03 новембар 2012

Zrihtali si LTE


Prodajom frekvencijskog spektra od digitalne dividende (posle digitalizacije TV signala), hrvatski regulator HAKOM (tj. hrvatski RATEL) zaradio je oko 40 miliona €. To je, da podsetimo, spektar oko 800 MHz. HAKOM je lepo (ili lijepo) procenio prednost korišćenja ove frekvencije za primenu LTE tehnologije i efikasnije i jeftinije pokrivanje teritorije. Ipak, dok svi u okolnim zemljama ne završe proces digitalizacije TV signala, neće biti moguće da se LTE signal rasprostre baš do samih hrvatskih granica (moguća interferencija i smetnje).

Kupci po 2x10MHz uparenog dela spektra za period do oktobra 2024. godine su Vipnet i T-HT. Prodavalo se ukupno 3 puta po 2x10MHz, ali treći potencijalni kandidat, operator Tele2 je očigledno procenio da im nije vredno bacati novce. Po mom skromnom mišljenju, ispravno razmišljanje u ovom trenutku kad su oni u pitanju. Dati tolike pare i upustiti se “u tuču” sa mobilno jačima od sebe, nije baš obećavajuće. Oni koji su kupili frekvencije najavili su da će ih iskoristiti za LTE-FDD implementaciju, a obaveza im je da u roku od 5 godina, od dana koji će naknadno odrediti HAKOM, pokriju bar 50% lijepe svoje domovine.  Osim ovog jednokratnog plaćanja opsega (licence), operatori će i na godišnjem nivou morati da plate arčenje spektra po oko 110 hiljada € po MHz, godišnju taksu za upravljanje spektrom oko 25 hiljada € i povrh svega, 0,5% svojih prihoda od korišćenja ovih frekvencija! Globa, ali kako bi država lepo živela, da nije onih koji (misle da) mogu lepo da zarađuju od svekolikog naroda.

Hoće li ova ova hrvatska priča imati sličnosti sa budućom srpskom pričom (i kod nas imamo tri velika mobilna operatora na digitalnu dividendu) – živi bili, pa videli! Ako je po logici stvari, kod nas bi trebalo da se za istu ovu stvar postigne veća cena po MHz (Dinča bi se obradovao), ali ko će ga znati? Treba prvo završiti sa digitalizacijom TV signala, a kako stvari stoje, malo će nam biti i 2014. godina?! Domaći operatori koji misle da će brzo u LTE moraće da pričekaju zasplet sa frekvencijama. Nije to kašnjenje ni tako loše u ovom trenutku. Kašnjenje će sigurno značiti i neku uštedu. Možda nam se posreći i sa EU ;), ali ne možemo mimo sveta, mimo ljudi i mimo logike života.

Нема коментара: