27 април 2010

DSL eliksir

Šta mislite o brzini 100Mbps po dvema paricama na rastojanju od 1km? A 300 Mbps na distanci od 400m, takođe po 2 bakarne parice. Nisu ni na zapadu toliko bogati da “bacaju” bakar, naročito tamo gde su ga obilato položili. DSL tehnologija se ne da i neće olako oreol prepustiti FTTH širokopojasnom pristupu.

Alcatel-Lucent je u svojim Bell laboratorijama demonstrirao pomenute brzine i tzv “DSL Phantom Mode” tehniku prenosa. Ovom “fantomskom” tehnikom eliminiše se uticaj preslušavanja između parica po kojima se obavlja prenos. Inovativnost nema ograničenja i otvaraju se nove perspektive i kombinacije u NGN pristupnoj mreži. Čak je i Ericsson najavio dostizanje brzine prenosa od 500Mbps u VDSL2 tehnologiji, upredanjem 6 parica.

Da ne pomislite da sam sad ja tamo neki dekadentni zagovornik bakra umesto optike u pristupnoj mreži, samo polako. Od ideje i laboratorije do realizacije i garavih obraza ima skoro svetlosna godina. Plus kamara para. Napraviti CPE opremu za ove brze tehnologije i učiniti je pristupačnom nije nimalo lako. Naročito ovo Ericssonovo rešenje sa 6 parica. Koja i kakva elektronika to može da nosi – baš me živo zanima. Ko se malo bavio elektronikom znaće na šta mislim. Drugo, ne znam gde će pre Ericsson - da l’ u LTE il’ u žični broadband? Ipak, priča može da postane ozbiljna, jer su se mnogi veliki operatori opredelili za FTTN tehnologiju kojoj do korisnika “fali” malo bakarnih vodova. A veliki proizvođači misle na svoje velike i lojalne klijente i kupce opreme.

Svi su se nešto zaleteli u priču 100Mega, pa 100Mega! A tih 100Mbps dostići masovno i uobičajeno – potrajaće, bojim se, ohoho vremena. Iako FTTH i DOCSIS 3.0 tehnologije danas dovode na vrata i ove brzine, ostaje pitanje čime napuniti i šta ponuditi u tih 100 Mbps. Ponuda usluga je još uvek mnogo manje zahtevna u pogledu neophodnog protoka odn. brzine. Dakle, džaba vam da idete sa “golom” brzinom u osvajanje korisnika. Ali zašto sam vam, dragi čitaoci, ovo gore ispričao? Čisto da razmislite kakva nas tehnološka budućnost čeka. A i kao mali intermezzo od priča o prodaji Telekoma.

Нема коментара: