08 фебруар 2012

Kormilari nacionalnog brod(bend)a


Jeste Sloba javio u komentaru, ali ova vest zaslužuje svoju temu. Pored svega što je do sada uspešno razvila uzevši ga u svoje ruke, Vlada je rešila da u Srbiji razvije i internet. Na sajtu B92 pored prethodno parafraziranog naslova, uz vest je i slika “kite” optičkih vlakana. Suština je, za neupućene, u optici. Moje nedoumice iz prethodnog posta su razrešene -  radnu grupu za definisanje projekta izgradnje nacionalne širokopojasne internet mreže, osim rukovodioca Mirka Cvetkovića, čine Dačić, Šutanovac, Predrag i Milan Marković i Joca Radunović. Jasno je odmah da će bezbednost biti jedan od najvažnijih faktora buduće nacionalne BB mreže. Izbor je logičan i meni potpuno razumljiv – Mirko na čelu iz poznatih razloga (predsednik će verujem takođe pomoći), Dačić će zastupati interese MUP-a, Šutanovac Vojske, Milan Marković lokalnih samouprava, Predrag Marković je tu po funkciji a projekat valja i odštampati, Joca kao poznavalac situacije. Ja bih možda stavio u tim i Duleta Petrovića, jer su poljoprivrednici (opet!) ostali bez zastupnika svojih interesa. Srbija je ipak kol’ko-tol’ko poljoprivredna zemlja, u nju da baciš i taj internet, sigurno će da nikne! Tak’a ti je to zemlja, ima gu za sve. Palma je nekako najviše širokopojasni i navijam da uvede i FTTH u Jagodinu, ali on bi sigurno rekao da se internet ne sipa u traktor, a u timu ipak treba da preovladava konstruktivna atmosfera.

Ono što je Sloba M. rekao – da će radna grupa angažovati i stručnjake, po meni je sigurno tačno, a to je u pomenutoj vesti nagovešteno komentarima direktora Ratela, koji je, po mom utisku, najveći promoter ideje nacionalne broadband mreže. Rekao je doduše da najrazvijeniju mrežu ima EPS, a ja recimo mislim da je Telekomova mreža ipak neprikosnovena, no Telekom ima mnogo jake igrače da bi ga ja branio u ovom slučaju. I još je direktor Ratela rekao da će nacionalana broadband mreža rešiti “problem zainteresovanosti građana Srbije za širokopojasne usluge”. Ako je mislio da će morati da koriste Internet tj. biti “primorani” da ga koriste – slažem se! Treba stvoriti uslove za to, a to može i sa i bez nacionalne broadband mreže. Ja sam i ranije govorio – kad im Internet bude trebao, koristiće ga!

Šta će od cele ove priče biti pre i posle najavljenih izbora – živi bili, pa videli!

4 коментара:

DING је рекао...

Ovo "malo" i liči na predizborni marketing. Koja to odlazeća Vlada formira radnu grupu koju čine njihove ekselencije a u vezi jednog strateškog pitanja? Možda ne misle da su odlazeći ili možda ne misle da se radi o strateškom pitanju!
Pa za manje od mesec dana će početi izborna kampanja i niko u Vladi neće ništa raditi, a dok se formira nova Vlada ode pola godine...
Nego, zar vam ne fali ovde jedan od ministara koji ima najviše iskustva za nacionalnom širokopojasnom mrežom?

Saša Stamenković је рекао...

Taman posla da on fali! Biće sigurno angažovan kao stručnjak.
Ova slika te asocirala, Ding, priznaj?

DING је рекао...

Da si stavio sliku veštačkog kuka, možda bi me i slika asocirala na njega :)

Saša Stamenković је рекао...

Šta da se radi, ovo je njegovo vreme - mislim, klizavo je.