08 јануар 2008

U kom grmu leži korisnik ?

Evo posle praznika, već smo zagazili u novu 2008. godinu. Protekla telekomunikaciona i IT godina biće verovatno upamćena po neočekivanom „podbačaju“ novog MS operativnog sistema Vista, koji nije doživeo predviđenu ekspanziju i primenu. Šta da se radi kad je korisnicima XP sasvim zadovoljavajući za ono što im treba. Za sada je tako. Pikseli i megabajti postaju sve dostupniji i sve „širi“ na svojim medijumima. Granice se nezadrživo pomeraju, video sadržaj postaje standard za doživljaj „sa lica mesta“.

U telekomunikacijama se dosta pričalo o VoIP-u i WiMAX-u, ali ni jedan ni drugi nisu doživeli pravi procvat u prethodnoj godini. Cena implementacije WiMAX-a još uvek je visoka za pristojan business case, a klasična telefonska usluga (POTS) još uvek je nezamenjiva kad je širi krug korisnika u pitanju. O IMS-u i fiksno-mobilnoj konvergenciji se odavno spremam da pišem, na globalnom planu sve je za sada u domenu propagande („sa njime možete da operete više sudova“). Možda će tekuća godina doneti neke pozitivne pomake za pomenute i druge tehnologije. Npr. FTTH/FTTB uzima maha jer je pogodan telco-operatorima za ponudu video usluge (TriplePlay) i obogaćivanje ponude sadržaja. Možda će 2008. biti godina procvata optike u pristupnoj mreži (tipujem!).

Kod nas u Srbiji, prema ranijim najavama iz nacionalnog operatora (o čemu je već bilo reči na mom blogu) očekuju se prvi IPTV korisnici i prvi SIP korisnici (ukidanje dvojnika najavljeno je za 2009. godinu). Prema najavama iz Ministarstva za TID i RATEL-a, očekuje se lagana liberalizacija telekomunikacionog tržišta (fiksna telefonija), a sa njom će doći i nove cene telekomunikacionih usluga. Mobilni operatori će nastaviti da se nadigravaju međusobno i sa korisnicima oko broja besplatnih impulsa i SMS, bombastičnim reklamama od kojih ste bezbedni jedino kad otvorite frižider (valjda). Stalne saobraćajne gužve (posebno u Beogradu) smanjiće ionako malu praktičnu vrednost 3G tehnologije.

U svakom slučaju, biće novina u telekomunikacijama. Možda ne toliko spektakularnih i revolucionarnih, jer i nije vreme euforičnih šarlatana i avanturista već pametnih i mudrih ljudi sa vizijom. „Presudu“ kao i uvek donose korisnici, sve je zbog njih i za njih. Ako korisnicima bude dobro - neku vajdu videće i operatori, a država je u tom slučaju apsolutni dobitnik.

Нема коментара: