22 јун 2009

Optika po dalekovodu

Polako se ispunjavaju moja predviđanja i sugestije u pogledu sistemskih uslova koji su neophodni za liberalizaciju tržišta telekomunikacija. Izvršni direktor RATEL-a najavio je komercijalnu upotrebu optičkih kablova EPS-a, uz značajnu konstataciju:

"Kad budemo izdavali licence za fiksnu telefoniju moramo staviti na raspolaganje svu infrastrukturu kojom raspolažemo, jer ko će u sadašnjim uslovima biti zainteresovan da gradi". (podvučeno S.St.)

Da li je ovo samo početak, a nastavak je raspetljavanje pretplatničke bakarne petlje ? Zaista, ko će sad i ovde da gradi mrežu ispočetka, iako je predsednik UO RATEL-a pre par meseci rekao da bez kopanja i optičkog kabla nema ništa od licence. Ali, ruku na srce, profesor je obećao da će nadležni osmisliti strategiju, i - voila !

Korišćenje optičkih kablova EPS-a (kupljenih na kredit od Kineza, ako se ne varam, još u Slobino doba) bi sigurno oborilo cene maloprodaje interneta u gradovima širom Srbije. Internet postao dostupan širokim narodnim masama, što bi trebalo da bude jedan od bitnijih ciljeva ove države. Jasno je, nadam se svima, da bi u uslovima konkurencije i u iznajmljivanju transportnih kapaciteta, domaći veliki Internet provajderi lakše i povoljnije mogli da dopreme svoje usluge do gradova u unutrašnjosti.

Mogućnost da EPS (ili Elektromreže Srbije – ko li ?) iznajmljivanje optike za transfer kroz našu zemlju pruži kao uslugu međunarodnim operatorima predstavlja veliki izazov i za našeg najvećeg fiksnog operatora, mada je državi verovatno svejedno ko će ubirati devizni prihod od iznajmljivanja telekomunikacionih kapaciteta. Najvažnije je da Srbija ne bude na sporednim telekomunikacionim putevima.

Нема коментара: