15 јануар 2010

Kako smo se nadali

Ministarka MTID je, rekoh ja onomad u jednom komentaru, srećna zbog ponude i kaže da je ponuđena cena adekvatna za naše tržište. To bi sigurno trebalo da znači da je odluka da Telenor dobije licencu za fiksnu rutinska stvar Vlade Srbije. Ne bih baš o tome da je slična cena bila i u okruženju, za crnogorsku je dato da ne kažem koliko tj. 16 puta više. Al' nema veze, s'g je drugo vreme. Drago mi je da se vidi da ministarka čita ovaj blog - dostupnost broadbanda - to je ono što Srbiji treba!

A direktor Telenora dostojanstveno i dobitnički kaže da će ponuditi Telekomu priliku da dobro zaradi na iznajmljivanju infrastrukture. Tako i oni rade u Norveškoj ;). Mislim da pravo čovek kaže, itekako se može zaraditi i na "žicama" i na "staklencu". U Telenoru očekuju da ako pregovori zapnu, RATEL odradi ono što mu i jeste posao.
Ja zagovaram da je ovo prilika da Telekom pokaže da je ozbiljna kuća i da ne beži sa megdana, a da je Srbija ozbiljna država u kojoj se pravila igre znaju i poštuju. Telekom ovim ima priliku da svoju fiksnu mrežu ne tretira više kao gubitaša (moram da kažem, ako je ikad i bila).

U MTID i RATEL-u neka izvuku pouke iz ovog tendera i sledeći put naprave pravu odluku za proširenje seta operatora, da budemo kao sav normalan svet.
Ovo je dobro za RATEL (obezbeđuje im veći smisao i ulogu), dobro za korisnike (mogućnost izbora), dobro za Telekom (ima pravog i inspirativnog rivala, gotovo niko u okruženju nema takvog), dobro za Telenor (kad su već ranije dali 1,5 mlrd €), dobro za VIP (da bude ono što je svuda, prepoznatljiv po "narodnim" paketima), dobro za telekomunikacionu ili ICT struku, kako ko voli (prošireno tržište rada), dobro za Media Works (da odluči na koju će stranu posle 6 meseci posedovanja CDMA licence), dobro za državu Srbiju (više uposlenih i potrošački nastrojenih građana - biće PDV), i dobro za ovaj blog (druga licenca ga je "podigla" na pristojan nivo, uz svesrdnu podršku komentatora).

I još malo da likujem oko cene 1,05 miliona €: nemojte, braćo, da kažete da vam nisam rekao.

10 коментара:

teddy је рекао...

Nešto si pobrkao, u CG je 16 miliona (pre)plaćena licenca za trećeg operatera, a licenca za fiksnu i WiMax je (pre)plaćena 1,05 miliona, pošto su je drugi istom prilikom dobili i za 172,5 hiljade evra.

To je sve bilo u sklopu strateškog pozicioniranja Telekoma u svim srpskim zemljama u režiji Vojislava Koštunice s Draškom Petrovićem kao izvođačem, pa se nije previše gledalo koliko će to tuđih (narodnih) para da košta.

Evo citata:
Konzorcijum Telekoma Srbija i holandskog Ogalar BV jedini se prijavio na tender za pruzimanje mobilne telefonske mreže 068 i za to punudio 16 miliona eura, dok je za licencu jednog od tri provajdera bežičnog interneta ponudio takođe najviše - 1.050.000 eura.
http://tinyurl.com/yazkuat

Detaljniji članci o dodeli obe dozvole:
http://tinyurl.com/yz653mv
http://tinyurl.com/yhtuzl2

Vladan је рекао...

Sale,
na tvojoj temi "4 jahača apokalipse" si izajvio da bi ovu licencu dao i za 10mil E valjda polemišući sa očekivanjima od 50-100mil E.
U komentaru od 10.12 sam ti to osporio i izveo malu računicu u prihodu novog operatera a potom i spomenuo da je vrednsot od 1mil Eura moguća za nekoliko operatera ali da je sve više dobročinstvo i poklon za budzet !
Ja mislim da je na kraju dobro što je ova cena ovako tresnula da se svi spuste na zemlju pa sad nema više gde nego ponavljaj za još drugih operatera.
Telenor je tu našao još jedan element i interes za pregovore sa vlastima da bi mu prestali da smetaju i to se sad dogodilo.
Možda je to veliki korak kad se pogleda prethodni učinak ali je pužev u odnosu na okolinu a kamoli tek za Jocina lupetanja o FTTH investicijama.
Da li neko od vas zna da je Telenor uz kooperaciju sa Satraktom položio već optiku od mađarske granice (Kelebija) do Vrbasa (koliko sam informisan) lokalnim putevima i da nastavlja dalje. Tu je bilo mnogo natezanja i podmetanja, rada na divlje od podizvođača, čak i RATEL pretnji a to nije normalno za velikog pa je rešeno da se podmazuje na način kako ti Norvežani znaju samo - dakle javna trgovina sa državom jer je njima nepoznata imenica "personal mito".
Meni lično smeta forsiranje samo jedne tehnologije (malo old fashion već i ozbiljno limitirane) u pristupu a što se tiče videa pogledajte šta su Slovenci uradili u Makedoniji nedavno i kako su napravili quadre play čak. Veoma impresivno: 3G mobil, 3G Internet, GSM terminal - FIX Phone, Setopbox DVB-T sa 40 kanala i dobra pokrivenost urabinijeg prostora.

teddy је рекао...

I u Hrvatskoj su prve dve dozvole alternativnim fiksnim operaterima pre pola decenije plaćane nešto preko milion evra:

„Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije dodijelilo je tvrtki Optima Telekom iz Zagreba dozvolu za javnu govornu uslugu u nepokretnoj mreži, čime je Hrvatska dobila drugog operatera u fiksnoj telefoniji... Cijena dozvole je 8 milijuna kuna...“
http://www.hrt.hr/arhiv/2004/11/19/HRT0029.html

Srednji kurs kune na dan 19.11.2004. bio je 7,567726 za 1 evro, što znači da je licenca plaćena 1,057 miliona €.

„Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na svojoj je sjednici splitskoj tvrtki Portus d.o.o. dalo dozvolu za fiksnu telefoniju, čime ta tvrtka postaje treći hrvatski fiksni operater na nacionalnoj razini... Za dozvolu je tvrtka Portus, prema vrijedećem pravilniku, uplatila 8 milijuna kuna...“
http://www.hrt.hr/arhiv/2004/12/17/HRT0019.html

teddy је рекао...

„...predsednik tenderske komisije upitao je direktora Telenora Srbija Ćela Mortena-Jonsena da li je to konačna ponuda kompanije. Jonsen je potvrdio da je reč o konačnom iznosu...“
http://tinyurl.com/yaw7k88

„Prema saznanjima Danasa, Telenor će bez većih problema dobiti licencu za fiksnu telefoniju... Prema našim saznanjima, od ponuđenog iznosa telekomunikacionim vlastima je mnogo važnije što su se ostvarile njihove želje da se na tender javi velika kompanija. Zbog toga se očekuje da već sledeće nedelje Telenoru bude zvanično dodeljena licenca.“
http://tinyurl.com/yaw7k88

„Na pitanje šta će se desiti dalje ukoliko ponuda „Telenora“ ne bude prihvaćena, ministarka je navela da ne želi da komentariše takvu mogućnost jer ne zna koliko je ona verovatna.“
http://tinyurl.com/ycb2ga2

Dakle, ponuda je konačna, a vlast po svoj prilici ipak nije spremna da proizvodi nove skandale nakon što su ih Telenor i Konsing javno prozvali da prodaju mačku u džaku, pa će dozvolu i dodeliti.

Još samo da se Telenor sa Telekomom i RATEL-om (čitaj: vlastima) izbori za koliko-toliko podnošljive uslove poslovanja i počne da stvarno nudi ove usluge, pa ćemo se ipak malo približiti drugim zemljama koje su ovaj korak povukle odavno.

Saša Stamenković је рекао...

@teddy, na prvi komentar:

Uf, da, nešto sam se "prebacio" i pobrkao, u pravu si. Tako ti je to kad se čovek usteže za neko stvari, pa mu izmaknu gde ne treba. Nikako da se naviknem da se relaksirano odnosim prema tuđem novcu.

Teddy, Teddy, baš si nezgodan igrač! Zavidim ti jer ja ne mogu da pucam iz svih oružja.

@Vladan:
Dobro ti je tumačenje za "4 jahača", moj konačan stav u vezi prognoze ponude je dat u postu "Fiksna -ipak se okreće". Tih pominjanih 10 miliona su mi bili razmišljanje da je za državu (i za narod) bilo bolje da kaže "svako ko da 10 miliona, dobiće licencu".
Ovo ostalo, slažem se da Telenor neće baš da zapuca sa kopanjem, a kamo li FTTH. Mislim da će u početku gurati fiksni GSM uz broadband na razne načine. I moraju da postanu konkurentan Internet prodavac, da li sami ili kupovinom nekog od ISP koji imaju dozvole za "prelazak granice" - živi bili, pa videli. Imaju i načine i uslove da naprave solidnu priču.

Samo neka Telenor krene, to će doprineti da se ovi drugi uozbilje i to je najveći benefit od druge licence.

Mr D је рекао...

Nemam sumnje da će Telenor dobiti ovu licencu, jer bi posledice propadanja tendera za vlast (ustvari, za sve sem možda za korisnike) bile samo negativne, dok obrnuta situacija odgovara svima: i vladi i Ratelu i Telekomu.

Vladane,
Koliko ja znam, ova optika je odavno prošla Vrbas i priprema njena terminacija u beogradskom prigradskom naselju.

Teddy,
Ne znam da li si primetio, u vesti čiji si link postavio:
http://www.hrt.hr/arhiv/2004/12/17/HRT0019.html
da je predsednik uprave Portusa 2004. godine bio Darko Parun, sadašnji drugi čovek (CTO) srpskog Vip Mobile.
Imajući ovo u vidu, kao i to da je Parun došao iz Vip Neta koji je u Hrvatskoj i operater fiksne telefonije (na isti način kako će to sada raditi Telenor kod nas), jasno je da je Vip imao veoma iskusan tim za analizu tendera. Samo što oni razloge za nedavanje ponude nisu izrekli javno, kao Konsing.

DING је рекао...

Mislim da je vreme da stavimo tačku na način na koji je tender organizovan i da se okrenemo onom što će uslediti.
Kao što to u Srbiji često biva i kako je ovde odlično komentarisano bilo je puno kontroverzi i "politike mogućeg".

Naslov "Kako smo se nadali" dosta govori i kao građani bi svi trebali da budemo zadovoljni.

Iako se ništa neće promeniti preko noći, tržište telekomunikacija više neće biti isto. Jedna respektabilna svetska kompanija je zakoračila na tržište fiksne, interneta i TV distribucije.
Svi teleko operateri u Srbiji ovo moraju imati u vidu u izradi svojih strateških planova na dugi rok.
Egzistencija "manjih" ISP i CATV biće dovedena u pitanje pa možemo očekivati prekombinovanje tržišta (ukrupnjavanje) pod naletom kapitala, razornog marketinga i naprednih tehnologija (ne samo od strane Telenora već i drugih većih operatera). Već imamo primere (Greenhouse akvizicije, Beotel, Eunet...).
Prodor Telenora će zavisiti koliko od novca koji su spremni da ulože toliko i od administrativnih barijera i podmetanja i njihove "sposobnosti" da to prevaziđu. Valjda su od ove priče sa Janošem nešto naučili...

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Slažem se potpuno sa tvojim stavovima! Naročito podvlačim ovo: ništa više neće biti kao što je bilo!

Sad sve zavisi od količine slobodnih para i inventivnosti, a para, poznato je, ima sve manje. I ono što se ne sme zaboraviti: uticaj politike i moćnih lobija na sve u ovoj zemlji.

milis је рекао...

Zanimljiva diskusija, mislim da je na kraju lova koju je Telenor ponudio realna.

Da li može neko da kaže nešto više o Telenorovoj optici koju imaju od Kelebije do Vrbasa? Ne izgleda kao mala stvar s obzirom da je su dozvole za kompanja dosta komplikovana stvar.

Gledao sam u Strategiji i Akcionom planu mape infrastrukture Telekoma (str. 18) i EPS-a (str.20), zanima me vaše mišljenje o tome da li će Telenor tražiti EPS-ovu optiku ili će se fokusirati na svoja rešenja?

Saša Stamenković је рекао...

"milis:

EPS za sada ne može, koliko znam, da komercijalno iznajmljuje svoju optiku. Treba da naprave firmu-ćerku koja će to da radi.

Najbolje je da Telenor gradi svoju optičku mrežu, mada je to vraški teško i komplikovano kod nas.
Tako su radili i u mobilnoj, fokus na svoja rešenja. Ne treba zaboraviti da imaju i RR backbone kapacitete svoje mobilne.