15 септембар 2009

Dug je, izgleda, dobar drug

Ima li nekog ko nije protekle sedmice pročitao vest o fascinantnom profitu Telekoma Srbija. Objavljeno u Srbiji i šire. Pali svi na gluteus musculus od čuda. Drugi operatori krpe kraj s krajem, a Telekom – tras 109 miliona € profita za prvo polugođe.

Generalni direktor Telekoma dao intervju za omiljeni mi Blic Novac, iz koga izdvajam:

... poslovni rezultati "Telekoma Srbija" pokazuju da država ipak može da bude dobar vlasnik.

... u vremenu globalne krize nema dovoljno slučajeva sa kojima bi se mogli upoređivati niti postoje izvesni parametri na osnovu kojih bi se dala procena tržišne vrednosti kompanije.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, ona ni u ovom razdoblju nije bila profitabilna, što nije iznenađujuće imajući u vidu komparativne analize cena, pre svega mesečne pretplate, u zemljama regiona.

U prihodima fiksna telefonija učestvuje sa oko 50 odsto, mobilna oko 45, a internet i multimedijalne usluge preostalih pet odsto. Sa druge strane, mobilna telefonija, uprkos veoma snažnoj konkurenciji, jedini je profitabilan segment i praktično ceo profit dolazi iz tog dela našeg poslovanja.

Mi smo na poslednjem Upravnom odboru doneli odluku da sasvim odustajemo od bilo kakvih daljih poskupljenja impulsa, a da se fokusiramo samo na dostizanje ekonomske cene mesečne pretplate.


Iz objavljenih rezultata poslovanja (izvor Mondo) izdvajam:
Ukupni prihodi Telekoma 42,6 mlrd dinara ili rast od 5,1% YoY (u odnosu na isti period prošle godine). Profit od 10,2 mlrd dinara pokazuje da su troškovi značajno skresani, bilo bi interesantno da je objavljeno koliko, tim pre što su u tom periodu vraćani dugovi za kupovinu Telekoma Srpske.
Mobilnih pretplatnika 5.401.000 ukupno (manje nego na kraju 2008.), od čega 1.240.000 postpaid tj. porast postpaid 14%, ukupno 20.500 mobile broadband (3G) korisnika. Novih 109.000 ADSL YoY i 11.450 IPTV korisnika (od decembra 2008.), interesantno, nisu podigli stopu profita fiksne telefonije. Dakle, fiksna bez profita, a mobilna 9,2 mlrd dinara neto dobiti. Ako mobilna učestvuje u prihodima oko 45%, onda je profitna stopa mobilne gotovo 50%. Neki ekonomisti bi rekli «bezobraznih 50%», jer i 20% je extra stopa dobiti.
Ako je fiksna u Telekomu gubitaš, da li da se pitamo ko će onda pohrliti da bude fiksni operator kad se biznis ne isplati. Interesantno je pitanje ekonomske cene mesečne pretplate, uz, što bi rekle kolege iz Ratela, razumnu stopu profita. Ima još nepoznanica, ali veo tajanstvenosti upotpuniće vam čitalački doživljaj. Što kaže Mica Trofrtaljka u Lepim selima: „Ćut’, bolan, erot’ka!“

Нема коментара: