11 новембар 2010

Svako radi svoje

VIP je od ulaska na srpsko tržište (jul 2007.) po prvi put prešao u pozitivu. Do sada su, uključujući i licencu, uložili oko 619 miliona €, a samo tokom tekuće godine oko 33,6 miliona. Prihod na tromesečnom nivou je oko 27 miliona €, tržišno učešće 13% sa oko 1,3 miliona korisnika. Da li je ovaj prelom ka plusu pokazatelj da Telekom Austrija ozbiljno ulazi u trku za srpski Telekom?

I dok VIP-u tromesečni prihodi rastu, Telenoru prihodi padaju, a dobit raste. Prihodi su za 8% manji u odnosu na isti Q3 kvartal prošle godine, ali iznose respektabilnih 86,7 miliona €, uz preko 35% tržišnog učešća i 2.984.000 ptp.
Nešto mi se ove srpske brojke oko tržišnog učešća i broja korisnika ne slažu, ali nema zvaničnih podataka iz Telekoma, a ni iz Ratela da znamo šta je bliže istini. Takođe, možemo samo da nagađamo i gde je MTS sa prihodima u odnosu na zahuktale konkurente.

Aleksandra se ponovo aktivirala. Ovo od pre neki dan – uuufff! Naučni radnici ne bi smeli toliko da se služe procenama i neprimerenim i neadekvatnim poređenjima. Fakta, seko, fakta, jer vremena i običaji se menjaju! Danas smo od nje čuli da će profit Telekoma ove godine biti oko 200 miliona €. Interesantno da se zvaničnici Telekoma nisu do sad hvalili tom cifrom, niti je nagoveštavali. Patetika o propasti elektro-struke u slučaju prodaje Telekoma – nemoj, Aleksandra, više, fakulteta ti našeg! O liberalizaciji i prodaji monopola, ex-ministar je mogao možda nešto da uradi da danas bude drugačije. No, ima li smisla polemisati ponovo...

Verica postavlja pitanje prodaje infrastrukure. Ništa sporno, treba, ali samo se pitam zašto pitanjeVladi (njima je svejedno šta i koliko prodaju, samo da kane). Ja bih to pitanje postavio RATEL-u. I to i još poneko. Šta ono beše oko pravljenja katastra kanalizacije i akcionog plana razvoja broadbanda u Srbiji do izborne 2012.?
Uvaženi zemljak ekonomista Zdravković kaže da prodaja Telekoma neće rešiti ogromne finansijske probleme države i, nažalost, slažem se potpuno s tim. Rekao sam i ranije u nekom od svojih postova, malo je i 5 Telekoma. Ali naša posla, o tome ćemo razmišljati sutra, dok ne dođe malo sutra.

A priča je krenula, Dojče Telekom i Telekom Austrija otkupili dokumentaciju za tender. Dojče sigurno s razlogom, a Austrijanci možda zbog razrade strategije VIP-a ili nisu zaboravili Srpsku.
Tako novembarski dani teku...

Нема коментара: