07 фебруар 2012

Obnavljanje gradiva


O uticaju broadbanda na privredni razvoj, član radne grupe za nacionalnu BB mrežu:
PREMA istraživanju OECD, porast ulaganja u oblast elektronskih komunikacija za osam odsto, uslovljava rast bruto društvenog proizvoda za jedan odsto, a istraživanje Svetske banke ukazuje da povećanje širokopojasnih priključaka za 10 odsto obezbeđuje rast bruto društvenog proizvoda od 1,38 odsto u zemljama u razvoju, odnosno 1,21 odsto u razvijenim zemljama - navodi Stefan Lazarević.
Jasna Matić, o svom ministarskom uticaju:
''Rezultate ovakve politike smo videli početkom decembra u Briselu kada je predstavljen izveštaj Evropske komisije u kome se Srbija nalazi na vrhu lestvce po pitanju rasta širokopojasnog interneta od oko 47 odsto, što znači da smo zaista daleko odmakli u odnosu ne samo na zemlje regiona, nego i u opšte'',
Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, rast BDP u Srbiji u 2011. godini bio je oko 1,9%, za početak.

Ako je verovati u srpski broadband, rast BDP-a je trebalo da nam bude oko 6,5%. Gde je greška? Neke lekcije jednostavno ostanu nenaučene. Neki zaključci ostanu plitki i površni. Sve ostalo je politika ili narodski rečeno, piše u novinama.

2 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

Ako drugi mešaju babe & žabe, ne znam zašto se pridružuješ zabavi... ;)

Stopa rasta fiksnog BB u Srbiji pokazuje znake oporavka, što je dobro (ranije je bila i veća, uz dosta oštar pad 2009), ali je penetracija fiksnog BB u ukupnoj populaciji još uvek mala (povećana sa oko 8% u 2010. na oko 12% u 2011, što je duplo niže od proseka EU).

Takođe, obrati pažnju da studija Svetske banke (ne OECD-a) pominje procentne poene. Dakle, tek kada se približimo EU proseku po pitanju penetracije fiksnog BB, moći ćemo da gledamo da li je to zaista imalo uticaj na BDP i produktivnost u meri u kojoj pokazuju analize Svetske banke, McKinsey & Co... ;)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

Nije mešanje frogs i grenmaders, pre je pogrešno if-then, ali možda sam zaista preterao sa forsiranjem teme.

Slažem se samo da je fiksni BB ogledalo razvijenosti neke države, a vezivati ga uzročno-posledično za druge parametre mislim da je vrlo relativno.