20 октобар 2010

Broadband u voltima

...ili broadband, struja, navika, panika.

Ratifikovan je standard IEEE 1901 za Broadband over Power Line (BPL), odnosno Broadband preko električne instalacije. Brzine odnosno protoci koji se ovom tehnikom mogu postići su do 500 Mbps na rastojanjima od IEEE 1901 kompatibilnih uređaja do 1500m. Prenos podataka se obavlja po standardnim instalacijama električne struje na frekvencijama manjim od 100 MHz. Uređaji za BPL liče na naponske adaptere (crne kutijice) sa Ethernet (RJ-45) priključnicom.

BPL se može koristiti u domovima „kao prethodnica” bežičnom LAN-u, jednostavno rečeno umesto ADSL veze. Dakle, ukoliko ne želite da pravite posebnu LAN instalaciju i mrežu, možete da iskoristite postojeće električne instalacije, BPL i wireless LAN za obezbeđivanje širokopojasnih usluga.

Ko će to, kada i da li će kod nas ponuditi – baš me zanima. Poznato je da prosečan Srbin ne voli baš mnogo da „prčka oko struju” i nisam siguran da bi se neko osećao komfornim i sigurnim sa ovim „strujnim ADSL-om”. Poznata je Perina filmska replika „Nisam ja Tesla.”. No, svašta se može izmisliti i da čak i korektno radi, samo još da korisnici to prihvate. Znači BPL tehnologija je OK, sve radi i to po respektabilnim brzinama, ostaje samo da se naviknete da mrežni UTP kabl smete da uštekate „u struju”. Da li će biti moguće i po kojoj ceni otkloniti tu vrstu nelagodnosti?

Нема коментара: