27 октобар 2011

Njih kriza jača


Za razliku od većine mobilnih operatora u svetu, Telenor Srbija beleži rast prihoda, rast profita i rast broja korisnika. Po svom starom dobrom običaju i praksi ozbiljne kompanije, objavili su da im je operativni prihod u prvih 9 meseci ove godine čak za 70% veći nego prošle godine u istom periodu! Mereno u istom periodu i korisnička baza im je veća za 5%. Kvartalni prihodi beleže rast od 10%. ARPU u trećem kvartalu povećan u dinarima za 4%, a u evrima iznosi 9,8€. Kažu da im je tržišno učešće u Srbiji premašilo 40%, imaju 3.138.000 pretplatnika (rast za 77.000 YoY).

S obzirom da je srpsko mobilno tržište zasićeno, ovo znači da neko gubi korisnike, a neko dobija. Da li je to tačno? Nažalost, nemamo sve informacije, a kad ih već operatori ne publikuju, možda bi regulator trebao malo da se oglasi. Ionako ih nešto nema.

Skupu lepih pozitivnih rezultata Telenora dodaje se još jedan, po mom mišljenju najvažniji: ulaganja u prvih 9 meseci su 2,8 puta veća od prošlogodišnjih i iznose 39 miliona €! Ako ovaj podatak ukrstimo sa podacima iz grafika koje su pre par dana objavili drugari iz časopisa Connect, a to je da swap mreže Telenor nije završio na području Kragujevca i Niša, to implicira da će na ovu impozantnu cifru da se doda još 50-70%, po mojoj slobodnoj proceni. Možda i još toliko ako se želi pokrivanje i usluga kao u razvijenom delu zemlje. Zamena mreže i priprema za LTE-ready (IP) baš košta i to je posao koji traje, to je proces. Taj posao tek treba da vrati rezultat i uloženi novac i sigurno će biti tako, jer mreža je onda namirena, ostaje samo usluga i pridobijanje korisnika.

VIP je već ušao u tu priču, Telenor stiže, Telekom ima i manjinskog akcionara "u obavezi", ali ne bi nikako valjalo da izgubi korak.

Нема коментара: