20 октобар 2010

Kuckanje je cool

Ko šta radi, izgleda da američki tinejdžeri samo šalju porukice. Istraživači Nielsen-a kažu da američki tinejdžeri (13-17 godina) prosečno pošalju 3.329 SMS poruka mesečno ili više od 6 svakog sata kada ne spavaju. To je 8% više nego prošle godine. Devojčice mesečno razmene prosečno 4,050 SMS-ova, a dečaci prosečno 2,539. Mladi od 18-24 godine su na drugom mestu sa prosečno 1,630 SMS mesečno. Zašto se mladi Ameri toliko “pale” na SMS? Kažu – SMS je brži i jednostavniji za komunikaciju (u konkurenciji sa glasom i e-mail-om valjda). Rekao bih i jeftiniji i za klince zabavniji.

I dok razmena poruka cveta, razgovori između tinejdžera padaju za čak 14% u odnosu na prošlu godinu ili prosečno 646 minuta mesečno. Jedino „Ameri-matorci” iznad 55 manje pričaju od tinejdžera, ali zato mlade Amerikanke od 24 leta provode prosečno po 753 minuta mesečno u razgovorima „na mobilni”, a njihovi vršnjaci samo oko 525 minuta.

Ako se prebacimo sa polja tračaranja na polje surfovanja, evidentan je napredak u potrošnji mobilnog data saobraćaja. Kod tinejdžera porast je više od 4 puta (mesečni prosek 62 MB naspram prošlogodišnjih 14 MB) – dečaci troše prosečno 75MB mesečno (prošle godine 17 MB), a devojčice 53 MB (prošle godine 11 MB). Istraživanje pokazuje da sve više raste korišćenje mobilnog weba, tako da mladi do 24 godine danas troše prosečno oko 160 MB mesečno.

Možda će se sociolozi složiti sa mnom – sve je manje žive reči i razgovora, a to sigurno neće doneti mnogo dobrog. Sa druge strane, ovim tekstom sam hteo da dam referencu za surfovanje mobilnim telefonom i istaknem nezamenjivost i neprevaziđenost jednostavne aplikacije kao što je SMS. Podsećam, jednostavnost korišćenja je killer aplikacija.

Нема коментара: