05 март 2011

Broadband fair-play

Britanski regulator OFCOM obavio je opsežno istraživanje 11 internet paketa 7 najvećih britanskih ISP koji pokrivaju oko 90% svih rezidencijalnih korisnika u UK. Ovim istraživanjem je utvrđeno da operatori promovišu i prodaju jedne broadband brzine, a isporučuju druge, niže. Korisnici u download smeru realno dobijaju polovinu onoga što su platili. Prosečna stvarna broadband brzina u UK u maju 2010. bila je 5,2 Mbps, a u decembru već 6,2Mbps, ali to je čak manje od polovine prosečne brzine sračunate po osnovu reklamiranih ponuda, a koja iznosi 13,8 Mbps.
Jednostavnije rečeno, korisniku se npr. nudi ADSL paket 8 Mbps, a realno korisniku ima protok 2-5 Mbps. Ponude kablovskih operatora u UK su “najpoštenije”, jer ponuda 20 Mbps realno znači protok od 18-19 Mbps, dok ona od 50Mbps pruža realno i svih 46 Mbps. FTTCab tehnologija sa VDSL-om brzine 40 Mbps pruža realno prosečno 30-36 Mbps. Dakle, najveća “prevara” je kod ADSL ponuda. ADSL 20/24Mbps paket u download smeru realno pruža prosečno svega 6,2 Mbps (29% vršne brzine), samo 3% korisnika dobija brzine od 16 Mbps, a 69% korisnika ovog paketa dobija manje od 8 Mbps. Ja bih dodao da treba uzeti u obzir da ove razlike mogu biti posledica kvaliteta bakarnih parica i rastojanja do korisnika, a ne namere provajdera da korisnicima okrnje brzinu protoka.


Provajderi se pravdaju da prevare nema i da korisnicima u reklamama oglašavaju ponudu “do” određene brzine. Time je valjda “i vuk bio sit i ovce na broju”. Ofcom je preporučio da ponuda provajdera mora da bude zasnovana na realno utvrđenim tzv. tipičnim brzinama, da bi korisnici znali šta stvarno mogu da očekuju. Tipične brzine su one koje za dati paket ima bar 50% korisnika. Demokratija i među broadband brzinama, nema šta!

Da li je naš regulator spreman i sposoban da obavi poneko istraživanje tržišta i usluga? Negde sam pročitao da se naš regulator proglašava nenadležnim kad su telekomunikacione usluge i zaštita korisnika u pitanju. Ne bih baš rekao da tako treba. Čitajući i prateći razna belosvetska istraživanja nestrprivo čekam da se i Srbija nađe na tim listama i grafikonima. Valjda će doći i taj dan.

A šta mislite kako je kod nas u Srbiji? Kad već plaćamo više od drugih, da li dobijamo više, manje ili jednako?

2 коментара:

Анониман је рекао...

Kod nas bar "manje" lazu. Kablovski operateri "isporucuju" 90-95% brzine koja je reklamirana, dok je kod ADSL-a losija situacija sa 70-90% (okvirno stavljam procente).

Ali sto se tice cena, mislim da nam deru kozu. npr. kod SBB-a najmanji internet paket kosta 1520din, ali primorani smo da placamo i TV paket 910din - koji licno ne koristim jer ne gledam TV. Sto onda izadje 2430din sto je 24€, veoma je slicno i sa ADSL-om posto nije moguce imati ADSL, a nemati telefonski prikljucak, u svakom slucaju, nesto sto mozda neces moras da placas. Internet se u Srbiji i dalje gleda kao "dodatna usluga"!!!!!!

U Spaniji znam da postoji unmetered 300/100 Mbps + telefon za 40€,Pa da nam je upola te brzine za ovih nasih 20€ ja bih bio prezadovoljan.

Inace nije u pitanju samo download, upload je kod nas najveci problem. 1:2 je nekada bio kod kablovskih operatera, sada je 1:16. Ako se neko bavi web develpmentom, to je u Srbiji neverovatno tesko.
Licno gledam na sajtu koji radim kako ameri aplouduju slike od 8MB, sto je meni nezamislivo, a pogotovo ne na ADSL paketima gde ce u toku aplouda tih 8MB puci konekcija 100% bar 2X

Sve u svemu, kod nas je jos gora situacija nego u svetu, a bice jos gora, placacemo vise, dobijati manje. Jedini nacin da se to stabilizuje je da se uvede jos kablovskih operatera i da se Lelekom skine sa slavine i pusti druge da piju vode.

Sloba је рекао...

Koliko sam ja čuo, naš regulator pravi analizu tržišta po modelu EU tj. novog ZEK (7 tržišta), a kada će je završiti i kakve će odluke doneti u vezi s tim - ne znam. Nadam se do Q2 ili Q3 ove godine. Ne bi bilo dobro da se to više otegne...

Pozdrav,
Sloba