22 октобар 2008

Recept za timsku igru

Osvojiti ili zadržati korisnika u savremenim uslovima znači interdisciplinarno delovati na širokom frontu. Objediniti i integrisati sve informacije, analize, mogućnosti i veštine, sve u svrhu ostvarenja cilja i uspeha. To se može samo zajedničkim radom svih zaposlenih u firmi tj. timskim radom. Jeste da tu nema tajni i velike mudrosti, ali nije sve ni tako prosto i jednostavno. Raditi timski, stvoriti dobar tim – to je danas čitava nauka.
Tim čini mala grupa ljudi međusobno komplementarnih znanja i veština koji imaju zajednički cilj i svrhu, osećaj međusobne i zajedničke odgovornosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja.
Tim mora da poseduje kvalitet, da bude efikasan i funkcionalan (skladan). Nije lako napraviti dobar tim. Onaj koji u tome uspe zaslužuje respekt. Od principa koji su važni za uspešno funkcionisanje tima izdvojio bih dva :
1. Precizno određivanje misije tima, pojedinačnih zaduženja i načina rada.
2. Otvorena, slobodna i aktivna komunikacija, uz puno uvažavanje tuđeg mišljenja i ideja.
Dobri članovi tima mogu se odrediti raznim naučnim programskim metodama, a od karakteristika moraju imati visoki stepen prilagodljivosti i saradnje, koji se kombinuju sa radnim iskustvom, samopouzdanjem, komunikativnošću, spremnošću za preuzimanjem odgovornosti. Odlučujuću ulogu u radu i uspehu tima, kao i najveću odgovornost, ipak ima rukovodilac tima.
Postoje tri načina pravljenja tima od kojih su dva dobra i jedan loš. Dobro je da menadžment firme odredi vođu i dozvoli mu da sam izabere članove tima. Dobro je i da menadžment odabere članove tima i dozvoli im da sami izaberu vođu. Loše je ako menadžment izabere i vođu i članove tima.
Dobar tim se ne stvara „preko noći“, niti slučajno. Za dobar tim potreban je ozbiljan, odgovoran rad i - vreme. Uslov za stvaranje tima je postojanje sistema. A sistem (čitaj: pravila igre), to je ono što se u zemlji Srbiji često izbegava i izvrdava. Stvaranje dobrog i uspešnog tima je ne samo potreba nego i uslov opstanka svake firme u uslovima tržišne konkurencije i borbe za svakog korisnika. Tačno, sve ovo je važno ako igrate u jakoj ligi.

1 коментар:

Анониман је рекао...

"Dobar tim se ne stvara preko noći", ali se da preko noći srušiti!
Sneška