10 мај 2011

Reductio ad absurdum

Moj blogerski drugar Ivan me zamolio da prokomentarišem članak iz dnevnika «Danas», u kome eminentni revizor (a kakav bi drugi došao u obzir), malo se u početku ogradivši (tek da se nasluti da je eminentan), iznosi neverovatnu i ne-znam-kome-potrebnu analizu i poređenje srpskog Telekoma sa nesuđenim kupcuma TA i DT. Na kraju teksta, pisac na sveže okrečenom liku pobednika «nacrta» brkove ili klempave uši, kako ko voli. Dovoljno da svako iz interesantnog teksta (pročitajte ga obavezno!) uzme ono što mu duši prija tj. da vuci budu siti i ovce na broju (a ima ih ionako). Ja baš i nisam nešto vičan finansijskim egzibicijama, a nije red ni da ekonomistima mnogo ulazim u atar i «frljam» se inženjerski sa ekonomskim terminima i kategorijama. Zato ću kao svaki prosečan Srbin (i retka jedinka sa ETF-a) da pokažem da se razumem u fudbal i time iznenadim širu telekomunikacionu javnost (sportsku neću sigurno). Dakle, evo moje analize za Ivana:

FK Partizan Beograd trenutno je bolji i uspešniji tim od Mančester Junajteda. Kad bi rekao da Zvezda bolja, ispalo bi da sam pristrasan, a ovo će biti dokaz moje sportske objektivnosti. U 26 utakmica u prvenstvu Partizan je osvojio 68 bodova ili 2,61 bod po utakmici, a Mančester je u 36 utakmica osvojio 76 bodova ili 2,11 bodova po utakmici. Doduše, Partizan u prvenstvu Srbije, a Mančester u engleskom, al' nema to mnogo veze, jer lopta je okrugla kako god je okreneš. Partizanova gol-razlika je +49, a Mančesterova +39! Partizanova odbrana je u 26 utakmica primila 18 golova ili u proseku 0,69 po utakmici, a Mančesterova, sa sve Nemanjom Vidićem i Šiljom van der Sarom od četres leta, 34 gola u 36 utakmica ili čak 0,94 po utakmici. Lako se zaključuje da je odbrana Partizana granit kamen za odbranu Mančestera. Partizan ima 84% pobeda u prvenstvu, a Mančester jedva 61%. Međutim, procenjuje se da Mančester kao tim vredi bar 400 miliona €, a Partizan možda oko 30, ali to je samo zato što su u kapitalističkoj Engleskoj plate fudbalera mnogo veće nego u Srbiji (fudbaleri prisvajaju višak vrednosti od eksploatacije engleske radničke klase, a trener im čak ima i plemićku titulu). I to što Mančester igra u finalu Lige šampiona neće im pomoći da se izvuku iz višemilionskih dugova u kojima su do guše, dok Partizan bezbrižno i sa dupke punom kasicom-prasicom sprema otkup Tejgoovog ugovora. Imali su Kralja, sad imaju i Princa i nažalost, umislili su da treba da nasleđuju šampionske tutule. E, mislim da je ovo bilo dovoljno!

Ako meni ne verujete i nisam vam dokazao da je Mančester Junajted naduvana priča, sačekajte onda Mesija na Vembliju za desetak dana. Ja ću, bez obzira na sve, te večeri navijati za Mančester, jer rođen sam, brate, u srpskom Mančesteru.

P.S.: Zaboravio sam da pitam eminentnog revizora koji će to gazda revizorske kuće «secirati» godišnji izveštaj svog klijenta - renomirane kompanije i dozvoliti da ostane bez desetine hiljada evrića i bez posla iduće godine, jer bi kompanija sigurno promenila takvog «zadrtog» revizora? Nemam razloga da sumnjam, samo pitam «A šta ako nije bata-Raka»?

3 коментара:

Анониман је рекао...

Analiza je prilično glupava i spada u red dokaza matematičkom dedukcijom da je krokodil širi nego što je duži. Bilans uspeha u ekonomiji poznaje kategorije dobit po jedinici kapitala, odnosno prihoda i to je isto u Zanzibaru i u Egiptu, kao i u Srbiji. Kao što sam već jednom napisao, očigledno imaš interes da se Telekom proda nekome sa strane.

Sloba Marković је рекао...

Ja bih pre rekao da autor ovog bloga ispravno primećuje kako TS i recimo DT nisu operatori koji igraju u istoj ligi, pa ih nema smisla direktno porediti.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Anonimni čitaoče,

Neka si mi rekao da pišem gluposti, ali nije lepo da to radiš krijući se k'o ... anoniman!

Drago mi je što ti je moj blog štivo za jutarnje mentalno razgibavanje, vidim da si vrlo vispren i promućuran, nastavi da vežbaš.