24 септембар 2009

xTV kao IPTV

Mađari su dobili i četvrtog operatora IPTV servisa. Pored dosadašnjih (Magyar Telekom, Invitel i GTS-Datanet), novi je ISP Interware Internet Szolgáltató, koji će u ponudi imati 80 TV kanala (od čega 5 HDTV) i VoD.

Svoje 2Play i 3Play pakete novi IPTV provajder će korisnicima pružati preko fiksne mreže Magyar Telecom-a po mesečnoj ceni od HUF 5,000 (18,5 €) odnosno HUF 5,700 (21 €) respektivno. Iznajmljivanje filmova (VoD) će koštati HUF 500 (1,85 €).

I naši sus(j)edi Hrvati su dobili novog provajdera IPTV servisa. Posle dominantnog T-HT-a, koji uz svoj IPTV brend „MAXtv“ ima oko 171,000 korisnika, i operatora Iskon koji je svoj brend „Iskon TV“ lansirao u aprilu ove godine, novi igrač na IPTV tržištu je Optima Telekom sa svojim „OptiTV“. Novi IPTV servis ulazi u ponudu u okviru čak 5 različitih 3Play paketa Optime Telekom. OptiTV sadrži 70 kanala, DVR uslugu „Snimalica“ za 10-30 sati programa, HBO i druge TV pakete i kontrolu gledanja programa za roditelje - dozirano u zavisnosti od tipa 3Play paketa.

Konkurencija, koja je, zaključili smo N puta, blagorodna za korisnike telekom-usluga cveta u zemljama naokolo, a kod nas se još uvek čeka političko sazrevanje odluke o otvaranju fiksnog telekomunikacionog tržišta.

Нема коментара: