17 новембар 2010

Švedski LTE sto

Zemlja švedskog socijalizma, Švedska dakako, uspostavila je konkurenciju i u LTE segmentu telekomunikacija (LTE=Long-Term Evolution). Operatori Tele2 i Telenor su stali uz rame TeliaSoneri i komercijalno pustili u rad LTE mrežu u 4 velika švedska grada (izvor: pcworld.com). Do 2012. planiraju da pokriju 99% populacije u Švedskoj.

Napravili ljudi iz Tele2 i Telenora zajedničku firmu Net4Mobility koja će upravljati njihovom zajedničkom LTE mrežom (outsourcing!), a oni, svako za sebe, nude usluge po svojoj volji i biznis modelu. Tele2 nudi LTE pretplatnicima ugovor na 18 meseci, pri čemu je prvih 12 meseci mesečna pretplata 299 švedskih kruna (32 €), a posle toga 499 kruna (53,2 €). Telenor, sa druge strane, nudi dvogodišnje ugovore, pri čemu je prvih 6 meseci besplatno, a posle toga je mesečna pretplata 599 kruna. TeliaSonera, čini mi se, takođe ima mesečnu pretplatu 599 kruna (64 €), ali za razliku od konkurenata koji nude neograničen DL/UL, Telia ima mesečno ograničenje na 30GB.
Prosečne brzine koje se realno mogu ostvariti su između 20 i 40 Mbps, što je vrlo konkurentno fiksnom broadbandu. Istraživanja pokazuju da u svaki treći švedski BB korisnik planira da sledeće godine kupi LTE opremu. Inače, cena 3G u Švedskoj kod Telie, sa 20GB mesečne potrošnje, iznosi negde oko 10€. A u Srbiji za ove pare, bate?

Za one koji bi da razmisle o napisanom, mali rezime i podsetnik: pomenuo sam outsourcing održavanja, zajedničku mrežu, konkurenciju i takmičenje u ponudi i diferencijaciji usluga, pomenuo sam cifre pretplate koje su niiiišta za švedski standard.
Ovo je, oprostite dragi čitaoci, iz razloga rezignacije, jer su se sad neki pametnjakovići setili da smo možda svi naje*ali ako se uz Telekom proda i monopol nad infrastrukturom. E pa, braćo, o nekim stvarima mora mnogo unapred da se razmišlja, pisao čika-Sale i o tome još lanjske godine, al’ nije napisao da se obrati pažnja. (Evo još malo da se podsetite Aleksandre i mene od pre tri godine). Zato sad pametni obratite pažnju, briga me inače za Tele jedan i drugi i za LTE po meri švedskog građanina. Šveđanke ne spominjem namerno, jer ovo čita i moja žena.

Нема коментара: