24 новембар 2010

Hvala, nismo gladni

Zahvaljujući našeg drugu Perketu, danas popodne na Telforu prisustvovali smo okruglom stolu o otvorenom tlk tržištu i strategiji ulaska novih operatora. Ekipa uvodničara brojna i internacionalna, moderator zvani DIrektor odličan, baš se trudio da ispoštuje goste pitanjima i one more. Nekako se očekivanja auditorijuma otupe u dugačkim uvodima, tako da je manjkalo provokacija koja bi isprovocirala slušaoce, a možda je tako i trebalo da bude i svi zadovoljni. Iskren da budem, nisam ni ja očekivao varnice. Da je Srbija obećavajuća zemlja za razvoj telekomunikacija, to je nepodeljeno mišljenje. Blago nama, šta bismo više od toga!

Zaključak po mom slobodnom utisku je: tržište u Srbiji je siromašno i nema rezona ulagati ovde, tj. ne postoji u ovom trenutku dobar business case da se neko odluči da zagrize. A ko želi crazy business, neka izvoli. Jedan gost-operator iz inostranstva kao razlog lepo navede da su ovde cene iznajmljenih linija enormno visoke u odnosu na srednjoevropske zemlje, a bez iznajmljivanja linija za početak teško da bi neko došao do korisnika. Imali smo prilike da čujemo da su te, pomenute cene visoke zbog drugih cena koje su male (cene telefoniranja i telefonske pretplate), sa čime ja nikako ne mogu da se složim, a naprosto to i nije istina. Vređa inteligenciju i logiku. Da nije bilo toga, ne bih verovatno ni napisao ovaj post.

Da li je lako ili teško početi biznis u telekomunikacijama i otvoriti tlk firmu - mišljenja i iskustva su bila oprečna.
Jedno je fakat - imaćemo nekoliko optičkih mreža i putanja gore-dole po Srbiji, valjda su investitori znali šta rade. Da l' mi se učinilo ili je kolega iz Telenora rekao da im optički backbone treba pre svega za mobilnu mrežu? Treba, nije da ne treba, ali to onda znači da im je fiksna za sada u drugom planu. Telekom svejedno, po rečima njegovog vrhovnog stratega, spreman čeka konkurenciju, na što Perke reče: "Dobro, dobro, videćemo da li ste spremni." Ja ne bih da spominjem zaostavštinu, ali telekomunikacionog slona je teško baciti na kolena.

Šta je i kome poručeno sa ovog skupa i ko je šta zaključio - šta reći, bili su uglavnom svi koji nešto treba da zaključe.

4 коментара:

Vladan је рекао...

Tako to rade napolju ali mi nismo navikli da korektno polemišemo niti da pitamo što je po mom tumačenju posledica kako su nas u školi i učili.
Za varnicu i provokaciju je potrebno da imamo suparnike ili konkurente ali na lokalnom tržištu a ovi koji su bili uvodničari nisu i svako se do sada uverio koliko je teško doći do korisnika u Srbiji. Doduše to su sve internacionalni korisnici sa office-om u Srbiji pa to onda i nije neki veliki kolač. Takvi su do sad ionako nekako namireni pa je jedino pitanje manje lokal cene za šta opet treba konkurencija među lokalcima u državi koje realno do skora nije ni bilo.
Da primetim samo da je jedan od najkrivljih ljudi za ovo stanje nekonkurencije upravo spomenuti moderator za vreme svog direktorovanja u nacionalnom Telekomu a on kao sad samostalni konsultant pa kao provocira svog dojučerašnjeg kolegu !.
Činjenica je da je to naše omaleno tržište od granice do BGD-a u zadnje dve godine proradilo i rezultat značajnijeg spuštanja cena već postoji kako na Internet kapacitetu tako i međunarodnim VPN-ovima. Razlog što nema CoLo uređaja velikih u BGD-u (to je uvek drugi korak) je u relativno malom tržištu potreba pa je i partnerstvo sa domaćim dovoljno. Ja poznajem neke operatere u Srbiji sa svojom opremom ali istina je da su to samo oni koji odražuju svoje transnacionalne korisnike.
Za tezu o velikoj ceni VPN-a i maloj celni impulsa moglo bi da ima smisla da je Telekom zaista biznis orijentisan ali pošto su to nesrazmerne pare a i činjenica da ovde još nije deregulisano tržište fiksne (ne mislim "pro forme") i sa veoma kontrolisanom socijalnom cenom bižeda je pre to razlog.
Dobro ti se učinilo za Telenor komentar, njima je to i pre cirkusa sa tenderom za fiksnu licencu bila jedina potreba i tu kičmu su počeli da grade pre tendera. Onda su ukapirali da imaju previše prepreka i ovo im je bio jedan od legalnih načina da kupe ili sklone te probleme, mašući visokim vladinim činovnicima gde god treba. Fiksna im zaista nije neki planirani "revenue stream" u čemu su im samo pomogli dosadašnji pregovarači oko interkonekcionih uslova.
Sve u svemu mali novac !

Saša Stamenković је рекао...

Hvala Vladanu na iscrpnom komentaru!

Brine me jedan drugi moj komentator, očekivao sam ga i želim samo da mu ovom prilikom poručim da sam ja apsolutno lojalan svojim komentatorima i drugarima.

Zoran Perovic је рекао...

Pre svega hvala na komentarima u vezi okruglog stola. Svaki komentar je dobar i dobrodošao.

Što se tiče zaključaka, slažem se sa svime gore navedenim, pa i sa konstatacijom da je konkurentnost telekomunikacionog tržišta u domenu fiksnih usluga niska. Čak mogu i da ponesem deo odgovornosti za takvo stanje.

Mnogo više boli nemogućnost učesnika telekomunikacionog tržišta da investiraju, sada kada je zakonska regulativa izmenjena i kada je tržištu potrebna nova energija, usluge bazirane na najsavremenijim tehnologijama i naravno edukacija šta i kako krajnji korisnici, poslovni i privatni mogu imati od njih.

Meni lično je krivo što diskusija nije bila sa više "varnica", ali skup je imao formu okruglog stola, a ne prezentacije, pa tako i ja kao moderator mogu samo da usmeravam diskusiju. Ako je ima!

Moje lično uverenje je da će telekomunikaciono tržište nešto ranije izaći iz krize od ostatka privrede, ali je nerealno očekivati izuzetne promene ili uticaj na globalnu ekonomsku situaciju.

Takođe smatram da je danas privilegija raditi u IKT sektoru koji je u daleko manjem zaostatku za svetom nego neke druge grane privrede. A ima i para. A i cena opreme u ukupnim investicijama ne učestvuje mnogo. Više dolaze do znanja UMEĆE, IDEJE, POSVEĆENOST, gde se ne može "izvlačiti" na krizu, ratove, vulkanski pepeo ili solarne bure...

Pokažite šta umete!!!

Saša Stamenković је рекао...

@Perovic:

Nemoj se naljutiš, ja bi tvoj okrugli sto pre nazvao tribinom, a razlog je taj što okrugli sto mora da ima obavezujuće zaključke. Uslovi za to, slažem se, nisu postojali, ali svaki razgovor na zadatu temu je potreban i dobrodošao.

Ideje i posvećenost tamo gde si ti bio ne prolaze!
Trenutno su u većini i vedre i oblače ovi koji ne umeju, ali sve ima svoj kraj.
Žalosno je što su neki nenaučeni drugima učitelji postali.

Inače, diREktore, sviđa mi se ovo što si napisao u komentaru. Nemoj se pokolebati, samo nastavi. Živeo ti meni!