27 новембар 2010

Sombrerosi ante puerta

Vlada Srbije nije džaba produžavala tender za prodaju Telekoma Srbija. Za takvog igrača, najvećeg među do sada prijavljenim, je sigurno vredelo produžiti, bar kad su pare koje Vlada očekuje u pitanju. Neko će na kraju nakriviti sombrero, a možda i dva.

America movil, multinacionalna telco kompanija sa sedištem u Meksiku, koja maltene nema gde nema svoju kompaniju diljem zemlje Severne i Južne Amerike tj. SAD, Karipske zemlje, srednja i cela Južna Amerika (u Kanadi ih nema). Po broju pretplatnika, 4. mobilni operator u svetu! Jedan od najprofitabilnijih operatora u svetu, sa EBITDA marginom preko 60%! Specijalisti za pretežno prepaid tržišta (kakvo je i srpsko). U većini zemalja gde su prisutni, njihove ćerka-firme imaju apsolutnu dominaciju u tržišnom učešću, rekao bih da im Srbija i zbog toga paše. Prihod prošle godine preko 30 mlrd $ na 41.000 zaposlenih i oko 260 miliona đuture sabranih korisnika (brzo sračunajte kakav se prosek traži). Sve njihove brojke i rezultate kad gledate – da se smrzneš! Sve prognoze govore da će im poslovanje i prihodi i narednih godina biti veoma stabilni.

Kompanija iz reda Fortune 500, većinski vlasnik jedan od najbogatijih ljudi sveta, a pristojan procenat vlasništva ima i AT&T. Sad ćemo videti koliko se T-mobile zamerio Amerima u tzv. 4G priči u SAD. America Movil su početkom godine pobedili Telefonicu u trci za Telmex-om, jednim od najvećih fiksnih operatora u Meksiku (i šire). Kupuju li, kupuju – ne mare protiv koga igraju na tenderima! Mislim da imaju i strateško partnerstvo sa Vodafonom.

Meksikancima je Amerika izgleda postala tesna. Sećam se da se pre dve godine u Davosu, AT&T interesovao za Telekom Srbija (mrzi me da googlam link, verujte mi na pamćenje). Možda ima veze, možda nema. Jedno sam siguran, ozbiljni pretendenti na TS se sada češu iza uveta, a kompanjero Mirko sigurno gladi bradicu. No, favoriti jesu, ali Srbija kao strateški cilj ima EU. Videćemo da li je svejedno kome će otići una paloma blanca na NBgdu! Ako zanemarimo politiku (molim?), hteli su igrača ili igrače, dobili su ih, naročito ovog poslednjeg.
.

Нема коментара: