06 фебруар 2008

LTE - 4G ili 3,99G ?

LTE (LTE = Long Term Evolution) je bežična tehnologija optimizovana za paketski prenos. To je praktično nova mobilna tehnologija koja je razvijena unutar 3GPP, kao proširenje i unapređenje 3G tehnologije .

LTE donosi efikasnije korišćenje spektra, povećanje kapaciteta sistema, manje kašnjenje (ispod 5ms - odlično za VoIP), manje troškove (capex, opex, €/MB), obezbeđuje najmanje 200 istovremenih razgovora u spektralnom opsegu od 5MHz. LTE omogućava download od 100Mb/s i upload od 50Mb/s za svakih 20MHz iskorišćenog spektra. Veličina kanala može se skalabilno podešavati od 1,25MHz do 20 MHz zavisno od potreba korisnika za propusnim opsegom i količinom podataka (3G WCDMA traži multiple 5MHz). Efikasno korišćenje spektra postignuto je korišćenjem naprednih MIMO antena (Multiple Input/ Multiple Output). LTE je optimizovana za korisnike u kretanju, ima odlične performanse kod srednjih brzina (do 120km/s) a veza se čak može održavati i kod brzina od 300km/s. LTE može da koegzistira sa postojećim standardima GSM i 3G, koristi isti (ili novi) spektar, čak može da koristi i iste GSM bazne stanice i nije potrebna nova oprema kao za 3G (Node-B). Može se reći da je LTE bežična tehnologija koja je apsolutno nadmoćna u odnosu na 3G/HSDPA, ali koja sigurno neće biti implementirana pre početka sledeće dekade.

Negde sam pročitao da je Ericsson još tokom GSM kongresa 2007 u Barseloni uspešno demonstrirao korišćenje LTE sistema, a nedavno je i Nokia-Siemens-Networks (NSN) objavila

da su završena ispitivanja mreže 4G zasnovane na LTE tehnologiji. Dostigli su čak prenos podataka na mobilnim telefonima od fantastičnih 173Mb/s !

I u prethodnom mom postu o 3G tehnologiji, pitao sam se zašto je ona uzela toliko maha. Protekle godine je veliki broj operatora potpisao ugovore za implementaciju 3G, dakle 3G trend se nastavlja. Niko ne čeka ni LTE ni WiMAX. Zašto ? Racionalan odgovor, po meni, bi bio povoljna cena 3G opreme (po principu čišćenja magacina vendora), naglašena prodaja 3G mobilnih telefona koja podiže i kompenzuje nivo zarade i vendora i operatora, „obaveza” vraćanja dela uloženog u 3G R&D. Činjenica je i da veliki vendori, posebno Nokia, imaju zavidan nivo tržišta mobilnih aparata.

Verovatno se račun inicijalnog ulaganja u 3G uspešno svodi i izvlače poslednji mogući centi uloženog, kada su iz NSN rešili da objave „kralj je mrtav – živeo kralj”. Čak su i LTE nazvali 4G ?! Ali šta je sa WiMAX-om ? Iako je kao neka 4G tehnologija WiMAX superioran, izgleda da će ipak sačekati da se raspoloživa municija ispuca. Činjenica je da vendori dominiraju kad je u pitanju usaglašavanje standarda i svakako agresivnim marketingom diktiraju uvođenje novih tehnologija. Sa druge strane, operatori često srljaju u nove tehnologije i povode se za trendovima (da budu fancy) bez pažljivog tretiranja svog biznis-modela. Da li će posle komercijalizacije LTE svi početi da bacaju svoju 3G opremu ? Prihodi od data i multimedijalnog prenosa kod 3G pokazali su se izuzetno skromnim, a nema izgleda da će u narednom periodu ponašanje korisnika da se promeni. Voice usluga je i dalje dominantna, i biće sigurno tako i narednih nekoliko godina.

Ko plaća cenu bitisanja u trendu ? Svakako operatori i, delom, njihovi korisnici. Povratak investicija kod novih tehnologija, naročito u uslovima liberalnog i otvorenog tržišta, nije tako brz, čak se može reći da razvoj tehnologije ide mnogo bržim koracima. Da li je luksuz poslovnih promašaja i neprofitnih ulaganja dozvoljen ? Izgleda da jeste, sve dok su akcionari zadovoljni i dok se baza korisnika širi. Misija se ispunjava, ima li vizije ?


Нема коментара: