08 октобар 2011

Kako probati LTE


Sve je više inicijativa za tzv. refarming odnosno preraspodelu spektra oko 1800 MHz za LTE. Kažu da je to najbolji opseg za ostvarenje LTE roaminga kao jednog od ključnih faktora za komercijalni uspeh LTE tehnologije. I zaista, korišćenje opsega oko 1800 MHz omogućava mobilnim operatorima da koriste svoje postojeće lokacije BS i time ostvare bolje pokrivanje u odnosu na LTE “predodređeni” opseg na 2,6 GHz. To bi se naročito osetilo u boljem indoor pokrivanju (unutar zgrada). Osim ovoga, potreban broj LTE baznih stanica (eNodeB) na 1800 Mhz je za oko 30% manji od onog na 2600 Mhz za isti stepen pokrivanja i isti kvalitet usluge (protok). I treće, ali ne i najmanje važno u celoj priči, ne morate čekati regulatora da opredeli frekvencije za LTE i raspiše tender. A kod nas, dok RATEL odradi nešto za neku novu tehnologiju ili oslobodi recimo digitalnu dividendu za LTE - načekaćemo se. Zato, ako neko od domaćih operatora želi da oproba LTE i možda i obraduje neke korisnike, ne mora mnogo da čeka. Može slobodno da proba na frekvenciji koju je već platio za pružanje usluga u mobilnim komunikacijama. Verujem da to znaju ovi “internacionalci”, ali da podsetim i domašne.

Ako imate band od bar 10 MHz “viška” u okviru spektra 1800, to će vam biti sasvim dovoljno za vrlo pristojne LTE servise, dostojne za kontratežu fiksnom broadbandu. Koliko znam, 5 operatora u Evropi već gura ovu priču, a u Aziji i Australiji se sprema kamara operatora za puštanje LTE-a na 1800 MHz uz refarming svojih kanala. Čitao sam i da mnogi kupuju još frekvencija oko 1800MHz upravo u ovu svrhu. Doduše, svi oni planiraju i rade sa TDD, a kod nas je FDD...

Kod nas, čini mi se, jedino treći operator ima po 20 MHz u ovom opsegu i mogao bi možda da nešto odvoji. Prva dva su u lošijoj poziciji, imaju ukupno po 10 MHz, ali možda bi moglo da se dokupi. Ne zaboravimo da svi imaju i 3G u radu na ovoj frekvenciji.

Ovo je samo jedno razmišljanje o tome šta bi bilo kod nas, ako gledamo šta i kako rade neki drugi. Moj generalni stav u ovom trenutku je da je kod nas rano za LTE. Zašto? Objasnio sam u nekim od prethodnih postova na LTE temu: niti imamo toliki MBB saobraćaj, niti imamo toliko pametnih portable uređaja kojima je tesno bez LTE. Biće za početak dovoljno i HSPA do 21Mbps, recimo, dok ne uklonimo bandere po ulicama da možemo bez bojazni da gledamo LTE mobilni video.
 

4 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

Gde mi se dedoše komentatori?

Malo je dosadno, pa sam u septembru pisao retko, a sad sam rešio da neke svoje ciljeve ipak ne zapostavim. Ispada da pišem zbog sebe, ali pravdaću to ekonomskom krizom i približavanjem izbora.

Nema veze, pozdrav za sve koji čitaju sa ili bez povoda odnosno namere.

Vladimir Ž. је рекао...

Hehe, pa čitamo mi. I to pažljivo. Evo, mene ste inspirisali da izaberem jednu zanimljivu temu za diplomski rad. :)

Mada, često se dešava da dobri i stručni tekstovi ostaju bez komentara.

Nego da se vratimo na "topic".
Meni nije jasno kako ovo izračunate koliki je broj BS potreban u odnosu na opseg frekvencije???

Citiram: " "Osim ovoga, potreban broj LTE baznih stanica (eNodeB) na 1800 Mhz je za oko 30% manji od onog na 2600 Mhz za isti stepen pokrivanja i isti kvalitet usluge (protok)."

Saša Stamenković је рекао...

@Vladimir:

Što veća frekvencija, manji domet BS, manja površina pokrivanja, treba više BS za pokrivanje nekog područja.

Može i preciznija matematika, ali je to za neki ozbiljniji rad.

Ilija је рекао...

Ja u okviru svog završnog rada istražujem temu "LTE Advanced" tehnologije, i nabasao sam na neke informacije da je Ericsson grupa predala zahtev za oslobadjanje delova spektra i implementaciju LTE sistema u Srbiji. Ali je cifra koja je pominjana bila 800 MHz. Medjutim taj opseg je naravno zauzet, vojska ili tako nešto i mrdanja nema. Zahtev je na čekanju ali lepo je znati da se aktivno radi na tome.
"Koleginica" Jasna Matić najavljuje veliki projekat u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Možda se misli baš na LTE. Kaskamo za ostatkom evrope što se tiče LTE-a, jer se LTE Advanced već uspešno testirao, ali svidja mi se što se već razmišlja o uvodjenju 3.9 G ili je možda nama bolje predstaviti kao 3.99 G, nekako je bliže 4G-u... :)

Inače, hvala Vam na informacijama, ima ovde dosta zanimljivih stvari i imate još jednog vernog obožavaoca :)

Pozdrav, Ilija.