24 јануар 2008

(M)Obilno surfovanje

U našem dnevnom listu Blic objavljen je članak o stanju Interneta u zemljama srednje i istočne Evrope, u koje naravno spada i Srbija.

Anketa je pokazala da je prosek korisnika Interneta u Srbiji (37% !) u nivou proseka u regionu (38%). Ono što je meni interesantno je profil tog prosečnog korisnika Interneta tj. definisanje korisnika Interneta. U članku sam npr. pročitao da se 10% korisnika „kači na Net“ ređe od jednom mesečno – pa se pitam može li se taj neko smatrati korisnikom Interneta ? (Kao, vodim računa o higijeni – kupam se ređe od jednom mesečno.) Dakle, stvar je u definiciji i određenju.

U ovoj anketi ima nekih, za mene, čudnih i iznenađujućih podataka. Npr. čak 14% korisnika kod nas pristupa Netu iz škola. Ako je ovo iole realan podatak za naše škole – odlično ! Bar neka korist od štrajkova prosvetara.

Drugo iznenađenje : Kad je mobilni pristup Internetu u pitanju, Srbija je ubedljivo prva u regionu sa čak 23% takvih korisnika ! Prosek u regionu je tek 3%. I pisac članka zaključuje da, s obzirom na slabu razvijenost wireless mreža i neznatan broj hot-spotova kod nas, mobilni surferi verovatno pristupaju Netu sa svojih mobilnih telefona (valjda bake gledaju TV serije, jer su im ovi veliki LCD, plazme i čuda, baš glomazni ;-) ).

E sad, ko veruje anketama ? Uglavnom, ankete pokazuju da smo u proseku vođenja ljubavi i surfovanja u hodu - najjači !!! A tenis je „surova“ realnost.

Moderna verzija one narodne „Ide Mile lajkovačkom prugom“ imaće dodatak da Mile na web-portalu „Srpskih železnica“ gleda red vožnje na malom ekranu svog 3G mobilnog aparata (dakle, umesto cigare (fuj!) Mile drži Nokiu). A voza ne - a voza nema, a voza nema, nema, nema, nema.... Pesma i šala nas je održala, Internetu hvala !

Нема коментара: