23 октобар 2010

20% gore-dole

Nikakva mudrost posle svih natpisa o namerama za trošenje para od (još uvek nesvršene) prodaje Telekoma, zaključiti da Vlada nema pravu i jasnu ideju o tome koliko joj para treba i za koje sve potrebe, te kako će ih trošiti. A treba što više i treba svuda. Malo je i dva Telekoma koliko, kome i za šta sve treba.
I ne bih ovo ni napisao da nije juče rečeno da ako OTE proda svojih 20% akcija Telekoma, naša država će prodati samo 31%. A onda će ispasti da je to ipak malo para za infrastrukturne projekte, pa da najpre pokrpimo rupe, a infrastrukturu ćemo od nekih drugih para. Znači opravdane su sumnje da za nameravane puteve ne postoji ni P od projekata i neophodne investiciono-tehničke dokumentacije.

Šta, u stvari, znači odluka vlasti da možemo da prodamo svojih 51%, a mogli bi i svojih 31%? Ko će onda reći “ponuđena cena je dobra ili nije dobra”? Možda je Grcima dovoljno i onoliko para koliko su pre 13 godina uložili (oko 300 miliona €)? Onda bi srpskih bilo manje od 500 miliona €, jeli tako!? Mislim da bi u svakoj varijanti za državu Srbiju bilo bolje da ima što veći procenat akcija uz privatnog većinskog vlasnika, ali ovakve neodređenosti oko toga šta bi država želela.... Šta više reći? I meni je jasno da će se pare od prodaje ulupati kao i sve milijarde do sada, ali to pitanje nije uopšte vezano za privatizaciju bilo koje firme, pa ni Telekoma. Da li ćemo zbog toga što oni koji su na vlasti neodgovorno troše novac od privatizacije zanavek zadržati partijsko upravljanje u preduzećima? Kako je samo Verica upala u ovu zamku? Onomad se svi iščuđavaju što je Radiša izabran u UO PTT Srbija. A on je “kriv” samo zato što je poznati folk pevač. Koliko “radiša” ima po raznoraznim UO? Na vuka povika, a ne samo lisice, nego i raznorazne džukele se mrse... Mi redovno od drveta ne vidimo šumu.

Nemojte iz ovog posta izvlačiti proizvoljne i pogrešne zaključke. Ovo je mazohističko samokažnjavanje za sve šetnje, suzavce, pištajke, agitacije iz uverenja, naivnost i prihvatanje svega što su mi “moji” doneli. Narode moj, sve se ovo NAMA dešava. Zvono zvoni za nama!

Нема коментара: