11 јун 2009

Broj svoj sa sobom nosim

Protekle sedmice najavljena je iz RATEL-a i MTID mogućnost prenosivosti telefonskih brojeva. Pravilnici plus tender plus primena i u prvoj polovini sledeće godine moći ćete da menjate operatora uz zadržavanje starog tj. postojećeg broja telefona. Podsećam da sam mogućnost prenosivosti broja u svom postu od pre nekoliko meseci pomenuo kao jedan od stubova liberalizacije telekomunikacionog tržišta. Znači nema velike mudrosti i nauke – ono što se mora, mora – ono što treba, treba. Potpuno je na mestu činjenica da će to naterati operatore da više brinu o svojim korisnicima i da će morati da se bore za zadržavanje korisnika kvalitetnijom i povoljnijom uslugom, ali ne verujem da će dotle sve proteći baš glatko. Najavljeno je da će prenosivost broja za fiksne pretplatnike biti moguća samo u okviru iste mrežne grupe (npr. sa 011 na 011 područje – iz Lazarevca u Zemun, ali ne iz Niša 018 u Kragujevac 034). Za mobilne pretplatnike neće biti ograničenja za postpaid ptp, a prepaid ptp će morati da se registruju da bi ostvarili mogućnost da promene operatora uz zadržavanje istog broja.

Glavna kvaka oko tzv. Number portability (NP) jeste održavanje baze korisničkih brojeva i pitanja kome će se taj posao poveriti s obzirom na poverljivost podataka i pitanje zaštite privatnosti. Ali to je jedan vrlo lep kolač oko koga će, siguran sam, biti dosta potezanja. Hoće li baza sa brojevima biti pod patronatom RATEL-a ili će to raditi neka „nezavisna“ firmica koja će od toga živeti vrlo lepo ? Kome će se plaćati najavljena mala nadoknada za komfor zadržavanja broja ? Samo tehničko rešenje može biti ovakvo ili onakvo (IN, STP SS7, NP Server, itd), a nije nebitno kako će se realizovati i čiji će proizvod biti (za šta i koga nebitno – nebitno). Sa druge strane, nisam baš ubeđen da će postojeći mobilni operatori na sve ovo gledati baš blagonaklono i prepustiti se slučaju. Ko je još toliko naivan da svoje korisnike pruži „na izvol’te“. Da će operatori da se trude da „opstruiraju“ prelaske, tu ne treba da bude iluzija i nije ništa što treba da iznenadi.

Dve su stvari ključne oko prenosivosti broja, a to su rutiranje poziva ovih korisnika (od/ka) i tarifiranje. Ali to bi trebalo da razjasni tehničko rešenje za NP i reši budući provajder ove usluge.

Druga dimenzija priče je nadolazeći rast VoIP korisnika (kad-tad), što je svakako priča u koju će ući budući (a i sadašnji) fiksni operatori i mogućnostima (a rekao bih i realnim potrebama) transfera „klasičnih“ pretplatnika u VoIP pretplatnike. Kod klasične telefonije jako je važno kuda i kako putuje poziv, ali je IP paketima (kod VoIP-a) potpuno nebitno kuda putuju.
Još jedna potencijalna „pretnja“ je triple-play usluga kod koje se uglavnom govorna usluga nudi za džabe ili sa vrlo velikim obimom besplatnih razgovora.

Prognoziram vrlo interesantan razvoj događaja oko pitanja prenosivosti brojeva. Pozdravljam otvaranje tog pitanja na putu ka liberalizaciji telekomunikacija u Srbiji, pre svega kao još jednu mogućnost korisnicima da izaberu najbolje za sebe.

Нема коментара: