28 мај 2011

Dijagnostika pre štelovanja

U Srbiji bi iduće godina mogla da počne da funcioniše LTE tehnologija, odnosno četvrta generacija (4G) mobilne telefonije, ocenila je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.
Jasna Matić je agenciji Beta rekla da su neki domaći operateri već testirali LTE opremu, a neki od njih su i obnovili svoje mreže, tako da je sada, kako je istakla, potrebno samo softversko prilagođavanje.
Jasna je, kao državni sekretar, nadmašila samu sebe kao ministarku. Ovo je jedna od najpromašenijih izjava koju je dala, jer koliko je netačna, još više je neutemeljena. Zašto njoj to treba, baš se pitam, jer ne verujem da je neko tera da priča ovakve stvari. Kome to ide u prilog – bojim se nikome! Političare i ostale univerzalce valja podsetiti da ne treba da pričaju o stvarima koje ne razumeju i u koje se ne razumeju, radi dobra svih nas i radi eventualne bolje budućnosti. To je jedino što mi, mali i obični ljudi, možemo da uradimo na način na koji možemo.

Da bi LTE mogao da bude implementiran, neophodno je odrediti i licitirati frekvencije za tu namenu. To nije ni lak ni jednostavan posao. Ne znam da li se na tom planu nešto preliminarno i radi.

Drugo, preći na LTE putem štelovanja i softverskog podešavanja opreme je potpuna neistina i dezinformacija, kako za one koji slušaju bivšu ministarku, tako i za one od kojih je ona to čula. LTE je potpuno nova all-IP mreža, sa novom i malo drugačijom strukturom od 2G/3G mreža.

Ono što je tačno i što je verovatno donelo nesporazum je objedinjenje funkcija 2G/3G/4G u jednoj baznoj stanici ili u jednoj "kutiji", tako da je omogućena kompatibilnost i koegzistencija mobilnih mreža. U trenutnoj situaciji, govorna usluga još uvek nije omogućena u LTE, tako da se LTE koristi za mobilni data broadband, a 2G/3G mreža za razgovore. Pomenuto štelovanje i softverske nadogradnje su moguće za unapređenje brzina prenosa kod nekih 3G verzija (3G release-a), ali ne i za prelaz na LTE.

Dalje, tačno je da neki domaći mobilni operatori rade na transformaciji mreže na all-IP, a „laboratorijsko“ testiranje LTE-a ili testiranje na nivou mesne zajednice, stvarno ne znam šta znači i šta nekome donosi. Transformacija mreže je kompleksno pitanje, a upeglati sve IP i druge finese u jednoj takvoj mreži nije nimalo glatko i jednostavno. Sve one kolege koje misle da je implementacija LTE stvar mobilaca-ćelijaša grdno greše, jer je puštanje LTE pre svega stvar IP i mrežnih stručnjaka. Korisnike i biznis model operatora nisam zaboravio, ali suvišno je u ovom trenutku i o tome govoriti, iako je to prva i najvažnija stvar kod svih novih tehnologija.

Razumem da je fancy pričati o LTE tehnologiji, ali ja bih pitao šta je sa, koliko juče uvedenom 3G tehnologijom, njenim benefitima i rezultatima? Ako neko misli da će se iz neuspeha sa 3G izvući uvođenjem 4G/LTE tehnologije, mislim da je u velikoj zabludi. Nešto drugo u njegovoj mobile broadband priči ne štima i ne valja, ali tek smo na početku te priče.

3 коментара:

Ivan је рекао...

Konačno da se odgovori na nebuloze 'digitalne agendašice'. ;-)

Анониман је рекао...

Jasna strikes again:

Državna sekretarka Jasna Matić kaže da će se krajem ove godine stvoriti uslovi da pojeftini internet u Srbiji.

„Liberalizacija tržišta dovodi do povećanja brzine i smanjenja cena interneta. I dok god imate monopol ili oligopol, te cene su na visokom nivou“, objasnila je Matić trenutno stanje.

Ona je, međutim, istakla da će od kraja ove godine fiksna telefonija biti apsolutno liberalizovana, što će sigurno dovesti do povećanja konkurencije u ovoj oblasti, a shodno tome i do pada cena.


============


Trenutno ne postoje šanse da neki IT gigant poput Gugla dođe u Srbiju, dok je dolazak Pejpala nešto izvesniji, kaže Jasna Matić. Mi uporno pokušavamo da dovedemo Pejpal, dodaje državna sekretarka za Digitalnu agendu.


============

Toliko o Jasni.

Usput, MTS je posle trilion godina uveo skoro trenutnu proveru stanja za postpejd korisnike, koja je proradila već 2. juna (obično oko 10-og u mesecu) i zaista se redovno ažurira. Sem toga, uveli su prenošenje neiskorišćenog saobraćaja u naredni mesec i značajno snizili cene interneta.

Da su ih austrijanci kupili, svi bi rekli kako je "autrijska čizma" pritisla vredne radnike i odmah su uradili ono što razvlače godinama -- kad, eto, nije tako.

Saša Stamenković је рекао...

@owim1:

Ne znam ko će da plati ovu reklamu - ti ili MTS?

No, ako jeste tako kako kažeš, u zadnji čas su reagovali, jer je od 1.jula najavljen konačan početak prenosivosti brojeva.

Sa druge strane, lepo je čuti zadovoljnog korisnika, bilo čijeg!