23 септембар 2010

FTTH daleko od pravog biznisa

Na nedavno održanoj FTTH konferenciji u Las Vegasu objavljeno je da je 6,45 miliona američkih (SAD) domaćinstava pretplaćeno na FTTH (FTTH=Fiber To The Home=optika do kuće). FTTH infrastruktura u SAD obuhvata blizu 20 miliona domaćinstava ili 17,4% svih domaćinstava u SAD. Znači, broj FTTH pretplatnika predstavlja manje od 6% ukupne peneracije, a “svega” 32,3% od ukupnog broja FTTH dostupnih domaćinstava. U prvoj polovini 2010. godine priključeno je oko 650.000 novih FTTH ptp. FTTH napreduje, ali (ne)očekivano sporo.

Napore Verizona u osvajanju američkog FTTH tržišta remete mali operatori i servis-provajderi i gradska preduzeća (njih oko 750) koji takođe grade svoju malu FTTH mrežicu. Kod nas takvo remećenje sreće do daljnjeg nije dozvoljeno.

Želeo bih samo da se osvrnem na iskorišćenost FTTH mreže u SAD: 6,45 miliona ptp naspram 20 miliona domova koji imaju FTTH “tehničke mogućnosti”. Rekoh već, 32,3%. Ne mogu a da se ne otmem utisku da bakarna mreža ima daleko veći stepen iskorišćenja, čak i kad se svesno gradi sa 40% rezerve u kapacitetu parica. Nadam se da nema onih koji će “plitko” zaključiti da sam protiv optike, samo želim da istaknem da bogata Amerika možda i može dugoročno da se “razbacuje” sa fiber-kapacitetima, ali da u zemljama u razvoju, među kojima je i naša, taj stepen iskorišćenja i želje da se servisi dobijaju preko optike mora biti daleko veći.

Obratiti pažnju na ponudu i na sopstveni biznis-model! Obratiti pažnju na potrebe i mogućnosti korisnika! Zakopani i neiskorišćeni resursi su čisto bacanje para, a FTTH itekako košta, bez obzira na svoje future-proof performanse. Osim toga postoje i oni drugi koji “kroz prozor” vrebaju priliku da pridobiju korisnike. Šta nuditi po FTTH da bi se izvukla i dobila prava vrednost tehnologije? Ako postoji prihvatljiva alternativa, neko neće platiti skuplje isti servis po modernijoj tehnologiji!

17 коментара:

Predrag Supurović је рекао...

Trebalo je da na početku članka daš objašnjenje šta je FTTH

Saša Stamenković је рекао...

Peđa, drago mi je da si tu!

Napisao samu zagradi "optika do kuće", ali evo sad sam dodao link i ispravio propust, nadam se.

Hvala na sugestiji! Opustio sam se da pišem samo za kolege koje su u materiji, a to nije u redu i nije bila prvobitna namera. Hvala na podsećanju da ima i onih "novih".

Sloba је рекао...

Zakonskih prepreka za FTTx nema u Srbiji i to već duži niz godina, a razlog zašto se kod nas FTTx ne meri ni promilima više ima veze sa ekonomsko-političkim realnostima... ;)

DING је рекао...

Iznenađen sam prethodnim komentarom.
Lično sam bio angažovan na "prikupljanju dokumentacije" za izgradnju takve mreže u Srbiji.
Iskustvo je poražavajuće.
Nadležne institucije najpre vam odgovore da ne znaju šta je potrebno za tako nešto pošto ste vi prvi koji to tražite (bukvalno tako: ja ne znam šta da vam tražim od dokumentacije). Zatim, kada shvate da ste ozbiljni u toj nameri, pri svakom dolasku vam daju drugi spisak dokumentacije, između ostalog da donesete saglasnost od Telekoma Srbije (kao kada bi otvarali STR pa vam u APR kažu donesite saglasnost od Maxija). Ako se osvrnete na činjenicu da je zakonom predviđena mnogo jednostavnija procedura, reći će vam: to su zakonom mnogo glupo regulisali pa smo mi rešili da to ne poštujemo!!! (čuo u dve visoke institucije).
I tako sam se vrteo u začaranom krugu institucija i službenika/načelnika retarda da bi na kraju kompanija koja me je angažovala odustala od ozbiljne investicije...

Pitanje za Slobu:
Kome se treba obratiti kompanija koja želi da gradi ozbiljnu FTTx mrežu u Bgd?

Saša Stamenković је рекао...

Mislim da je DING-ova priča realnost, rekoh li ja "nema remećenje".

Nisam hteo ni Slobi da remetim ekonomsko-političku realnost.

Realnost je da je ovo nama naša borba dala!

Vladan је рекао...

Pa lepo reče zakonskih prepreka nema što je tačno.
Nema prepreka ni da se gradi bakar, coax itd.. ali realnost u praksi je čista slika i prilika stanja razvijenosti naših telekomunikacija jer oni koji bi trebalo to da omogućavaju i dalje ne znaju da Telekom ne mora da bude jedini operater svega i svačega pa inertnost administracije i po malo interesi + navika da se uplati nešto iza scene za koju dozvolicu....
A kako da znaju kad nadležni (politika, opštine, grad, državna uprava) do skora nisu ni davali mogućnost da bude drugog operatera za originalnu telco uslugu - telefon, za interkonekciju, međunarodno povezivanje i šta je već sve bilo ranije. Ah da i prva Internet konekcija u zemlji je bila nelegalna po tadašnjim pravilima, sećam se jer nije bilo dozvole za satelitski link i postavljanje antene. Zato je u ovoj zemlji sve prethodno od telekomunikacija urađeno na malu silu i kombinaciju nelegalnog da bi potom postala stvarnost i pristupilo se legalizaciji. Zato i kaskamo.
Da siguran sam da bi se našlo nekakvih interesa, investitora, nosioca poslova, novih usluga da se tako nešto gradi deo po deo, korak po korak...
Zakon je zakon ali praksa je čudo i često nije u skladu sa zakonom i a u telekomunikacija je kodn bilo i obrnutih primera.

PS Već sam se zabrinuo gde je naš nosilac bloga od početka avgusta kad on udarnički u jednom danu i odmah komentari.

Saša Stamenković је рекао...

Sramota me što sam se malo ulenjio, bolje rečeno deprimirao, jer ne mogu da pišem o nekim stvarima o kojima bih pisao. Od svih dešavanja malo mi se smučilo, a žao mi je i što nam se "orleanka" ućutala.

I sad me moj drug Vladan podseća šta se i kako radi(lo) kod nas, legalnost i zakonitost - pa gde me vučeš za jezik i soliš mi ljutu ranu!?!

Ali da sačekamo izbor novog UO RATEL-a, nadam se da znate ko su kandidati (ima ih 15-ak), pa da krenemo ispočetka, ne baš bukvalno "Jovo, nanovo".

Čekamo da regulatorno telo progleda i nađe svoju "vericu" ili bar nekog "rodoljuba".

Hvala svima na čitanju i isčekivanju. Mnogo mi je drago da ste (ponovo)svi tu, naročito bloger-legenda Peđa.
Drago mi je što mnogi pametni ljudi ovo čitaju, muka mi je više od lažljivih licemera, podlih hvalisavaca, društvenih štetočina i dupeuvlakača, svih namnoženih "retarda" koje gore DING pominje...

@DING:
Ja sam i počeo da pišem blog da bih video kad će da se pojavi neka ozbiljna kompanija ovde, ;))))) !

A što se tiče odgovora na tvoje pitanje Slobi - mislim da treba da posetiš doktora-ortopeda. Samo on ima lek za tvoju muku, naročito kad je optika u pitanju.

Sloba је рекао...

@DING
Kao što je Vladan već lepo objasnio (a i ti u svojoj poruci), problem nije u tome što postoji neka zakonska zabrana, već u tome što se, zbog raznih razloga (inercija, bezobrazluk, korupcija itd), ti zakoni ne poštuju. Svako o ozbiljno gradi bilo kakvu komunikacionu infrastrukturu može da se obrati MTID ako naiđe na problem. Iz mog iskustva, najviše primedbi na dobijanje dozvola i slično, dolazi od mobilnih operatora. Neke od tih primedbi dovele su i do izmena nekih članova Zakona o planiranju i izgradnji. Obraćanje MTID nije magični štapić, ali često pomogne da se reše 'nesporazumi' ili otčepe 'čepovi' ;) ...i da se razumemo do kraja: ja ne vidim ovo kao poželjno ili konačno rešenje problema, nego način da se ugasi vatra tamo gde trenutno gori; jedino trajno rešenje jeste uspostavljanje i jednoobrazna primena jasnih pravila, što bi potpuno isključilo potrebu 'kukanja' bilo kome.

DING је рекао...

@Saša ST
Ordinaciji ortopeda sam se već obraćao i neki od njegovih saradnika opisani su u mom prethodnom komentaru, tako da mi ortoped jedino može pomoći zbog bolova u nogama usled hodanja od institucije do institucije.

P.S. Nisam rekao da je kompanija ozbiljna već investicija :)))


Inače, žalosno je što neko ko želi da uloži više mill eur u Srbiju nema instituciju koja bi ga dočekala na crvenom tepihu i omogućila mu efikasno rešavanje administrativnih pitanja, a svima su puna usta direktnih stranih investicija od Mistera treger majice preko ortopeda pa naniže...

@Sloba
Ukoliko planirana investicija već nije realizovana negde, a ne bi me čudilo u nekoj zemlji iz okruženja, ja mogu savetovati mog "poslodavca" obraćanje MTID.
Kome i na koji način se mogu obtariti u MTID? Odgovor mi možes poslati i na moj novo otvoreni mejl: mtidkukanje@yahoo.com

Sloba је рекао...

@DING
Može da se pošalje dopis, može da se popriča na sastanku. Adresa je Pariska 7, Beograd, email kabinet@mtid.gov.rs, a ostale kontakte ćeš naći na www.mtid.gov.rs.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@DING:
Ah, pa valjda ozbiljna investicija podrazumeva i ozbiljnu kompaniju.
Ali, nisam na to mislio... no, nema veze. Ću čekam i dalje.

Sloba je najjači sa ovim "napiši dopis". Plašim se da na njega druženje s' političari mnogo lošo utiče.

DING је рекао...

U svakom slučaju hvala Slobo na informacijama. Od sada ću imati i MTID u vidu kada su u pitanju administrativne prepreke.

Nadajmo se svi, radi dobrobiti svih nas da će doći i trenutak kada ćemo imati slobodno uređeno tržište sa jednakim šansama za sve. Uostalom nada umire poslednja (na nesreću likovima kojima se tašta tako zove).
Kao što Vladan reče pamtimo vreme kada nije bilo dozvoljeno međunarodno povezivanje a sada preko 20 kompanija ima link ka inostranstvu...

@Saša
Sačekaj DT, eto ozbiljne kompanije :), kad za mito izdvajaju tolike milione ko zna koliko tek ulažu u zaposlene :)

Saša Stamenković је рекао...

@DING:
Da, kad su pomenuli da DT daje milione za mito, odjednom Nemci i nisu više tako omraženi kupci, jeli tako?

Drago mi je da ti je Sloba ulio novu nadu, to je uspeh ovog bloga.

Jbg, lako je mene zajebavati pod pseudonimom (nisam siguran da sam dobro razumeo ove tvoje aluzije).

Sloba је рекао...

@Saša ST
Postoje oni koji ti kažu "napiši dopis" da bi te skinuli s vrata, a postoje i oni kojima to pisanije služi kao opis problema od koga može da se krene dalje. Da me sistemsko rešavanje problema o kojima priča @DING ne zanimaju, ne bih se ni javljao u ovoj diskusiji, a kamo li maltretirao ljude da mi šalju neke dopise ;)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

Ništa loše nisam mislio, samo mi je "napiši dopis" zazvučalo malo birokratski, pa nisam mogao baš da te stavim u kontekst sa birokratijom.

Da je bila šala, pokazuje i opis u duhu govora Južne Srbije, koja je sistemski zapostavljena, pa ja bar ovako pokušavam da je "oživim".

U svakom slučaju, izvini ako si se osetio lično uvređenim.

DING је рекао...

@Saša

Slažem se oko ovoga za pseudonim.
Inače, mnogi servisi na internetu svoju popularnost duguju mogućnošću da se ostane anoniman. Ja sigurno ne bih komentarisao ovaj blog da ne postoji mogućnost komentarisanja pod pseudonimom.

Što se aluzija tiče u pitanju je naravno šala.
Od DT-a želim da očekujem sve najbolje, da prepoznaju ljude sa profesionalnim autoritetom a da zabušanti i liferanti prođu "ki mačići na sapunjavu dasku" (ovo poslednje je bio moj doprinos promovisanju Južne pruge:))

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Važno je da ti komentarišeš i hvala na tome!

A ovo za DT, ti si izgleda siguran da je to završena stvar?

Ono za šta se ja zalažem je da bude posla za ljude iz naše struke i kakve-takve mogućnosti za fluktuaciju u okviru sektora telekomunikacija - a to znači više operatora, više servis-provajdera, liberalnije otvaranje telekomunikacionih radnji i sl.