24 новембар 2012

Setva i žetva


Polugodišnji rezultati poslovanja Telekoma Srbija, prema objavljenom, nisu ni blizu prethodnim. Da li je moguć tako nagli sunovrat? S neba pa u rebra, zbog povećanja kursa za 10%! Šestomesečni bilans: prihodi 0,6% manji od prošlogodišnjih u istom periodu, rashodi 8,5% veći, dobit manja za više od 90% (14,3 mlrd dinara nasuprot sadašnjih 1,16 mlrd dinara). Razlozi: veliki finansijski troškovi zbog nagle promene kursa u prvih šest meseci ove godine i još:

U Telekomu su naveli da je tako slab poslovni rezultat posledica i toga što je kompanija prethodnih godina bila više fokusirana na trenutni finansijski rezultat, a ne na dugoročnu održivost.

"
Određeni tehnološki sistemi, pa i segmenti poslovanja, zanemarivani su i u njih se nije dovoljno investiralo, što danas, a i u narednim godinama može negativno da utiče na poslovanje", ocenili su u Telekomu Srbije.

Kako su naglasili, Telekom je suočen sa ozbiljnim izazovima kako da unapredi poslovanje, obezbedi likvidnost koja je ugrožena uzimanjem kredita i otkupom 20 odsto sopstvenih akcija od grčkog OTE-a, poveća investicije u osnovnu delatnost i infrastrukturu i obuzda rast troškova.

"Sve su to elementi na kojima se danas u kompaniji radi, ali jasno je da će trebati odredjeno vreme da se Telekom osnaži", kazali su u toj telekomunikacionoj kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

..."Ono što možemo sigurno da kažemo jeste da će rezultat biti višestruko gori nego na kraju prošle godine i da će biti potrebno dosta vremena da promenimo neke negativne trendove i stabilizujemo poslovanje", kazali su agenciji Beta u Telekomu Srbije.
(Sve podvučeno – autor bloga).

Na osnovu citiranog, treba razjasniti: Koji su segmenti poslovanja tako strateški zanemarivani (nema ih mnogo - fiksna, Internet ili mobilna)? Postoji li vizija kako da se unapredi poslovanje? Koliko vremena je potrebno i pod kakvim uslovima da se Telekom osnaži, stabilizuje poslovanje i promeni negativne trendove? Zašto je tajna ko je ove objavljene ocene i konstatacije izrekao (“rekli su nam u Telekomu”)? Da li su ove brojke razlog promene gotovo kompletnog prethodnog menadžmenta koji je inače tvorac, kako je rečeno, najboljeg rezultata od osnivanja kompanije? Da li je ovo razlog neizlaska kompanije na berzu, a ne srpsko nerazvijeno tržište akcijama? Da li je nekoga, a naročito neke, koji čitaju komentare čitalaca ove vesti na raznim portalima bar malo sramota?

Koliko bih ja još pitanja mogao da postavim, ali nije ni red ni vreme. Sve gore podvučeno je dovoljno intrigantno za razmišljanje, čak i zabrinjavajuće. Neću ni da podsećam na neka moja ranija pisanija ovde – to bi već bio tradicionalni srpski mazohizam. Ali da se zna, jer možda se i razmisli, odgovori postoje i sve ima svoje logično objašnjenje. Objašnjenja ipak treba da daju oni koji bi morali da ih daju. Elem, dobro je što se izašlo sa bilo kakvim rezultatima, makar i koncem novembra. To je, šta god mislili, ipak odgovorno i otrežnjujuće. Posle toga je sve lakše. Uvek je tako, od nečega se mora početi, suočiti se i krenuti dalje. Niko nema svo vreme ovoga sveta i sve ima svoj kraj (daleko bilo!). Pre neki dan se na jubilarnom 20-om TELFOR-u mogao čuti slogan: Bilo kome, bilo kada, bilo gde, bilo šta! Lepo, ali ne može bilo šta, pogotovo ne do bilo kada. Ne može ni bilo ko, valjda je to sada svima jasno. Samo bez panike – nije Telekom još za gubitaša, ali biće žala za poslednjom ponudom Austrijanaca. I u telekomunikacijama, kao u životu, sve teče, sve se menja, ne može se živeti na kredit i od stare slave.

4 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

Slučaj je hteo da ovo bude moj jubilarni 400. tekst na blogu!


Sloba Marković је рекао...

Čestitam kolega! :)

Zeljko,pumpa је рекао...

Sale,vala svaka ti je kao Njegoseva!
Mislim da ako Telekom za sire narodne mase ostane na ADSL2+ tehnologiji,za jedno 2 do 3 godine gubi trku sigurno od konkurencije!Pozz i da nam jos dugo ostanes objektivan kao do sada!

Saša Stamenković је рекао...


http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/355022/Nizi-profit-Telekoma-zbog-otplate-kredita

Postoji potreba da se neko pravda. Zašto? Posle kupovine nema kajanja.
Sreća je da sam ja na strani Telekoma inače bi ovo bio veoma popularan blog. Činjenice čekaju tumačenje - ili niko nije zainteresovan ili se u neke stvari treba razumeti.

Željko i Sloba, dugo vas nije bilo? Veliki pozdrav!