30 јануар 2008

Saopštiti saopštenje

Iz skupa raznih vesti iz oblasti telekomunikacija ovih dana izdvajam dve koje su na mene ostavile utisak, a da vidimo zašto :

Prva je Telekom Srbija uvodi IP televiziju“, koja u prvoj rečenici kaže da će naš telco-operator u tekućoj godini (citiram) „kreirati za svoje korisnike novu multimedijalnu uslugu“ IPTV. Ostatak teksta u ovoj vesti je, blago rečeno, katastrofa, i u informativnom i u tehničkom pogledu. Šta god značilo „kreirati“ – i ovo i ostatak teksta čitaoci neka tumače i shvate kako mogu i kako hoće. Jedan od uslova da naše tržište prihvati nove tehnologije jeste i jasna informacija o tome šta su i šta donose nove tehnologije, pri čemu će korisnici jasno osetiti šta je tu za njih boljitak i dobitak. Inače, pitaće se, kao i ja uostalom, šta je pisac hteo da kaže (i srećom ostao živ).

Druga vest je „Romtelekom otpušta 2.500 radnika“, a čast da bude u mom komentaru zaslužila je svojom sadržajnošću i kvalitetom informacije. Ovaj članak, pisan jasnim i jezgrovitim stilom, pokazuje šta sve čeka telco-operatere u uslovima konkurencije i tržišnog rata različitih tehnologija. Pokazuje kako se operatori moraju boriti i prestrojavati da bi održali dobar nivo poslovanja. Nažalost, cenu smanjenja operativnih troškova po pravilu uvek „plaćaju“ nedovoljno uposleni radnici ili oni koji ne mogu da odgovore zahtevima novog načina poslovanja i rada sa novim tehnologijama. Naravno, imajte na umu da je Rumunija zakoračila u EU, da je Romtelekom privatizovan i da posluje u uslovima liberalizovanog tržišta.

Kako sam i u nekim ranijim mojim postovima pisao – Telekom Srbija zaslužuje bolje napisane članke, bar iz nekoliko razloga. (1) Ima para da makar plati dobre i tehnički pismene novinare; (2) od svojih 10.000 radnika može (valjda) da nađe neke koji su sposobni da napišu kvalitetnu, jasnu i tehnički pismenu infomaciju za javno objavljivanje; (3) treba i mora stalno da vodi računa o svom imidžu.

Ne misli valjda neko ozbiljan da su se CATV operatori od ovog prvopomenutog članka „odsekli“, a da su nestrpljivi korisnici zinuli od oduševljenja (juhu, bićemo interaktivni) ?

Нема коментара: