28 април 2010

Ethernetom do bazne stanice

Porast mobilnog data ili podatkovnog saobraćaja nagoni operatore da ozbiljno razmisle o efikasnom propuštanju tog saobraćaja kroz mrežu tj. o tzv. mobile backhaul-u. Do skoro je hibridni pristup bio na neki način neizostavan (TDM+IP/Ethernet), međutim sve više se čini da je taj korak možda bolje izbeći. Da li je u vašoj mobilnoj mreži toliki porast data saobraćaja da nemate vremena da čekate ili je data saobraćaj “pod kontrolom”? Koliki je priliv 3G korisnika? Slično je i sa tempom 3G pokrivanja. Mislim da će oni koji malo sačekaju (slučajno ili namerno) u celoj priči bolje proći.

Dakle, samo IP/Ethernet do bazne stanice! Nije više ni sinhronizacija takav problem, a transport možete obaviti kako vam volja - optikom, bakrom ili bežično. Radio (microwave) Ethernet sistemi sa “linijskim” protokom od 1Gbps već odavno su u ponudi svih eminentnih proizvođača radio opreme.

Domaći teren: (nemam podatke a voleo bih da znam) VIP još uvek nije ponudio 3G Internet za razliku od Telenora i MTS-a. S obzirom na relativno mali broj 3G posednika u Srbiji, ovaj zaostatak ne mora da bude “opasan”, ali zato preteklo vreme može biti presudan faktor da se u pravi čas uleti u pravu transportnu tehnologiju i izbegnu nepotrebni troškovi. Ne kažem da VIP to radi namerno, a ne kažem ni da će Telenor ili MTS da štete ako su krenuli u mešanje tehnologija (rekoh već da nemam pravu sliku i podatke o situaciji u njihovim mrežama), ali nije obavezno i izvesno da će ostvariti prednost i pokupiti napredne korisnike koji su i najbolji i najveći potrošači. Želim samo da istaknem da sačekati zrelost tehnologije i zrelost tržišta može značiti bolji i jeftiniji biznis, a to za operatore u ova vremena, u ovoj zemlji i u ovoj situaciji nije nimalo beznačajno. Pomenuh li onomad da Telenor u Crnoj Gori ide na all-IP mrežu?

Нема коментара: