11 јануар 2010

Fiksna - ipak se okreće

Pročitah za vikend u dnevniku Blic da će tender za novog fiksnog operatora izgleda biti uspešan i da će se steći uslovi za aukciju, tj. da će biti bar dva kandidata. Držim palčeve zbog struke i zbog Srbije da zaista tako i bude.
Pretpostavljam da je Telenor (pre nego VIP, koji je ”tanak” sa core mrežom) ipak rešen da uđe u trku, a ako dobije licencu, mislim da neće nimalo biti bezopasan takmac na tržištu. Imaju svoju mrežu, imaju know-how, čujem da u Crnoj Gori ulaze u NGN-IP full projekat (CG je odličan poligon za takav eksperiment sa novom kineskom opremom). Ako uđu u priču, nemaju više šta da čekaju sa agresivnim broadbandom i žično i bežično.
Drugi kandidat i po procenama i prognozama mojih čitalaca – Konsing ili Grci, vlasnici Verata? Ko je pribavio 10 miliona bankarske garancije i koja ih je banka dala, grčka ili američka? Ko sa svojim know-how stoji iza finansijsko-logističkih veština eksponenta na tenderu? Slutim negde nekog arapskog operatora možda. Nekako Konsingu dajem veće šanse, Grci će verovatno sačekati tender za WiMAX, a za to vreme provežbati gradivo u Bosni i Crnoj Gori.
Videćemo kakvi smo prognozeri bili. Dobro je da, bez obzira na situaciju i nedostatak pravila igre, dobijemo drugog fiksnog operatora i izbegnemo luzersku atmosferu neuspeha, optuživanja i “traženje glava”. A što se tiče ponuda – milionče, dva evrića biće puna kapa za budžet. Preko toga, na Bogojavljanje, može se smatrati da je državu stvarno Bog pogledao.

27 коментара:

DING је рекао...

Samo Telenor dao ponudu.

Pa ljudi što ne uložiste na onako veliku kvotu!!! cccc....

Ja sam lično zadovoljan... Sad još samo da ih ne ispale...

Mr D је рекао...

Telenor je jedini dostavio ponudu:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=12&nav_category=9&nav_id=403396

Videćemo 18. januara šta je u njoj.

Saša Stamenković је рекао...

Mislim da u ovoj situaciji niko nema pravo da kaže da je ponuda mala, jer šta je alternativa? Drugo, nije Telenor SZTR da ga naši olade kao nepodobnog, naročito posle ohoho iznanađujuće ponude za Mobtel, koja je indirektno donela i dobru kintu za treću mobilnu licencu. Ja lično mislim da se stvar može smatrati izvesnom.

Ovako se bar otvaraju kakvi-takvi USLOVI za konkurenciju. Konkurencije još dugo neće biti. Slediće verovatno pregovori na relaciji Telekom-Telenor-RATEL o uslovima korišćenja infrastrukture, pa tek na osnovu toga će se videti šta će i kako Telenor da radi. U svakom slučaju, jak je i ozbiljan igrač.

DING је рекао...

Slažem se, Telenor nije neko koga bi lako mogli iskulirati, međutim, danas je čak i Jansna Matić (koja se uvek afirmativno odnosi prema Telenoru) ostavila mogućnost da će "ukoliko ponuda Telenora ne bude odgovarajuća, biti urađena analiza slabosti tendera i zatim ponovljen postupak izbora drugog operatera fiksne telefonije".

Iskreno se nadam da će licenca biti dodeljena Telenoru jer je to u najboljem interesu građana u ovim okolnostima.
Posebno će za javnost (i stručnu i širu) biti zanimljive eventualne akvizicije Telenora...


Da vas vidim sad! DING BET daje kvote:

Šta je u koverti:

do 1 milion eur - kvota 6.00
između 1 i 2 mil. eur - kvota 4.50
između 2 i 3 mil. eur - kvota 3.10
između 3 i 5 mil. eur - kvota 2.30
između 5 i 6 mil. eur - kvota 3.50
između 6 i 10 mil. eur - kvota 5.00
preko 10 mil. eur - kvota 12.00

Pukao sam na prošlom klađenju pa se možda sad izvadim :-)

Saša Stamenković је рекао...

Nemoj mi reći, DING, da je Jaca to rekla? Poitičari uvek malo tvrde pazar i femkaju se, ali mislim da je Jaca jako srećna zbog Telenora ili zbog licence, svejedno.

Svi su priželjkivali velikog igrača, sad ga imaju! A akvizicije, hehehe, pa ja rekoh onog dana Media Worksu, nemoj da čekaju Telenor.
Ne mislite valjda da Telenor kupuje licencu da bi zasukao da kopa i provlači kablove? Ili mislite da će da čeka Nemce da podele interesne sfere? A Nemcima je super što su dobili Telenor u Srbiji? Možda o tome nekom drugom prilikom.

Ding, samo nemoj danas kvote da mi pominješ, molim te! Neke druge kvote mi sjebaše, da izvineš, načisto. I nisu sportske.

Saša Stamenković је рекао...

E, nema mi Teddy-ja na komentatorskom mestu?

Jel' to zbog reciprociteta?

teddy је рекао...

Eto me. :)

Moram priznati da sam iznenađen činjenicom da je Telenor podneo prijavu, s obzirom na to da je njihov generalni direktor Ćel Morten Jonsen u intervjuu Danasu krajem decembra izjavio sledeće: „Ne insistiramo da infrastruktura bude potpuno izdvojena iz Telekoma, ali bi trebalo da imamo veoma dobro regulisano tržište zakupa kapaciteta. Vidimo to kao jednu od opcija, ali voleli bismo da imamo priliku da gradimo i sopstvenu infrastrukturu... Dok ne budu jasnije definisani uslovi tendera, tamo nema ničeg novog što bi za nas bilo vredno da platimo.“

Jonsenov intervju:
http://tinyurl.com/ycpwhla

S obzirom na Konsingovo saopštenje u kome kao razlog odustajanja navode odsustvo definisanih uslova poslovanja („nije bilo ključnih elemenata za biznis plan, među kojima je cena usluga za korišćenje infrastrukture“), rekao bih da se u pogledu definisanosti cena zakupa infrastrukture koju je monopolistički zaposeo Telekom nakon što je građanima uzeo pare za njenu izgradnju ništa nije promenilo, pa stoga tipujem da je Telenorova ponuda manje-više simbolična i da su je podneli samo da bi videli hoće li biti jedini ponuđač i hoće li država pristati da im dodeli licencu za smešne pare, kad već nije htela da definiše jasne uslove, te da će tek ako im bude dodeljena razmišljati o tome mogu li uz uslove zakupa koji će svakako biti takvi da odgovaraju Telekomu (za više o RATEL-ovom ponašanju u korist Telekoma, a ne građana pogledati vesti o skandaloznom pravilniku za prenosivost broja u mobilnoj telefoniji) uopšte da zatvore finansijsku konstrukciju tog projekta.

Konsingovo saopštenje:
http://tinyurl.com/ycpwhla

Ministarka je inače najavila da je nacrtom novog zakona predviđeno da će ovim uspostavljeni duopol (ako izuzmemo Mediaworksovu CDMA licencu) biti ukinut tek krajem 2011. godine.

http://tinyurl.com/yj7dqw4

U svakom slučaju, imajući u vidu to da su iz Telenora objavili da bi mogli da počnu da pružaju usluge najkasnije za godinu dana, to znači da će monopol praktično biti ukinut tek 6 godina nakon njegovog formalnog isteka, a da ćemo, ako se ministarkine najave ovog puta ispune i dozvole počnu da se dele svim zainteresovanima krajem 2011, tek tamo negde početkom 2013. imati pravo otvoreno tržište, osam godina nakon isteka monopola, želeo bih ovim putem da čestitam gospodi iz vlasti na „doslednom“ i „efikasnom“ radu na ostvarivanju interesa građana.

teddy је рекао...

Ispravak adrese za Konsingovo saopštenje:
http://tinyurl.com/yzkpzu6

Sloba Markovic је рекао...

@teddy
Šta za tebe znači "ukidanje monopola"?

Pravno, on odavno ne postoji. De facto, Telekom ima dominantan položaj i to ne može da se promeni preko noći (počev od datuma X), već je potrebna dugogodišnja primena čitave serije mera koje će pospešiti uslove za poslovanje konkurencije.

Loše je to što se praktično ništa na tom planu nije dešavalo sve do pre godinu dana. Mi smo praktično tek tada počeli da primenjujemo ono što su razvijenije zemlje od naše radile od sredine osamdesetih do sredine devedesetih i kasnije.

Važno je da se ne zaustavljamo i da nastavimo dalje, a ne da kukamo nad vremenom koje se ne može vratiti unazad :)

Pozdrav,
Sloba

Mr D је рекао...

Priznajem da sam očekivao da će na tenderu ponudu ili dati Telenor ili neće niko, i da sam (pogrešno) tipovao na ovo drugo.
Jedno je sigurno, ulazak Telenora u fiksnu sigurno neće doneti niže cene ovih usluga, kako se mnogi nadaju. Možda će uslugu sada dobiti neki korisnici tamo gde do sada "nije bilo tehničkih mogućnosti", ali ona sigurno neće biti jeftinija, već najverovatnije i značajno skuplja (bar što se tiče fiksnog iznosa pretplate). Takođe, sigurno će biti i zanimljivih paketa usluga, u koje ulaze mobilna, internet i fiksna.
Sem toga, Telenor niko ne sprečava da usluge nudi i uz upotrebu dela infrastrukture drugih firmi (npr. SBB-a), pa ovakva triple-play varijanta može biti veoma interesantna svima.

teddy је рекао...

2 Sloba:

Ukidanje monopola znači otvaranje tržišta za sve zainteresovane, a ne prodavanje mačke u džaku radi punjenja budžeta. Iskreno se nadam da će se sutra ispostaviti da je Telenor dao simboličnu ponudu, pa ćemo videti hoće li vlast raditi u korist građana i ipak dozvoliti konkurenciju ili sebe jasno razotkriti kao interesnu grupaciju koja radi na punjenju sopstvenih džepova i sprečiti konkurenciju kako bi tek za godinu-dve dobila priliku da omasti brk prilikom njenog uvođenja.

Inače se slažem da je važno da stvari nastave da se kreću, ali, kada se pojavi jedna verzija nacrta Zakona o elektronskim komunikacijama u kojoj je liberalizacija fiksne telefonije praktično trenutna, a zatim svega tri nedelje kasnije bude zamenjena novom koja potpunu liberalizaciju odlaže za 2012. godinu, stičem utisak da se kreću nekoliko desetina puta sporije nego što bi morale kako bismo počeli da nadoknađujemo zaostatak koji imamo za pojedinim naprednijim komšijama umesto da ga produbljujemo ovom simulacijom „kretanja napred“.

Naravno, u pitanju je čuveni naknadno dopisani član 151b koji glasi:

Član 151b.

(1) Pružanje govornih usluga preko javne fiksne telefonske mreže uz korišćenje numeracije, izuzima se iz režima opšteg ovlašćenja* do 31.12.2011. godine.

(2) Izdavanje dozvola (licenci) za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana, sprovodi se prema odredbama Zakona o telekomunikacijama koje se odnose na izdavanje licenci za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge, do isteka roka iz stava 1. ovog člana.

* za telekomunikacione operatere

Nova verzija zakona sa članom 151b:
http://tinyurl.com/y8ty8bs

Stara verzija zakona u kojoj nema člana 151b:
http://tinyurl.com/y8s7749

Saša Stamenković је рекао...

@SLOBA:

Slažem sa da će još godine i godine proći da neko malo okrnji Telekomov pravno dominantan položaj.
Ne slažem se sa onim "razvijene zemlje..." - počele su i nama susedne zemlje sa kojima možemo da se upoređujemo odavno da oslobađaju tržište. Pravo pitanje je šta je ili ko sprečavao tzv. demokratske vlasti (za koje sam glasao, šetao, gutao suzavac i slično) da krenu bar pre par ili dva para godina? Bojim se da će od sada to ići sve teže, jer su džepovi građana prazni, privreda ne napreduje i ko će tu da ulaže?
Za izgubljenim vremenima, tačno je, ne treba žaliti, ali treba se raditi bolje i drugačije.

I da pomenemo i mobilnu, smatram da čak ni tu tržište nije potpuno liberalizovano iz prostog razloga što korisnici još uvek nemaju potpuni stepen slobode izbora. (možda tema za novi post ;) )

Sloba Markovic је рекао...

@Saša
Prenosivost je svakako tema za novi post, to će postati isto aktuelno za koju nedelju.

teddy је рекао...

2 Sloba:

Molim za komentar o skandaloznom članu 151b nacrta Zakona o elektronskim komunikacijama (vidi moju prethodnu poruku).

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

Biće brzo i o prenosivosti. Da vidimo ko će da bude biznismen za bazu brojeva (to je najbolje, najvažnije, najunosnije i veeoooma perspektivno).

P.S: Kad sam već prozivao Teddy-ja, sad da prozovem i mog druga Vladana. Nisi valjda odužio na nekom skijanju?

Vladan је рекао...

Evo i Vladana !
Bio sam na skijanju prošle nedelje, malo iskulirao tvoj blog na prvo pojavljivanje teme i kad sam večeras pogledao gle prozivke:
Šta da kažem, Telenor tu ima svoj interes da dobije neke državne popuste u izgradnji svoje kičme zbog svoje 3G mreže (mada je tu problem i nedostatak frekvencija), verovatnoi će imati i još argumenata u pritiskanju popravke cene interkonekcije koja je takođe skandalozna, servis fiksne telefonije možda da da bez ulaganja levom rukom sa GSM terminalom uz očekivanje da će Telekom da se u narednih godinu dana izbori za veću mesečnu pretplatu i da targetira dvojnike i one koji mogu samo da sanjaju žicu do njihove kuće. Za takve korisnike može da da i veću pretplatu i to je dovoljno ako ono prvo postigne. Od velikog ulaganja u last mile i FTTH tehnologija kao i triple play servisa nema ni govora a iza toga su se krili profa Radunović i ostali tražeći velikog igrača i ulagača radi turbo razvoja što je donelo glupave i fingirane uslove tendera. Za to će da donira državi malo para kroz licencu i pitanje je sada koliko ?
Sad se igra igra propitivanja u G17 koliko je to dovoljno para da se pojavi na otvaranju finansijske ponude da ne bude skandala pa otud i ovakva prvi put viđena procedura javnog tendera sa naknadnim tajnim otvaranjem finansijske ponude pa će da saopšte potom.
Nisam pratio, hvala Tedy ali dopisana tačka 151b u nacrtu zakona je zapravo pravi skandal i tek on nikako ne ide uz duh politike i ciljeve ministarstva i agencije a to je razvoj Telekomunikacija u zemlji. Neka mi bilo ko od vas kaže smisleno šta je suština takvog člana ? Nemojte samo zaštita novog investitora i dobitnika licence br 2. jer smo jedini u svetu koji prave tako nešto na resursu koji nema baš takve limite (Numeracija).
Šta će nam prenosivost broja u fiksnoj između 2 operatera i gde je to u zakonima tržišta normalno tržište sa 2 igrača ?
Novo/Staro pitanje je zapravo zašto se uopšte ograničavaju broj igrača na tržištu a pogotovu vezuje za tehnologije što je tek nonsens ?
Ovakva kontrola uslova je zapravo uzrok daljem ne razvoju telekomunikacija u Srbiji i zaostajanju u odnosu na ostale a od pravog triple play-a nema ništa.
Veoma razočaran.

Sloba Markovic је рекао...

@teddy
Član 151b uopšte ne govori o monopolu (ekskluzivnim pravima), to smo 'fala bogu sa'ranili 2005, već kaže da se još dve godine (a dok zakon bude usvojen to će biti oko godinu ipo dana) obavljanje jedne određene vrste usluga odvija po režimu licence, a ne opšteg odobrenja. Dakle, na pružanje te usluge niko nema ekskluzivna prava i moguć je ulazak na tržište novih igrača, ali po postojećoj proceduri -- odluka Vlade, pa određivanje uslova, pa javno nadmetanje. Slažem se da je takva procedura teža za ulazak novih igrača, ali to je bila politička cena pokretanja postupaka za uvođenje novih operatora prošle i ove godine i prekidanje statusa quo što se tiče regulative u oblasti telekomunikacija (operator za fwa, novi fiksni, budući za wimax, novi zakon, prenosivost brojeva, tehnološki neutralan univerzalni servis itd. itd). Svaka politika ima svoje granice, pitanje je samo šta je ono ispod čega se ne ide. Ja ne pristajem na 0 novih operatora i ne pristajem na status quo. Sve ostalo je rovovska borba, pa koliko teritorije osvojiš, osvojio si... :)

Pozdrav,
Sloba

teddy је рекао...

Hvala, Slobo.

I na objašnjenju i na tome što se boriš protiv nezajažljivih političara koji bi da zaustave ili maksimalno uspore svaki progres.

Nažalost, imajući u vidu kako se stvari kreću u drugim zemljama, bojim se da tebe i one malobrojne koji slično razmišljaju kao ti, a u poziciji su da odlučuju treba klonirati u desetine primeraka da bismo počeli stvarno da ozbiljno nadoknađujemo zaostatke u koje su nas vlasti uvalile proteklih godina.

U svakom slučaju, u podne ćemo videti šta će biti s licencom. Bude li vlast odlučila da je Telenorova ponuda preslaba, bojim se da se lako može dogoditi neki novi nacrt sa pomerenim datumom potpune liberalizacije za još godinu-dve-tri.

Saša Stamenković је рекао...

Sloba rekao : Politika je veština mogućeg! Ispravno!

Slobo Cezare, doživljavaš ovacije ovde, možeš čak da razmišljaš o kandidaturi za sledeće izbore! Nemoj samo da se uobraziš, a nemoj ni mnogo da se družiš sa političarima.

Mr D је рекао...

Saša,

Odakle ti informacija da će u posao vođenja centralne baze brojeva moći da se uključi i neko drugi, sem države?

U slučajevima koje sam pratio, prilikom uspostavljanja prenosivosti brojeva zakonom je bilo definisano da centralnom bazom gazduje odgovarajuća državna Agencija.

Ovo je i obaveza u EU. Npr. EK je sredinom prošle godine pokrenula pravni postupak protiv Bugarske zato što ova nije u odgovarajućem roku (do 01.01.2009.god) uvela prenosivnost brojeva fiksnih i mobilnih korisnika. I jasno je zašto: to je jedan od preduslova punog funkcionisanja ovog tržišta.

Kod nas se već neko vreme Vip svim snagama zalaže za ovo, jer bi objektivno imao i najviše koristi.

DING је рекао...

Ne mislim da su autori Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama prvobitnim tekstom želeli da daju potpunu liberalizaciju u fiksnoj a da su se zatim "predomislili" pa dodali član 151b. Pre je reč o pravno tehničkom propustu koji je kasnije ispravljen. Ovo potkrepljuje i naknadno dodati član 151a kojim se predviđa kontinuitet Ratela do izbora nove agencije, a koji da nije dodat bi značio da donošenjem novog zakona Ratel prestaje da postoji do izbora nove agencije.
Iako je pisanje zakona sa pravne strane izuzetno zahtevan posao ovakav propust nije smeo da se dogodi pravnicima koji su učestvovali u izradi nacrta.

2 Vladan
Naknadno otvaranje finansijske ponude je viđeno i na CDMA tenderu a ovo sa razloga da se Ratel prvo uveri da li ponuđači ispunjavaju sve formalne uslove za učešće (u ovom slučaju milion pretplatnika + 200 mill eur prihoda u 2008, odnosno 10 mill eur depozita) pa da se tek onda otvori finansijska ponuda. Odnosno da se ne dogodi da neko pobedi na tenderu a posle da ga diskvalifikuju jer ne ispunjava uslove za učešće.

Mislim da će otvaranje koverte u 12h biti javno.

A što se G17+ tiče mislim da oni više računa vode o nekoj drugoj koverti koja se i predaje i otvara tajno :-)

Saša Stamenković је рекао...

@Mr D

Nemam nikavu informaciju, ali znam da je ovde kod nas država najbolji biznismen ;).
Zato i jedva čekam da vidim kako će Ratel to da uradi u ime države. To je baš posao. Ali da ne krnjimo materijal za novi post, biće prilike da diskutujemo o tome.

Saša Stamenković је рекао...

Dakle ponuda je 1,05 miliona Evrića!

Primam čestitanja za prognozu. Ostaje da se vidi da li je prodato.

@DING: a propos kvota - sad znaš ko ima dobar osećaj ;).

teddy је рекао...

Podsećam da se kao minimalan iznos za licencu nezvanično pominjalo 5 miliona evra:

Članak Katarine Preradović u NIN-u o tenderu za fiksnu telefoniju od 12.11.2009:

„…na pitanje koliko državi vredi ova licenca, danas odgovor nema nijedna od dve nadležne institucije, ni Ministarstvo telekomunikacija ni Republička agencija za telekomunikacije (Ratel). U nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima oba tela, ali i stručnim krugovima, procene se kreću u ogromnom rasponu od pet do čak 100 miliona evra. Oni koji se zalažu za nižu cenu, to pravdaju time da su slični iznosi traženi u regionu (najviše je plaćeno u Crnoj Gori, šest miliona evra), dok ovi drugi kao osnovni argument pominju činjenicu da je austrijski Mobilkom za treću licencu u mobilnoj telefoniji u Srbiji platio velikih 320 miliona evra.“

Ceo članak:
http://tinyurl.com/y99ksjw

Ovaj iznos koji je ponudio Telenor predstavlja jasan pokazatelj da ono što država prodaje nije transparentno i da se zbog toga jedini ponuđač odlučio na minimizovanje rizika.

Dakle, vlast će biti stavljena pred iskušenje i videćemo hoće li dodeliti dozvolu po ovoj ceni ili nastaviti da produžava monopol.

DING је рекао...

Ne ide mi u telekomunikacijama a evo očigledno nisam dobar ni sa klađenjem.... ccc...

Iskreno želim da verujem da će licenca biti dodeljena. A možda se Telenor prethodno "raspitao" koliko bi minimalno trebao da ponudi? Ako nije, nadam se da će nadležni ustuknuti pred veličinom Telenora i izrdžati "pritiske" snaga koje bi volele da se licenca ne dodeli.
Ako stvar već nije rešena sada se vodi pravi rat oko ovoga...

Čekamo Milančeta da razreši sve dileme...

Vladan је рекао...

Po toj ceni bi se našao i još koji operater koji ne ispunjava one svemirske uslove a kamoli tek još glupavijih 10 Mil Bankarske garancije koje treba držati zarobljene godinu dana !
Ja sam u nekom od prethodnih mojih postova i rekao da je bolje da država dobije više operatera po 1 mil nego da čeka dobrotvora od 10mil i više koliko su minimalno očekivali.
Ako Sloba kaže da je tumačenje nacrta zakona u dopisanom članu da je ista procedura još naredne dve godine manje sam razočaran jer tako nisam shvatio ali onda je samo pitanje kad će novi tender a potsećam ga da je ministarka najvljivala godinu dana pauze kao zaštite pobednika tendera ?
Da li ste primetili izjavu CEO lokalnog Telenora da bi investicije povodom ove licence bile "nekoliko mil evra godišnje"
Ja sam siguran da to nije u renomeu uslova tendera i da to mogu da ostvar i neki manji koji su onemogućeni. Dakle veoma sramni tender !

Sloba Markovic је рекао...

Što se tiče broja licenci njega je odredila Vlada i to jeste bio proizvod onoga što je u ovom momentu politički moguće u Srbiji. Ja lično nisam zadovoljan tom cifrom, ali je +1 operator svakako mnogo bolje od 0 novih operatora (a i to je bila vrlo realna opcija u igri). Što se tiče kriterijuma za učešće u postupku (200 miliona obrt + 1 milion korisnika ili 10Meur bankarska garancija) njih je odredio RATEL, vodeći se namerom Vlade da izda drugu fiksnu licencu operatoru koji će predstavljati adekvatnog takmaca Telekomu (i po veličini, i po kapacitetu za investiranje, i po mogućnosti da dopre do krajnjih korisnika, i po iskustvu u biznisu itd). Uzevši sve u obzir -- i postojeći regulatorni okvir koji je diktirao ovakav postupak izdavanja licence, i odluke Vlade i pravilnik MTID i uslove RATEL i ono što se jeste ili nije nalazilo u konkursnoj dokumentaciji i odgovore RATEL na pitanja zainteresovanih operatora -- mislim da su uslovi bili podjednako loši za sve. Od onih koji su otkupili dokumentaciju, barem dva operatora su sami ispunjavali postavljene uslove (mislim na VIP i Telenor, a ne znam 100% pouzdano da li SBB sa svojim operacijama u Srbiji+regionu samostalno ispunjava uslov od 1M korisnika i 200Meur obrta... RATEL tvrdi da ispunjava, SBB da ne ispunjava, ali to sada nije ni bitno), a oni koji nisu, mogli su da nastupe u konzorcijumu ili da pribave bankarsku garanciju. Oni koji su podneli ponudu procenili su da mogu da podnesu sve povezane rizike i da imaju šanse da se za nešto izbore u narednom periodu. Ostali su procenili drugačije. A da će sve ostati kao što je i bilo, neće sigurno. Isto kao što je sigurno da će operatori koji budu dolazili posle Telenora imati daleko manje posla i problema sa kojima će se suočiti u funkcionisanju na fiksnom tržištu, što je već neko ranije u ovoj diskusiji primetio...

Što se tiče toga kada će i da li će biti tendera za nove operatore i pod kakvim uslovima će oni biti raspisani, to za sada niko ne može da kaže pouzdano. Jedni tvrde da neće biti ništa još te dve godine (tj. manje) koliko predviđa novi ZEK do potpunog otvaranja fiksnog tržišta. Drugi se pribojavaju da bi neki zli poslanici :) u Parlamentu mogli da izdejstvuju produženje prelaznog perioda iz ZEK, pa bi onda MTID bio prinuđen da raspiše tender za nove operatore relativno brzo. Treći tvrde da će ova Vlada u međuvremenu sigurno da padne, pa će onda nova Vlada da kroji neke svoje planove... i tako dalje i tome slično... Na tu temu je u ovom trenutku zaista nezahvalno prognozirati :)

Pozdrav,
Sloba