31 децембар 2009

Rekord usred krize

M:tel Republike Srpske kupiće Ogalar-ov deo (49%) vlasništva crnogorskog m:tel-a i time praktično sve staviti pod 100% vlasništvo Telekom Srbija Grupe.

A prema rečima generalnog direktora preduzeća, Telekom Srbija će odlazeću godinu, koju će svet (za)pamtiti po globalnoj ekonomskoj krizi, završiti sa do sada rekordnom dobiti od preko 15 mlrd dinara ili oko 155 miliona Evra! Prihod je povećan za 7%, fiksna je sa 50% učešća u prihodu (i dalje) gubitaš, a mobilna sa svojih 46% učešća u prihodu jedini generator profita. Preostalih 4% prihoda daje Internet i multimedija segment, za koje je rekao da su još uvek u fazi razvoja i da se od tog dela poslovanja zbog toga ne očekuje profitabilnost. Iduće godine Telekom će investirati 22 mlrd dinara, dominantno u povećanje ADSL dostupnosti (sa 395 hiljada na 800 hiljada priključaka).

Ako je verovati novinarskim citatima (kaže naš drug Sloba da treba biti obazriv), i generalni direktor Telekoma se na svojevrstan način uključio u našu diskusiju o tenderu za drugog operatora rekavši (citat): “...Već godinama saobraćaj u fiksnoj telefoniji pada na globalnom nivou pet do sedam odsto godišnje, tako da niko neće platiti licencu da bi se bavio nečim neisplativim.

Moj najjači utisak iz objavljenih izvoda iz intervjua magazinu “Ekonomist” je mišljenje o prodaji Telekoma: kao građanin – ne prodavati, a kao zaposleni – vidi i razloge za prodaju ! Moraću da pročitam i originalnu verziju intervjua.

19 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

Izvor : http://www.emportal.rs/vesti/srbija/109126.html

Na pitanje da li kao menadžer misli da je sada povoljan trenutak za privatizaciju Telekoma, Radujko je rekao da u ovom trenutku Telekom Srbija, bez obzira na krizu, dosta vredi.

"Kao građanin, uvek bih se zapitao zašto prodavati kompaniju koja ne uzima iz budžeta, već ga puni. S druge strane, kao zaposleni u kompaniji, vidim i razloge za prodaju. Telekomu je potrebno da što pre, kao što je konkurentan na tržištu mobilne telefonije, gde je konkurencija jednaka konkurenciji na evropskim tržištima, bude konkurentan i u smislu poslovne politike. Telekom Srbija ne treba da bude diskriminisan. Niko ne može, sem nadležnih organa zaduženih za praćenje zakonitosti poslovanja, da dobije ugovor nekog našeg konkurenta. S druge strane, dovoljno je da političke partije, mediji ili pojedinci napišu pismo povereniku za informacije od javnog značaja i tog trenutka će iz Telekoma Srbija morati da bude prosleđen neki poslovni ugovor bez ikakve zaštite kompanije. Tako se naša poslovna politika čini dostupnom našoj konkurenciji, a u suprotnom smeru, takve dostupnosti, naravno, nema. Umesto da govorimo o milijardama evra, možda ćemo govoriti o višestruko nižoj vrednosti kompanije, upravo zato što se ona i dalje tretira kao da gazduje nečim, a ne da posluje i donosi prihode. Dok se to ne promeni, postojaće i određeni razlozi za prodaju kompanije", rekao je Radujko.


S obzirom da sam se u postu pitao šta je razlog da misli da ga treba prodati, ovo bi trebalo da je odgovor. Ako dobro razumem: "mešanje u unutrašnje poslove" ili poslovna politika dostupna konkurenciji.

DING је рекао...

Mali Bane je do nedavno imao stav da se ne izjašnjava oko privatizacije Telekoma a sada je rešio da otvori dušu, i to: i kao građanin i kao zaposleni (i kao čovek i kao komunista).

Građanin Bane nije svestan da Telekom svojim monopolističkim delovanjem sprečava punjenje budžeta jer sprečava razvoj telekomunikacija, nove investicije i otvaranje novih radnih mesta a građanima (uključujući tu i građanina B. Radujka) nedozvoljava da dobiju kvalitetnije usluge po nižim cenama.

A službenik Bane sa visoke pozicije udara na nejakog Poverenika koji je glavni krivac što će Telekomu pasti cena... Pazi ti malog Baneta... I ovo mu je jedini razlog za privatizaciju... Ja dalje neću komentarisati... Saša, jel sme da se psuje na blogu?...

Šta li je Bane naumio da mi je samo znati?

Btw, opet je puštena buva da se fiksna ne isplati pa ko hoće licencu nek izvoli...

teddy је рекао...

Ceo intervju je dostupan ovde, pa ću komentarisati sve meni zanimljive delove:
http://tinyurl.com/yaqkxyc

• „Polovinu prihoda ostvarili smo u fiksnoj telefoniji. U ovom delu, međutim, poslovali smo s gubitkom. Jedini generator profita je mobilna telefonija, koja u strukturi prihoda učestvuje sa 46 odsto. Preostala četiri odsto prihodovali smo od Interneta i multimedija od kojih zasad ne možemo da očekujemo da budu profitabilni jer su u fazi razvoja.“

Ovo je jednostavno smehotresno.

Najpre je tu papagajski ponovljena teza o neprofitabilnosti fiksne telefonije - da mi je znati kako li samo u susednim zemljama postoji masa operatera isključivo fiksne telefonije koji nude telefoniranje i znatno brži Internet od Telekomovog po povoljnijim cenama od njih. Pre će biti da je neprofitabilna Telekomova izvedba fiksne telefonije u kojoj ljudi godinama čekaju na seobu telefonskog priključka (1), pola godine čekaju na popravak poslovnih telefonskih linija (2), više od godinu dana čekaju na uvođenje IPTV-a (3) itd.

Telekomov Internet je po Radujkovim rečima „u fazi razvoja“ i „ne može se očekivati da bude profitabilan“, iako drže 70% ADSL priključaka u Srbiji. Baš me zanima kako li su svi ostali provajderi koji zakupljuju protok od Telekoma i drže 30% ADSL tržišta profitabilni, a Telekom koji ima 70% to nije u stanju da osigura. Uz to, Telekom za veću cenu pruža 4x sporiji Internet od SBB-ovog (Telekomov ADSL s downloadom od 1 Mbps skuplji je od SBB-ovog kablovskog Neta od 4 Mbps), pa ako uz to nije profitabilan, kako li se onda SBB-u isplati da nudi 4 Mbps za manje od 1400 dinara? Biće da u Telekomu ima puno onih koji se ne mešaju u svoj posao, pa je onda potrebno zacepiti znatno veću cenu od realne ne bi li se svi oni namirili.

Multimedija jeste u fazi razvoja jer je Telekom prekasno uveo IPTV koji je Draško Petrović najavljivao još za 2006 godinu (4). Naravno, nije mogao da uzme platformu od nekog normalnog proizvođača, već se opredelio za „megapopularnu“ grčku platformu fs|cdn (5) čiji se logotip poljavljuje prilikom reseta IPTV prijemnika (6), a koja je zastupljena kod neverovatno značajnih globalnih operatera poput Santa Rosa Telephone Cooperative (7) koja opslužuje čak 8000 domaćinstava, zatim Taylor Telephone Cooperative Inc. (8) sa neverovatnih 7668 priključaka, te čuveni Wightman Telecom (9) i naravno Bruce Telecom (10), takođe slične „jačine“. Naravno, u samoj Grčkoj ili bilo gde u Evropi niko ne koristi tu platformu. Naravno, pošto SBB drži ekskluzivu na gomilu paketa, logično je da Telekom ide dampinškom cenom i nudeći neke vrlo atraktivne stvari u promociji s osnovnim paketom (HBO, Cinemax, Arena sport), ali ono što nije logično jesu meseci čekanja na uvođenje, nemogućnost gledanja na dva televizora, čuvanje snimaka svega 72 sata, nemogućnost snimanja RTS-ovih kanala, kao i nedostatak nekih osnovnih funkcija poput teleteksta.

teddy је рекао...

• O situaciji u Crnoj Gori:
„Na samom početku poslovanja uveli smo i Vajmaks tehnologiju za pružanje usluge fiksne telefonije, ali pokazalo se da to nije dobar biznis.“

I ovo je smešno. Sudeći po Radujku, ništa nije dobar biznis osim mobilne koja opet ne bi bila dobar biznis da Telekom ne poseduje fiksnu pa ne naplaćuje sebi interkonekciju kao drugim provajderima.

• „Ekonom:east: Koji procenat telefonskih pretplatnika ima mogućnost da uvede ADSL u Srbiji?

Radujko: Svi digitalni korisnici.“

Ovo je masna laž, s obzirom na to da zahvaljujući genijalnim inženjerima (i još genijalnijem menadžmentu) Telekoma dvojnici postoje i na digitalnim centralama (štaviše, čuo dam da je takvih više nego dvojnika na analognim centralama), pa nema ama baš nikakve šanse da oni uvedu ADSL.

• „U Srbiji imamo ukupno 395.000 ADSL portova, a poslovnim planom smo predvideli da ih sledeće godine bude najmanje 800.000, što je povećanje za više od 100 odsto. Imali smo ambiciju da to bude milion korisnika, uz rast od 170 odsto, ali imajući u vidu tokove gotovine i ogromne obaveze prema bankama i dobavljačima opreme investicioni plan smo prilagodili realnim mogućnostima. Planiramo ukupne investicije od 22 milijarde dinara u sledećoj godini, a od toga će najdinamičnija investicija biti u ADSL.“

Fenomenalno. U 2009. godini, u kojoj su 10 meseci imali neznatno lošije cene nego SBB, povećali su broj ADSL priključaka za bednih 127.000 (krajem 2008. bilo ih je 268.000 (11), ali će zato prema „realnim“ planovima da broj priključaka u 2010. povećaju za 405.000 i to u uslovima kada nude 4x sporiju konekciju od najjačeg konkurenta za veće pare (12). Naročito je smehotresan onaj deo da su oni „imali ambiciju“ da priključe milion korisnika, posebno imajući u vidu da su godinu završili sa oko 30.000 IPTV priključaka (13), iako su najavili 60.000 (14).

Ne znam samo ko je toliko lud da poveruje izjavama stručnjaka opšte prakse Radujka i „poslovnim planovima“ Telekoma.

teddy је рекао...

Linkovi:

1: „...a telefon cekam tri godine zbog toga sto nema tehnickih mogucnosti da mi daju moj broj koji je na preseljenju.“
http://tinyurl.com/yba8m5t

2: „Što se mene tiče, "Telekom" kao da je već mesecima u štrajku ! Tri telefonske linije u poslovnom prostoru firme za koju radim nalaze se 6 meseci u kvaru,

a na naše prijave niko se ne obazire ! Uzgred, to se sve dešava u tzv. "industrijskoj zoni" na Autoputu za NS.“
http://tinyurl.com/yj7afhh

3: „Telekom je nešto pokušao sa tom IPTV opcijom, ja se prijavio, javili mi da mogu da dobijem to, ali već godinu dana ih čekam da se pojave da nameste

uređaj...“
http://tinyurl.com/yj7afhh

4: „Beograd 27.12.2005.godine – Na današnjoj konferenciji za novinare, kompanija Telekom Srbija a.d. predstavila je postignute rezultate u 2005. godini i

najavila planove za 2006. godinu...

Učesnici konferencije bili su Draško Petrović - generalni direktor Telekoma Srbija, Zorica Nestorović – direktor Direkcije za mrežu i Vladimir Lučić –

direktor Direkcije za mobilnu telefoniju...

U Mobilnoj telefoniji Srbije u 2006. godini planira se uvođenje novih usluga: ring back tone, blackberry, GPRS prepaid roaming, call me, dual numbering, win

back sms, a u Fiksnoj dial up, IP centrex, IP TV, web hosting, web housing.“
http://tinyurl.com/yewkx6d

5: „INTRACOM has supplied, installed and put into operation fs|cdn™ platform offering IPTV services. The platform will allow Telekom Srbija to offer TV

services over IP/MPLS network with additional features like VoD (Video on Demand) and nPVR (Network Personal Video Recording) services.“

http://tinyurl.com/y9hw79b

teddy је рекао...

6: „kad ga iskljucim iz struje i vratim,pojavi se neki logo fs/cdn“
http://tinyurl.com/ych4p2p

7: „Santa Rosa Introduces HD & DVR IPTV Services Using Conklin-Intracom's fs/cdn... Santa Rosa Telephone Cooperative provides service to approximately 8000

customers.“
http://tinyurl.com/ydewges

8: „Taylor Telephone Cooperative, Inc. has signed an agreement to deploy cutting edge video services to its members and customers using Conklin-Intracom’s

fs|cdn® integrated IPTV middleware solution... Taylor Telephone Cooperative, Inc. was formed in 1951 and currently services approximately 7,668 access lines

to 14 exchanges...“ http://tinyurl.com/ljfvyb

9: „INTRACOM TELECOM, a part of SITRONICS, announced the delivery of its fs|cdn™ MPEG-4 IPTV Solution to Wightman Telecom, a Canadian independent telephone

company“
http://tinyurl.com/ydn8lwk

10: „Conklin-INTRACOM has begun delivery of its fs/cdn MPEG-4 IPTV solution to Canadian telecom provider Bruce Telecom. “
http://tinyurl.com/ygcop62

11: Broj Internet pretplatnika u zavisnosti od pristupne tehnologije: ADSL - 267.826, strana 17, RATEL-ov izveštaj o radu za period 2005-2009.
http://tinyurl.com/yb94hnl

12: SBB:
4/256 - 1390 din

Telekom:
1/128 - 1425 din
http://tinyurl.com/yb4dkar

13: Branko Radujko u Blicu krajem oktobra 2009: „Pored toga, na tržište smo izneli i televiziju najnovije generacije IPTV, preko koje već više od 25.000 domaćinstava prati televizijske programe.“
http://tinyurl.com/yh98m3q

14: „Menadžment „Telekoma" procenjuje da bi već tokom 2009. godine moglo da bude oko 60.000 korisnika IPTV-a.“
http://tinyurl.com/yzpoo9h

teddy је рекао...

Radujko se u intervjuu Ekonom:eastu dotakao i telefonskih kvizova:

„Ekonom:east: Ovdašnje tržište je preplavljeno raznim telefonskim igrama na sreću. Koliko su one korisne za Telekom?

Radujko: To su poslovni modeli u kojima učestvuju kompanije koje priređuju igre na sreću, neki mediji i telekom operateri prisutni na ovom tržištu. Svakom ide pomalo, a najviše organizatorima igre. Telekom Srbija od njih ne ostvaruje veliki profit.“

Naravno, šanse da Radujko ovaj put govori istinu su minimalne, jer bi se u tom slučaju ispostavilo da je Telekom u poslednje vreme postao znatno manje alav, imajući u vidu činjenicu da je ranije otimao najčešće 50% kada su u pitanju takvi pozivi (videti citate), što jasno ukazuje na to da mu i te kako bilo direktno u interesu da prevaranti varaju narod.

Dakle, s velikom verovatnoćom se može tvrditi da je Branko Radujko lažov.

Citati:

1: Gordana Arsenović iz Telekoma u julu 2006, govoreći za Politiku o telefonskim TV kvizovima:

„S pravnim licima, u ovom slučaju televizijskim stanicama, mi potpisujemo ugovor. Dobit od poziva takozvanih inteligentnih brojeva najčešće delimo u odnosu pola-pola. Kad je reč o velikim korisnicima, ustupamo im 60 odsto prihoda.“

http://tinyurl.com/yf7lzae

2: Večernje novosti iz januara 2007:

„Raspodela prihoda izmeću Telekoma i pretplatnika na tzv. inteligentne brojeve je pola- pola, ili 40: 60 odsto u korist pretplatnika.“
datum=2007-01-19

http://tinyurl.com/yjwccoz

3: Cenovnik korišćenja 090X i 078X brojeva:*



Mesečna zarada se deli sa telekomom u određenom procentu zavisno od kategorije* pretplatnika:

1. Preko 30€*

podela zarade sa telekomom 50:50, telekom uzima najmanje 15€* mesečno.

2. preko 500€*

podela zarade sa telekomom 60:40 u vašu korist, telekom uzima najmanje 200€* mesečno.

http://tinyurl.com/ykhtay8

Saša Stamenković је рекао...

Teddy, gotovo da ćeš steći titulu počasnog komentatora na mom blogu zahvaljujući temeljnim i potkrepljenim komentarima.

Ipak MOLBA da sve bude bez uvredljivih etiketa, , pogotovo kad su potpisi bez ličnog imena i prezimena.
Uvek ću se zalagati da ljudi kažu šta imaju i šta misle, ali ako se ne identifikujemo onda nije red ni da pišemo nešto što nekoga može da uvredi i povredi.

Nadam se da ovo neće uticati na tvoju aktivnost i posvećenost komentarisanju na ovom blogu. Ne bih da se odreknemo ove i ovakve virtualne zajednice stručnih i mislećih ljudi.

teddy је рекао...

Saša ST: …MOLBA da sve bude bez uvredljivih etiketa…

OK, neću više direktno da lepim etikete (koje po mom mišljenju logički proizlaze iz njihovih postupaka i izjava) gospodinu B.R. koji je trenutno na petom ili šestom uzastopnom zaposlenju koje je dobio zahvaljujući članstvu u vladajućoj stranci i gospodinu V.L. čija obećanja, kao što smo videli na primerima, ne vrede ni koliko 1 dinar u doba kada se za novčanicu od 500 milijardi dinara mogla kupiti vekna hleba.

teddy је рекао...

Dragi Saša, slobodno zanemari moj neobjavljeni komentar o Radujku i Lučiću, ali te molim da objaviš onaj drugi u kome repliciram Slobi, kao i ovaj koji će uslediti, a u vezi s privatizacijom.

Ubuduće ću izbegavati da te direktno dovodim u neugodan položaj prozivajući direktore, osim što ću naravno citirati i analizirati njihove izjave kao i dosad.

teddy је рекао...

Evo na kraju i nešto o privatizaciji:

„Kao građanin, uvek bih se zapitao zašto prodavati kompaniju koja ne uzima iz budžeta, već ga puni.“

Možda zato što je ta kompanija među poslednjima u celoj Evropi čiji su pretplatnici telefonski dvojnici, zbog toga što ta kompanija sprečava razvoj širokopojasnog tržišta ne uvodeći optičke priključke do krajnjih korisnika, što inače predstavlja standardni metod borbe bivših monopolista u drugim evropskim državama protiv kablovskih operatera koji zahvaljujući Docsis 3.0 standardu dolaze u situaciju da mogu da ponude brzine koje prelaze 100 Mbps, zbog toga što je Srbija među najgorim zemljama u okruženju kada su cene širokopojasnog Neta, zbog toga što je njen IPTV servis smešan u poređenju sa onim kod drugih evropskih provajdera, zbog toga što Srbija sve više zaostaje u oblasti telekomunikacija za svojim susedima...

Možda i zbog toga što je reč o kompaniji u kojoj su zaposleni zaštićeni kao beli medvedi i po pravilu ne moraju gotovo ništa da rade, ali zato ima i par hiljada onih koji godinama rade za minimalne plate i bez gotovo ikakvih prava preko omladinske zadruge ili ugovora i obavljaju najveći deo onog posla koji ipak mora da se kako-tako završi, među kojima i dosta ljudi s fakultetskim diplomama. Naravno, ovo mediji po pravilu prećutkuju jer im je Telekom jedan od glavnih oglašavača, pa se o tome može čitati samo u komentarima vesti na pojedinim sajtovima.

„Umesto da govorimo o milijardama evra, možda ćemo govoriti o višestruko nižoj vrednosti ove kompanije, upravo zato što se ona i dalje tretira kao da gazduje nečim, a ne da posluje i donosi prihode.“

Nego šta nego gazduje. Gazduje infrastrukturom koju je izgradila parama koje su građani dali za uvođenje telefonskog priključka, i to loše. I još se protivi iznajmljivanju EPS-ove optičke infrastrukture svima pod ravnopravnim uslovima, a o onoj koju je zaposela da i ne govorimo.

Ako je mogla da se u radiodifuziji izdvoji emisiona tehnika iz RTS-a u zasebno preduzeće koje će morati svima da pod istim uslovima pruža pristup predajnicima, za uspešan razvoj telekomunikacija u Srbiji neophodno je da se i iz Telekoma izdvoji pristupna mreža i omogući potpuno ravnopravan pristup njoj i Telekomu i svim drugim operaterima koji bi hteli da nude usluge fiksne telefonije, Interneta i IP televizije.

teddy је рекао...

Država ovo sprečava jer joj je u interesu da kao većinski vlasnik i dalje finansira svoju nesposobnost da racionalizuje birokratiju iz profita Telekoma, bez obzira na to što to znači da će Srbija sve više zaostajati za susedima kada je u pitanju razvoj telekomunikacija, a time i privrede.

Dakle, dok država ne izađe iz konflikta interesa koji ima sa svojim građanima kao većinski vlasnik Telekoma, od napretka nema ništa. Građanima je cilj da imaju dobru ponudu telekomunikacionih usluga i da mogu bez problema da menjaju operatera fiksne/mobilne/Neta/kablovske kad god to požele, a državi je cilj da ima što veći profit od Telekoma, pa zbog toga sprečava sve moguće Telekomove konkurente - videli smo npr. skandalozne uslove tendera za fiksnu kojima je od SBB-a tražen depozit od 10 miliona evra kao da je reč o kompaniji koja nikad nije poslovala u oblasti telekomunikacija.

Pogledajmo samo zemlje u regionu: Makedonija - desetak fiksnih operatera i 17,5 hiljada prenesenih fiksnih, kao i 7 hiljada prenesenih mobilnih brojeva (1) postavljaju u ovom trenutku nedostižne standarde za Srbiju, a o sledećim ponudama brzog Neta možemo samo da sanjamo: Hrvatska - 8 Mbps ADSL ispod 2000 dinara (2), Rumunija - 50 Mbps simetričan kablovski Net za 850 dinara (3), Moldavija - FTTH 30 Mbps simetrično za 1400 dinara (4), Slovenija - FTTH 10 Mbps simetrično za 1300 dinara (5).

Bude li se nastavila ovakva politika da država podešava konkurenciju Telekomovim potrebama, zbog zaostale telekomunikacione strukture investitori će zaobilaziti Srbiju, a i one koji su ovde nešto uložili će razmatrati treba li ovde da ostanu ili u najgorem slučaju birati neko drugo mesto za gradnju novih kapaciteta.

Linkovi:
(1) http://www.aek.mk/
(2) http://tinyurl.com/yacpzos
(3) http://tinyurl.com/y9yxdvv
(4) http://tinyurl.com/ydvyam8
(5) http://tinyurl.com/y8h572e

Saša Stamenković је рекао...

@teddy (i ostali) VAŽNO:

Nema neobjavljenih komentara, nema govora da ću to da radim, jednostavno ne "postizavam" ;).

Moj lični stav je da je onaj ko te argumentovano kritikuje, tvoj najveći prijatelj! Teddy, ti si u potkrepljenim kritikama prva liga! Samo nastavi, jer ovo je poligon za otvorene umove i argumentovane stavove i kritike.

"Ubuduće ću izbegavati da te direktno dovodim u neugodan položaj prozivajući direktore, osim što ću naravno citirati i analizirati njihove izjave kao i dosad."

Nemam ja problem ni sa kakvim direktorima, primetićeš da i ja na blogu citiram i pomalo komentarišem SAMO ono što izjave ZA JAVNOST. Svako mora da pazi šta i kako kaže jer to čitaju i pametni ljudi. Prema tome, ja nemam problem sa tim da neko objavi ili kaže bilo šta u vezi tih izjava. Možemo to (a znam da i ti možeš) bez direktnog "kvalifikovanja", koje za našu priču na ovom blogu nije suštinsko. A s obzirom da su odlučili da me baš onako "moćno" sjebu (da izvinete), ako bi neko imao razloga... Bahatost, samoživost i bezdušnost nikoga daleko nije dovela. Dobro bi bilo da čitaju ovaj blog, neko će možda nešto i da nauči, što rek'o nekad naš profesor matematike Dobrilo Tošić.

Ljudi plitke pameti moraju da shvate da ako neko nešto ili nekog kritikuje, ne znači da je protiv, nego da se s tim ne slaže! Sloba bi mogao da im bude uzor da to prevaziđu i hvala mu (još jednom) na tome!

Izuzetno mi drago i važno što ovde na blogu nalazim ljude sa kojima sam (smo) na istim talasnim dužinama.

teddy је рекао...

Hvala na ohrabrenju.

Ovo je jako prijatno mesto na Netu na kome se od pametnih ljudi koji žele dobro ovoj zemlji može saznati puno toga novog i svaki put se obradujem kad primetim da si napisao novi blog.

DING је рекао...

Ova diskusija me je podstakla da otvorim dušu, a bez namere da stajem između vas dva velikana srpske telekom web zajednice.

Naime, radeći svoj posao nagledao sam se prljavih igara i korupcije u srpskim telekomunikacijama.
Ovo između ostalog uključuje "nameštanje" policije i raznih inspekcija jednom operateru od strane drugog gde se ovaj drugi protivzakonito šikanira. Zatim, podmićivanja, "pritisci" na zaposlene i spoljne saradnike, špijunaža, monopolski sporazumi itd... Da ne idem dalje lista je jako dugačka a voleo bih da mogu da iznesem konktretne primere sa dokazima koji bi čak i ovde nekog frapirali...

Neko će reći ovoga ima i u visokorazvijenim zemljama, međutim, tamo nema ovakve sprege monopolskih operatera (tu pored ovog prvog mislim i na ovog drugog) sa organima vlasti, regulatorima i političkim partijama pa se za naše telekomunikacije sa pravom može reći da su mafijaške imajući u vidu gore pomenute metode delovanja.

Mislim da su termini koje je Teddy upotrebljavao, pri argumentovanom etiketiranju nekih od istaknutih kočničara razvoja naših telekomunikacija a time i društva u celini, izuzetno blagi s obzirom na to da oni jedu čokoladu našoj deci.
Radim u firmi koja ima preko 100 zaposlenih a koja bi, da je tržište regulisano po ugledu na viskorazvijene zemlje, imala 1000 zaposlenih, a pored jedne takve firme postojalo bi još 10 novih firmi sa po još 1000 zaposlenih pa bi mladi u ovoj zemlji umesto da vise po ćoškovima ili beže preko radili u ovakvim firmama.
Razlog zašto ovde nemam ime i prezime je da mi deca pored gore pomenute čokolade ne bi ostala i bez hleba.
Osećanja koja imam prema današnjim eksponentima monopolista i prljavim državnim zvaničnicima su ista kao ona koja sam tokom devedesetih imao prema Slobi (ne Markoviću već Miloševiću:-)) i njegovom aparatu. Suština im je ista: da bude dobro njima na račun cele Srbije. Ovi su samo malo sofisticiraniji a otimaju možda čak i više (da nije Brisela bili bi i 100 puta gori)...
Pa ako smo Slobi govorili "Sadame", "ubi se", "bando crvena" i dr. možemo i ovima da kazemo da lažu pogotovu ako iznesemo neosporne argumente na način kako to Teddy radi...
I umesto da je sada Saša tehnički direktor nekog mobilnog operatera a Teddy generalni neke kablovske i da na nekoj telekom konferenciji pričaju sa ministrom Slobom (ovog puta Markovićem) da li će 4G u Srbiji startovani na proleće ili na jesen, mi diskutujemo u polu ilegali - na blogu sa lažnim imenima (većina nas) o ukidanju dvojnika.
Ko je za to kriv?
Šta nam je činiti?

Saša Stamenković је рекао...

@ DING:

I ja sam za frapiranje i otvaranje duše. I mene muči hleb moje dece i vaspitanje roditeljsko, socijalističko i plus pravoslavno da ne treba biti čoveku vuk....

Ganuo si me sa ovim što si napisao, plaćam ručak!
I šta još da ti kažem: Slobu (Markovića) za ministra! Ha,ha,ha,ha !!!(Teddy, možemo i da podelimo trošak, pa da se svi izmeračimo. Slobi kao pravom "ministru", samo dnevnica, trošak je naš! Predlažem da se pridruže i gospodin Šabić i gospođa Barać, kao počasni gosti i moralni uzori)

DING је рекао...

Vidiš, ne znam šta je pametnije, ako Sloba ne plati ručak optužiće ga da je primao mito od nas, a ako plati biće da je zloupotrebio položaj i da je to uradio parama ministarstva... Jedino da Baraćeva izjavi da tu nema mesta korupciji a Šabić da izjavi da Sloba ne mora nikom da se pravda jer nečija potreba za hranom nije informacija od javnog značaja...

Šalu na stranu, bilo bi mi zaista zadovoljstvo da nekada stvarno sednemo negde u ovom ili sličnom sastavu...

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Dogovoreno, radićemo na tom susretu!
Nije važno ko će da plati - Sloba ili ministarstvo ;). A na kraju krajeva, neki od direktora u najavi će da se isprsi valjda.

teddy је рекао...

20.11.2009.

"M:tel, koji već ima licencu za WiMax, za naknadu je ponudio 16 hiljada EUR, dok bi investicije sa dosadašnjim trebalo da iznose 25 miliona EUR", saopštili su agenciji Mina-business predstavnici Agencije za elektronske komunikacije.
http://tinyurl.com/ykbg3ah

Vrlo zanimljivo, posebno u svetlu činjenice da Branko Radujko u intervjuu Ekonom:eastu tvrdi da WiMax u CG nije dobar, tj. isplativ biznis.

„Na samom početku poslovanja uveli smo i Vajmaks tehnologiju za pružanje usluge fiksne telefonije, ali pokazalo se da to nije dobar biznis.“
http://tinyurl.com/yaqkxyc

Ako Radujko ovaj put govori istinu, spada da su hteli dodatno da ulažu u njega da bi povećali gubitke?

Na tom tenderu dobio je Verat, ispostavilo se da m:tel nije podneo kompletnu ponudu:
http://tinyurl.com/yfzas6w