30 септембар 2010

Za sada bez dobrog naslova

S obzirom na sve intenzivnije naslove u novinama o lošoj ekonomskoj situaciji (naročito u Srbiji), nešto razmišljam kako će se to odraziti na situaciju u telekomunikacijama. Prošle godine su gotovo svi operatori zabeležili pad profita, a jedva da su pojedini nešto povećali prihod na godišnjem nivou. Fiksna telefonija je u nokdaunu, broj pretplatnika počinje primetno da pada, mobilna je u zasićenju, ARPU (prosečni prihod po korisniku) osetno pada, mobilni data prihodi su jedva primetni i pored porasta data saobraćaja. Jedina svetla tačka i ono što održava operatore u plusu su prihodi od broadband usluga (brzi internet, IPTV). Oni koju imaju sopstvenu mrežu i infrastrukturu lepo zarade i od veleprodaje i interkonekcija.

U Srbiji su, po RATEL-ovim izveštajima, prihodi od interneta skromni, u prihodima dominira mobilna (3 operatora), a stabilna je fiksna (1 operator). Preteći godinama unazad dešavanja u telekomunikacijama i poslovanja evropskih telco-operatora, znam da Srbija pre ili kasnije ne može mimo sveta i da će se ono što se dešava naprednijima, desiti i nama u Srbiji. Da li je to liberalizacija ili dešavanja na tržištu telekomunikacija, svejedno je. Doći će ili je jednom nogom već tu.
Telekom Srbija verovatno očekuju iste stvari - da prihod od interneta (konačno) bude bar dvocifren, da broj fiksnih ptp počne da pada, da se ljudi malo zasite razgovora preko mobilnog. A i kriza sve jače steže. Nažalost, nisam primetio da su ove godine objavljeni bilo kakvi zvanični rezultati o poslovanju najvećeg srpskog operatora da bismo videli kakva je realna situacija, a naročito u odnosu na rekordnu dobit u 2009-oj.

Tender za prodaju TS se očekuje, licitira se sa cenom oko 1,5 mlrd € (što je smislena cifra kao desetogodišnja dobit iz prošle godine). Rizici ipak rastu (što nikako nije dobro, ali za sada da ne pišem o tome koji su). Lista potencijalnih kupaca kosovskog PTK (zanemarimo pravno-politička sporna pitanja) jasno pokazuje ko su pretendenti na ovo tržište, verovatno i na Telekom Srbija. Iznenađenja nema (DT preko T-HT, Telekom Austria, Turk telekom preko AlbTelekoma, Oraskom, Sabafon iz Jemena) tipujem još samo na nekog kineskog operatora i eventualno još nekog arapskog operatora. Kad su evropski operatori u pitanju reč je o interesnim sferama, ima još malo prostora i za France telecom, možda za špansko-češku Telefonicu, mada sumnjam. Rusi su već dobili NIS, Kinezi zatežu sa mostom Zemun-Borča, VIP još uvek okleva sa uvođenjem 3G, DT ima OTE kao "džokera" i insajdera, srpskoj vladi baš trebaju pare. Možda ovo što sam napisao ima ili bude imalo neke veze, a možda je sve vrlo jednostavno i poznato. Kraj će kaže.

Нема коментара: