04 децембар 2007

Lepota IPTV poroka

Crnogorski T-Com uveo je „Extra TV“ - IPTV uslugu za svoje korisnike fiksne telefonije u Crnoj Gori. Uslugom se nudi oko 60 domaćih i inostranih TV kanala, stotinak filmova iz videoteke i neke interaktivne opcije. Usluga je bazirana na Microsoft Media Room platformi i nudi DVR (digital video recording) funkciju i Video na zahtev (VoD).

Uvođenje usluge košta 100€ (u cenu ulazi iznajmljivanje set-top-box opreme). Mesečna pretplata za osnovni paket iznosi 8,90€ mesečno (sa PDV-om), a za druga dva dodatna paketa po 4,90€. 24-časovno iznajmljivanje filmova iz videoteke na zahtev košta 99 eurocenti. Crnogorski Telekom je za početak u ovaj projekat uložio oko 4 miliona Eura, a prema njihovim informacijama trenutno ima oko 4000 korisnika zainteresovanih za ovu uslugu. Korisnici koji se opredele za ovu uslugu ne moraju imati ADSL priključak, dovoljna je samo telefonska parica i televizor.

Što ’no velju, mašala ! Crnogorski Telekom je još pre nekoliko meseci najavio da će krajem novembra uvesti IPTV uslugu. Rečeno – učinjeno 30. novembra ! Pohvalno, reč i obraz nemaju cenu ! No, baš me interesuje šta će još biti Extra na ovu TV ponudu. Skoro sam na nekom forumu pročitao vapaj mladog Francuza koji kaže „džaba mi FTTH i 100Mbps kad sam kvotu za download potrošio za 10 minuta. Sad ili da platim još GB ili da se vratim na dobri, stari DSL“. Ili razni mobilni operatori koji nude razgovor za dinar ili telefon za dinar, a o uslovima šta, kako i gde – tek kad se stvarno zainteresujete. Ložimo se na maaar-keee-tiiing.

Primetio sam da iza svake primamljive ponude ima i nešto iznenađujuće tj. razočaravajuće. Što rek’o jedan marketinški stručnjak : „Mi ne varamo naše kupce – mi im samo govorimo ono što oni vole da čuju“.

Dakle, dragi čitaoci, sačekajmo iskustva korisnika. Rekoh li ranije već da je zadovoljstvo korisnika najbitnija stvar za telko-operatore. Kao i business-case. Ležiš, a gledaš, i ne mora žena da ti obrće antenu ; Što mož’ da gledaš danas, ostaviš za sutra ; Ako neko ima IPTV i 3 mobilna, ti mu se pridruži. (Ona 4 kanala za odrasle u posebnom paketu – to je valjda cena samostalnosti.)

Čestitam i srećno u nove tehnologije, komšije i braćo Crnogorci (i ne zamjerite na šalu) !

2 коментара:

Анониман је рекао...

Da li se u Telekomu Srbije uopšte razmišlja u ovom smeru?
Koliko ćemo još čekati IPTV i od čega(koga) zavisi?

Анониман је рекао...

Razmišljaju stručnjaci u Direkciji za Usluge. IPTV je u Telekomu "svršena" stvar ko u onom dodatnom paketu za odrasle.