01 октобар 2008

Broadband boom

Na Broadband World Forumu, koji je upravo u toku u Briselu, a prema članku objavljenom u Telecommunications Online magazinu, izneti su podaci o daljem razvojnom boom-u broadbanda u svetu. Evropa ima oko 120 miliona BB korisnika (32% svetskog tržišnog udela), a širom sveta ima oko 380 miliona BB korisnika što je za 17% više nego u istom periodu prošle godine. Svetski lider u BB su SAD sa 76,9 miliona BB korisnika, a Kina je na drugom mestu (76 miliona) sa gotovo izvesnim šansama da uskoro pretekne SAD. U Evropi ubedljivo vodi Nemačka koja na svetskoj rang-listi zauzima 4. mesto. Prvih pet BB država u Evropi nalaze se i u svetskih Top 10. Evo evropskih Top 10 :

Da nije sve u ciframa, neka posluže i sledeći podaci – npr. Nemačka ima 82 miliona stanovnika, Holandija 16 miliona, Švedska 9 miliona, a na drugoj strani npr. Rusija ima 140 miliona, Poljska 38 miliona, Italija 60 miliona koliko otprilike ima i Velika Britanija.

Kablovski operatori su imali solidnu godinu i njihovo tržišno učešće je oko 21,5%, dok DSL i dalje dominira sa oko 250 miliona korisnika i ostaje dominantna BB tehnologija sa tržišnim učešćem od 64%. Kod DSL tehnologija dominira ADSL2+ sa 62,5% tržišta i to zahvaljujući trendu uvođenja IPTV. Nastavlja se i rast primene optike i FTTB/FTTH tehnologija kod tradicionalnih telco i u proteklom periodu taj rast iznosi 25% na godišnjem nivou.

Kako je bilo prošle godine na Broadband Forumu podsetite se ovde.

Нема коментара: