22 мај 2009

CDMA epilog

Iznenađenja, ipak, nije bilo – CDMA licence su dobili Telekom Srbija i Media Works za po 540.000 €. Telekom je time praktično legalizovao svojih eksperimentalnih 30.000 CDMA korisnika ('di baš sad). Ostaje da se vidi kakav je business case našao Media Works u celoj ovoj priči i kako će napasti Telekom, s obzirom na najavu da će u narednih 8 godina u srpsko telekomunikaciono tržište uložiti 40-50 miliona €. Dva dokazano ozbiljna i sposobna momka (sada već bivše gazde «Neobee-a» i «Media Works-a») sa parama koje donosi Greenhouse tel. verovatno mogu da naprave rezultat, a za Telekom je dobro što se pojavio ozbiljan takmac.
Dvojnici konačno očekuju «sopstvemi etar», mobilni operatori sigurno priželjkuju deal sa Media Works-om oko korišćenja njihovih antenskih stubova i sistema prenosa, siromašni stanovnici južnih krajeva mogu da se nadaju telefonskom čudu sa drškom (tj. antenom), RATEL je solidno profitirao (svaka čast !) za tehnologiju na izdisaju... a Telekom takođe može da profitira ako svoje CDMA korisnike ustupi Media Works-u makar po ceni ili za onaj višak koji su ovi bili spremni da daju za licencu. Tako sigurno niko neće biti na gubitku, naprotiv. «Ekolozi» iz Greenhouse-a imaju lovu i hoće da ulože. Telekom ima lovu al' ima i dugove. Možda sve ovo i nema nekog smisla, ali sigurno znam da od viška tehnologija glava može da zaboli.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Šta je sa numeracijom. Telekom koristi to što ima, a gde će se udenuti novi CDMA operater?

Saša Stamenković је рекао...

Valjda novi CDMA operator zna za šta je platio pola miliona evrića. Mora da dobije (ili da još jednom plati) numeraciju, nema tu šta, a posle sledi interkonekcija sa Telekomom itd...