12 март 2011

Misliti i znati

Današnji članak o uspešnom poslovanju NIS-a me ipak podstakao da objavim jedno svoje razmišljanje (sve boldovano ja).

Okrugli sto Balkan magazina o prodaji Telekoma 04.03.2011. :

(citat)Bivša ministarka je predstavila i računicu po kojoj bi novi vlasnik Telekoma u kratkom roku ostvario ogromnu zaradu, koju bi prema njeni rečima, potom izvukao iz zemlje.
"Sada je godišnji prihod Telekoma oko jedne milijarde evra, a rashodi zajedno sa investicijama oko 800 miliona evra, što znači da ostaje dobit od oko 200 miliona evra. Ukoliko strana kompanija kupi Telekom, povećaće cene usluga i to dvostruko, kao što se dešavalo u zemljama u našem okruženju, dok će s druge strane smanjiti troškove, otpuštanjem zaposlenih i smanjenjem investicija. Tako će novi vlasnik povećati prihode na dve milijarde evra godišnje, a rashode će smanjiti ispod sadašnjih 800 miliona. Realno je očekivati da će strani kupac izneti iz Srbije preko milijardu evra kroz profit ili angažman stranih kooperanata umesto domaćih. S druge strane, prosečna bruto godišnja plata u Srbiji iznosi oko 5.000 evra. To znači da bi strani vlasnik Telekoma godišnje mogao da izvuče iz zemlje oko 200.000 prosečnih godišnjih bruto plata", upozorila je ona.


Konferencija za medije sindikata Telekoma 10.03.2011. godine:

(citat)Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović kaže da radnici zahtevaju da se obustavi većinska prodaje kompanije ili bar da se sačeka 2013. godina, kada će biti završena isplata kredita za kupovinu Telekoma Srpske.
Godišnja dobit Telekoma tada će biti oko 300 miliona evra, a država bi za prodaju 31 odsto akcija kompanije mogla da dobije oko 840 miliona evra“, kazao je Joksimović i dodao i da će protest pokazati budućim kupcima da neće imati lak posao sa sindikatima Telekoma.
Prema njegovim rečima, novac koji bi se dobio prodajom 31 odsto akcija preduzeća jednak je ili manji od trogodišnje dobiti preduzeća.


Mislim da će rekonstruisana Vlada Srbije imati lak posao da pronađe naslednika sadašnjem generalnom direktoru Telekoma koji je onomad najavio povlačenje sa funkcije, bez obzira na ishod tendera. S obzirom da su šanse za uspeh tendera za prodaju Telekoma prema mnogim izjavama relevantnih ljudi očigledno male, nema ništa bolje nego Telekom dati u upravljačke ruke onima koji su upućeni u situaciju i koji znaju kako se sadašnji profit može umnogostručiti. Država bi time dokazala “nevernim Tomama” da može biti dobar i uspešan gospodar!

1 коментар:

Srba је рекао...

Zanimljivo je da gospođa ministarka telekomunikacija i informatičkog društva navodi da će inostrani vlasnik Telekoma udvostručiti cene.
Pa cene je već bezobzirno povećao sam Telekom, i to dok je još u državnom vlasništvu. I tu ne govorim samo o povećanju cene meečne pretplate za fiksnu telefoniju i promene tarifnih profila u mobilnoj telefoniji koji favorizuju tarifiranje po minutu umeto po sekundi; Najdrastičniji slučaj je najnovije povećanje mesečne pretplate korisnicima IPTV Telekom Srbija, kojima su za februar stigli računi koji su toliko visoki da obesmišljavaju akcijske uslove pod kojima su zasnovali pretplatnički odnos!