09 децембар 2007

Nije Telekom šaka pirinča...

Ministarka MTID dr Aleksandra Smiljanić u izjavi za B-92 rekla je da Telekom nije na prodaju. Da li se neko interesovao da ga kupi – mislim da nije, jer bi takvu vest sigurno pre objavio neki drugi ministar.

Šta bi moglo da se izvuče kao zaključak ? MTID će nastaviti da preko Telekoma vodi socijalnu politiku i kad su cene usluga i kad je broj zaposlenih u pitanju. Liberalizacija tlk tržišta je izgleda na dugom štapu, jer bi ona sigurno dovela do povećanja cena tlk usluga i verovatno bi zahtevala nekakvo restrukturiranje sadašnjeg Telekoma.

Šta je veći interes države u ovom trenutku : (p)održavanje monopola ili kvalitetne i jeftine tlk usluge ? Ovih usluga neće biti bez uspostavljanja konkurencije i tržišne utakmice – to je, mislim, svima jasno.

Koliko njih pita Aleksandru : «Mora li baš ta liberalizacija ?»

Zašto se MTID plaši da će ostati bez (ovolikog) prihoda od telekomunikacija ? Valjda bi i drugi operatori zaradili nešto i za sebe i za državu. Pa licence, takse itd. A i više korisnika bi valjda trošilo više (PDV !). Na stranu razvoj društva i blagodeti IT za društvo.

Da li država još uvek misli da ona najbolje upravlja preduzećima ? Da li misli da je bolje nešto prodati dok (još) vredi ili kad počne da „stagnira“ ? Što ne bi, zadržavši manjinski deo vlasništva, uzela svoj deo kolača (možda i veći od sadašnjeg) ako bi pustila «privatnog vlasnika» da on vodi Telekom (ili bilo koju drugu državnu firmu) ?

Zašto (mi) je Aleksandra na Telforu izgledala nekako zabrinuto i razočarano ? Zašto je rektor prof. Kovačević onako apelovao da joj kolege pomognu i da pomognemo Srbiji ? Koliko nas takvih ima ?

Ne daj se, Aleksandra, drukčijim pogledima i navikama !

Нема коментара: