13 април 2010

Telekom u lavini interesa

Deutche Telekom je nesumnjivo, a i strateški gledano, glavni favorit za kupovinu Telekoma Srbija. Strateški, DT je pozicioniran preko svog kapitala u gotovo svim susednim nam državama. Po čaršiji se čak čuju priče da je stvar već gotova, samo se čeka verifikacija kroz neku oblandu. Nama je uvek jasno da je sve jasno. I dogovoreno unapred.

Srbija je uvek bila u strateškoj zoni Nemačke. Uvek se ovde prodavala nemačka tehnika i dobro se kotirala. Švaba napravio! I bez obzira na globalne sfere uticaja i teoriju “zna se šta je čije”, da se malo pozabavimo sa još nečijim (mogućim) interesima.

Austrijanci (Telekom Austria, Mobilkom) su dva puta gubili bitku za srpsko telekomunikaciono tržište. Jednom od Telenora (Mobtel 063), a drugi put u Srpskoj kada ih je “patosirao” Telekom Srbija. Fakat je da se Austrijanci merače i na BH Telekom, a u ponudi će uskori biti i kosovski PTK. U Srbiji je VIP već skockao mobilnu mrežu, ali još se “krvari” zbog ogromnih para datih za licencu. U Hrvatskoj im je priča vrlo solidna. Ko će reći da Mobilkomu neće pasti na pamet da u Srbiji dobije i fiksnu licencu i pobegne Telenoru korakom od 3 milja (pretplatnika). Dobili bi i ono što im je onomad u Srpskoj uteklo, pa ne moraju da se tepaju za drugog bosanskog operatora. A tek mobilna mreža pod Lovćenom: tu Srbija, tu Hrvatska, nekako se Crna Gora sama namestila. Austrijanci bi mogli dobar posao da naprave kad bi im se posrećio Telekom Srbija, zar ne?

Turski Telekom sa arapskim kapitalom već pikira PTK na Kosovu, jer su se odomačili u susednoj Albaniji kao incumbent. Sa kupovinom Telekoma Srbija i BH Telekoma, ni Sulejman Veličanstveni im ne bi bio ravan. Svi bi mogli da govore o nekakvoj telekomunikacionoj zelenoj transverzali, a šeici, ako im je milozvučno, ne pitaju šta košta. Njima nafta kaplje pa kaplje. Šta ako se stvarno reše da ulete Nemcima u zonu telekomunikacionog kretanja?

Poslovni interesi postoje, pitanje je samo šta je sa onim globalnim podelama. O tome sigurno bolje znaju Z.P. Piroćanac i Stratfor. Kapital ima svoja pravila, pisana i nepisana. Ono što je za nas pomalo zastrašujuće je to što su opet nekako svi “oni” opet tu oko nas. Ne znam da li su moguća iznenađenja, ali neke kombinacije nisu čak ni za kamaru dolara ili evra.

DT je, možda je manje poznato, bacio i “laserski zrak” na bugarskog incumbenta Vivacom, koga njegovi američki vlasnici (AIG) izgleda žele da “utope”. Da li će Nemci moći baš sve da pokupuju, a usput i ponešto morati da prodaju zbog antimonopolskih regulativa i hoće li moći da uklope strategiju i taktiku svuda gde su se nameračili? Nije vreme da se neko baš “frlja” sa parama danas, a naročito ne racionalni Nemci. Zato je pitanje koliko će baš biti izdašni u ponudama, a da ne traže i ponešto “ekskluzivno” na datom tržištu. ‘Spram snaše i miraz! Zato prizovimo pamet u pravilnoj proceni srpskog državnog interesa. Nije glavno pitanje: Da li prodati ili ne prodati Telekom? Hajde da se igramo: Kakvu biste Srbiju želeli posle prodaje Telekoma?
Nešto mi pade na pamet ruski zvaničnik koji je onomad došao i rekao: Nismo mi vama tražili da nam na silu prodate NIS. Ne znam zašto, ali ne sviđa mi se ova nova podela na dve Srbije – jednu za, a drugu protiv.

Čitajući svakodnevno pitanja uvaženih profesora, pitam se kakvi bi odgovori bili da im se predsednik izvini i kaže da nema prodaje Telekoma. Npr. odgovor na najprofesorskije od svih pitanja, pod rednim brojem 3: “Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?“ Bez državnog Telekoma, odoše nam svršeni studenti telekomunikacija listom u inostranstvo (pitanje br.10)! Profesori, sami sebi upišite ocenu! Ispit kod Vas je trebalo da polaže RATEL, a prvo pitanje da bude vezano za podsticanje konkurencije. Bez toga nema razvoja telekomunikacija u Srbiji! Misli li neko da sam u pravu?

2 коментара:

Unknown је рекао...

Kosovo je tako malo tržište da nikome drugom ne treba osim za pranje novca.Tamo već rade "veliki" provajderi (Ipko, Kujtesa,Dardani) koji nude Tripleplay uslugu i to preko WiMAX-a jer nemaju razvijenu bakarnu pretplatničku petlju. Tu su još Slovenci koji pokušavaju da zauzmu tržište i tu je kraj. Mislim da se ovog puta ne kupuje samo tržište Srbije već i prolaz kroz Srbiju. Imajte u vidu da svi veći provajderi u Makedoniji kupuju internet od Srbije da ga krčme za svoje potreb , a i dalje izvoze za Bugarsku.

Saša Stamenković је рекао...

@nixon:

Kosovo je interesantno tržište jer je nerazvijeno i ima populaciju sa preko 70% mlađih od 25 godina.
A koliko se zna i kosovski ISP kupuju internet od Srbije, tako da slažem se za prolaz. Znaš kako su uvek govorili: Srbija je kapija između istoka i zapada.
Ovo za Wimax, koliko ja znam Kujtesa ima licencu, ali su još uvek u testnoj fazi?! No, da ne brinemo tuđu brigu...