31 јануар 2016

SBB više nije monopolista



Na sajtu RATEL-a objavljene su tzv. javne konsultacije o izveštaju o regulaciji maloprodajnog tržišta distribucije medijskih sadržaja. Do sada je SBB bio proglašen za operatora sa ZTS (značajnom tržišnom snagom), a kako se može videti iz novog izveštaja, to rešenje će biti ukinuto. Drugim rečima, ocenjeno je da srpsko tržište „kablovske televizije“ danas ima elemente efikasne konkurentnosti i na njemu nema realnog „monopoliste“, a samim tim nema ni potrebe da se to tržište prethodno reguliše. RATEL doduše u izveštaju kaže „kreće se u pravcu efikasne konkurencije“, a za to je „krivac“ Telekomov IPTV koji naglašeno raste i razbija SBB-ovu dominaciju. 

Voleo bih da, do objave zvaničnih komentara operatora na sajtu RATEL-a, čujem šta moji čitaoci misle o ovoj temi – o ustanovljenoj efikasnoj konkurenciji u ponudi medijskih sadržaja odnosno u "kablovskoj televiziji".  

6 коментара:

zexoni70 је рекао...

Tesko da Telekomov IPTV moze da razbije SBB-ov D3!
U mom mestu od solucija imamo samo Telekom i njegov IPTV i ADSL i to samo ko je srece pa je blize centrali!
Svi koji su preko 1.5 km tesko da mogu da dobiju punih 10 Mb/s protoka ADSL-a pored IPTV-a po jednoj parici, vec se brzina ADSL-a smanjuje zbog IPTV-a!
Dok kod SBB-a to nije slucaj tj. korisnici nisu limitirani duzinom bakra!
Telekom bi ozbiljno trebalo da razmisli i da se pozabavi ovim problemom posto je skoro 70% njegovih korisnika udaljeno od centrala vise od 1 km-a.
Pravi i jedini Telekomov potez bi bio iskljucivo ulaganje u isturene stepene,jer bez toga mislim da nema napretka i razmisljanja o poslovanju kompanije u buducnosti.
Dzaba bombasticne reklame i agresivne kampanje kada to nije ostvarivo za skoro 70% korisnika po Srbiji! :(
Pozdrav Sale!

lev је рекао...

SBB ima mnoge "glavne" kablovske kanale koje telekom nema, ali svakako da je telekomov IPTV otvorio mnogim korisnicima opcije koje su do pre par godina mogli samo da sanjaju. Ljudi u malim mestima konacno imaju mogucnost za "normalnog" tv provajdera, a sto se tice bg-a, koliko sam ja upucen, u svakom naselju neki kablovski operator idalje drzi monopol, a sada odjednom sve to mora da dele sa telekomom.
Definitivno nije vise monopol kao sto je bio, ali daleko je to od slobodnog trzista. Evo ja bih hteo SBB, ali se u moju zgradu uvukao neki raspali kablovski provajder i to je to. Ali bar imam izbora da koristim Telekom.

Unknown је рекао...

Oduvek mi je bila zanimljiva definicija "monopoliste" u slučaju kablovskih distributera: postoji SBB sa značajnim tržišnim učešćem, postoje ostali KDS operateri, nasuprot njima postoji IPTV, ali je realnost da tu nema nikakve konkurencije. Svako je zauzeo svoj grad/deo grada/ulicu, ne širi se dalje niti upada u tuđ reon, pa tako recimo iako moj KDS operater ima 6% tržišnog udela na teritoriji Srbije, on je realno monopolista u mojoj ulici pošto ne postoji alternativa. I moj KDS to zna, te se i ne trudi previše oko kvaliteta usluga, iako ima najskuplju pretplatu u Srbiji. Sa druge strane, na samo najavu da će u Nišu dobiti konkurenciju, moj KDS je pre koju godinu odlučio da u tom gradu smanji cenu svojih usluga za 40%, uz još neke pogodnosti.

Na moju žalbu RATEL-u, da istu uslugu u SD-u plaćam 60% skuplje nego korisnik u drugom gradu, što je protivno nekim zakonima, nije bilo ništa, ali je zanimljiv odgovor koji sam dobio od mog KDS-a, a glasi, parafraziram, cenu određujemo na osnovu broja kanala, postojanja konkurenata na datom lokalitetu, kao i ponude tih konkurenata. Dakle, konkurencije u pravom smisli reči, ali usključivo na jednoj maloj niši ukupnog tržišta Srbije.

peki је рекао...

Sale nema te nigde :)

Kad i ako se vratis ajde baci komentar na vest:
"Evropski telekom provajderi obećavaju 5G ukoliko se oslabi net neutralnost"

Pozdrav

Saša Stamenković је рекао...

@peki:

Sve je do para, evopski operatori kažu " uložićemo u 5G, biće to brzo, ako nam regulatori omoguće da malo više zaradimo". Mara da se zaradi da bi se uložilo.

A što se tiče vraćanja, nekako mi se čini da za ovu vrstu razmene mišljenja sve manje ima interesovanja. Da ima, ja bih pisao. OK, neko dođe, pročita i ode. Ja sam pisao dok sam mislio da to može da ima smisla. Drago mi je ako su neki imali korist od toga.

Napisaću nešto o tome uskoro. Pozdrav!

zexoni70 је рекао...

http://www.dnevnik.rs/ekonomija/vucic-se-sastao-sa-predsednikom-kompanije-huavej
Sale ako je ovaj projekat zazivi onda znaci da ce Telekom opet biti lider u oblasrti telekomunikacija i interneta!
ALL-IP kako ga najavljuju obecava za vecinu korisnika do 100Mbps, a za neke koju budu na FTTH i brzine cak do 1Gbps! :)
Baci ovde neku insajdersku informaciju ako imas? :)