекао...

Hvala, Milane na pohvali!

Dejan је рекао...

Pozdrav Saša, drago mi je da si nastavio sa pisanjem. Priznajem, falilo je. Iz ovog članka interesuje me jedno - "što za korisnike znači max 75 Mbps bitske LTE brzine" korisnici već postižu oko 80-100 Mbps, kako je to moguće ako si naveo da je maximum 75? Pitam jer sam negde pronasao slican podatak, a opet u praksi, ljudi postizu vece brzine.

Saša Stamenković је рекао...

@Dejan:
Ne znam koji korisnici i gde postižu oko 100Mbps. Bez primene MIMO antena i sa širinom kanala 20 MHz u neposrednoj blizini bazne stanice jedva da je moguće dostići tu brzinu. Sa propusnim opsegom 10 MHz, koji je tipičan uglavnom za sve operatore (toliko su kupili od spektra) i u realnim uslovima (na "pristojnom" rastojanju od eNodeB bazne stanice) maximalni protoci su do 30Mbps. Ja sam čak u tekstu preterao, pomenutih 75 Mbps je moguće sa 20 MHz kanalom blizu BS. Za 10 MHz do 45Mbps. Bez primene MIMO!