17 октобар 2008

Halo-ohoho

Telefonski pretplatnici u Srbiji od decembra će impuls plaćati dvostruko skuplje (0,72 dinara), a telefonska pretplata će od narednog meseca sa sadašnjih 88,21 dinara biti povećana na 230,1 dinar (cena sa PDV-om). Cene telefonskih usluga u izjednačene za rezidencijalne i biznis korisnike (tj. fizička i pravna lica), što je po meni u redu. Ratel nije prihvatio zahtev Telekoma Srbije za povećanje cena mesečne pretplate za dvojničke i ISDN priključke, što je po meni takođe u redu. Rečeno je i da su stručne službe Ratela mnooogo kompleksnim matematičkim metodama izračunale „da će rezultat primene tih odluka biti prosečno povećanje mesečnih računa građana za oko 45 odsto i prosečno smanjenje mesečnih računa poslovnih korisnika za oko 20 odsto.“ Ne postoji novinar koji se nije začudio nad ovom računicom, ali ako je to tačno, Telekom se od ovih poskupljenja neće baš mnogo ovajditi. Nije mi jasno šta o sebi misle akademski građani koji ovako nešto mogu da serviraju javnosti - pravo u zdrav mozak.

Ratel nije propustio da zaključi da i pored ovih poskupljenja građani i dalje plaćaju telefonske usluge manje nego bilo ko u okruženju. Bilo bi dobro i da Ratel malo pogleda kakva je regulativa, šta dobijaju korisnici za ono što plaćaju i kakva je telekomunikaciona mreža u okruženju – ako se već poredimo, da se poredimo u svemu. Ima i nešto što se zove ekonomija obima...
Interesantno je i čime se rukovodilo nezavisno regulatorno telo prilikom donošenja ove odluke : Memorandum Vlade o budžetu za 2009. godinu, obezbeđivanje tzv. cenovne atraktivnosti za potencijalne investitore, planirana promena vlasničke strukture Telekoma. Opet se regulator bavi time da li se isplati nekome da bude operator ili ne ?! O ranije najavljivanom troškovnom modelu nema ni pomena. A troškova ima itekako.

Da bi bilo jasno – cene telefonskih usluga kod nas zaista ispod realnog nivoa, ali sve ovo je po korisnike moglo i drugačije. Sad će i korisnici dial-up interneta morati da „smanje doživljaj“, a možda nisu svojevoljno dial-up korisnici. Baš „dobar“ doprinos propagandi Interneta. Telekom će sigurno finansijski dobro proći, ali će ovakav cenovni udar sigurno uticati na imidž firme i naterati korisnike da ozbiljnije razmisle o alternativnim načinima telefoniranja.

Pored ove odluke Ratel je doneo i set drugih odluka koje doprinose liberalizaciji Internet tržišta. VoIP će biti legalizovan, a Internet provajderi su od Ratela dobili „beli šengen“ tj. moći će da se povezuju sa nadprovajderima u inostranstvu i povoljnije kupuju internet. To će sasvim sigurno omogućiti jeftinije Internet usluge i povoljnije pakete za korisnike. Deo kolača Telekoma u dometu prodaje interneta biće okrljen, samim tim kompenzacija nije neočekivana, ali je svakako morala da bude bolje i ubedljivije obrazložena.
Sve u svemu, regulativa se pomerila sa mrtve tačke, Telekom će dobiti na vrednosti i prostoru za uspešnu transformaciju, a korisnicima ostaje da dočekaju bar jeftiniji internet.

Nekako stidljivo i u senci poskupljenja telefonskih usluga startovao je i Open IPTV, nova usluga Telekoma Srbija. Izostao je agresivniji marketing, ali važniji će biti utisci korisnika. IPTV je nešto što u svakom pogledu ne liči na ponudu bilo koje dosadašnje usluge na našem tržištu, ni za korisnike, niti za operatora. Ono što je novo i još neviđeno na našem tržištu u svakom slučaju treba pozdraviti.

Нема коментара: