29 фебруар 2012

Usporio FTTH


Na FTTH konferenciji koja je ovog meseca održana u Minhenu glavna tema je bila “Kako obezbediti finansije za FTTH”. FTTH se očigledno u Evropi razvija znatno sporije od očekivanog. U svetu trenutno ima skoro 75 miliona FTTH pretplatnika, od toga u Evropi svega 10,3 miliona, a u EU35 5,7 miliona. Broj domaćinstava povezanih optikom je u 2011. godini povećan za 41%, ali je broj pretplatnika porastao za 28%. Ono što uslovno može da zabrine je činjenica da je penetracija FTTH pretplatnika u odnosu na broj optički povezanih domova opala sa 20,3% u 2010-oj na 18,4% u 2011. godini. Korisnici se ne “lože” nešto mnogo na FTTH. Činjenica je da danas nema aplikacije i servisa koji zahteva baš postojanje optike do stana. Zaključak je da samo zajednička ulaganja u infrastrukturu i podela rizika, o čemu sam već više puta pisao ovde na bloga, omogućavaju operatorima neki prihvatljiv biznis model. Sve više njih se opredeljije za FTTB pistup umesto FTTH.

Među evropskim zemljama i dalje vodi Litvanija sa 28,3% tržišnog učešća FTTH, a sledi Norveška sa 14,7%. Po broju novih korisnika prednjači Rusija sa 4,5 miliona novih korisnika u 2011. godini, a slede je Francuska, Ukrajina, Italija, Portugal i Turska. Izneneđenje je možda podatak da Velika Britanija ima samo 7,750 FTTH/B pretplatnika. Vredi možda pomenuti da DSL tržište i dalje beleži rast, a podaci Broadband Foruma kažu da je u septembru 2011. bilo blizu 126 miliona DSL pretplatnika u svetu, a kablovskih BB pretplatnika oko 26 miliona.

2 коментара:

Vladan је рекао...

Zaključak je da se FTTx ne prodaje kao superiorna tehnologija, već se prodaje servis pa dok god je u ponudi tradicionalnih BB tehnologija komparativna po kapacitetima a pogotovu po contentu i dobro ubandlovana neće se neko najesti leba od FTTx investicije.
To je glavni problem alternativcima koji nemaju staru mrežu od koje muzu pare za dalje FTTx investicije a inicijalne invest pare brzo presuše sa prvim FTTx pokrivanjem odakle treba preoteti drugima korinsike i napraviti prihod. Začarani krug !
Oni koji su sa postojećim BB fix mrežama, merkaju troškove i investicije, da li i kada krenuti, probaju na sitno, brane se na razne načine od novih pojava i to polako ulazi u proces tranzicije ili substitucije mreže u zavisnosti od tržišnih uslova za svaku državu ponaosob.
Vremenom se prosečna potrošnja data saobraćaja svih tih servisa povećava novim aplikacijama i to gura ponude u veće protoke što daje težinu u računicama u korist FTTx tehnologije i tako to ide u tom smeru.
Evolucija i migracija u vremenu pa ko preživi !

Saša Stamenković је рекао...

Kod nas u Srbiji će biti prava "zavrzlama" kad regulator otvori malo voice servis za alternativne operatore i kad kablovci budu u prilici da ponude 3Play uslugu.

Tvrdim da će tada ili Telenor ili VIP kupiti jednog ili par kablovskih manjih operatora i krenuti u fiksnu tj. u fiksni broadband. Ja tipujem na VIP, slično su uradili i u našem okruženju. Ali dokle god odlično zarađuju na mobilnim aparatima, neće mnogo da se trzaju na ipak slaboplatežnom srpskom tržištu.

Naš narod kaže "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane". A u srpskim telekomunikacijama svim operatorima cveta i svi su u extra dobitku!? A Srbija u krizi! Ko veruje, neka veruje!